Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

4. Subversive Film Festival u kinima Europa i Tuškanac

Krovna tema festivala je Dekolonizacija – Nove emancipacijske borbe, program podijeljen na filmski i teorijski dio
14. travnja 2011. u 14:39 0 komentara 1 prikaza
žižek
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list

Zagrebačka kina Tuškanac i Europa će u razdoblju od 7. do 21. svibnja predstaviti ovogodisnji Subversive Film Festival na temu "Dekolonizacija – Nove emancipacijske borbe"

Program 4. Subversive Film Festivala podijeljen je na teorijski i filmski dio. Od 7. do 14. svibnja bit će predstavljen filmski segment festivala, točnije široki spektar estetika otpora tzv. treće kinematografije (indijske i afričke) i četvrte kinematografije (postkolonijalni etnografski film).

Indijski će film biti predstavljen u dva dijela, jedan iz iz perioda nakon neovisnosti 1947. ("indijskog filmskog zlatnog doba") obilježeni djelima Bimala Roya, Ritwika Ghataka, Raja Kapora, Guru Duttam, a drugi iz perioda avangardnih i post-avangardnih ostvarenja novog indijskog filma.

I afrička kinematografija je podijeljena na subsaharsku od 60-ih do 80-ih godina sa filmovima Djibrila Diop-Mambetyja, Meda Honda i Ousmane Sembenea, i suvremeni nigerijski video film, odnosno Nollywood kao drugu najveću filmsku industriju na svijetu - iza Bollywooda, a ispred Hollywooda.

Od 15. do 21. svibnja u kinu Europa održat će se međunarodna konferencija pod nazivom "Nove emancipacijske borbe" koja okuplja neka od najvažnijih imena suvremene teorije i radikalne misli (Antonio Negri, Terry Eagleton, Zygmunt Bauman, Istvan Meszaros, David Harvey, Gayatri Spivak, Slavoj Žižek, Samir Amin).

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.