Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko zanimanje

2020. Hrvatska i Irska imenuju Europski grad kulture

Maribor
arhiva VL
20.07.2012.
u 16:37

Brojni hrvatski gradovi iskazali su interes za kandidaturu svojih gradova, a sve je postalo još zanimljivije tijekom 2012. godine jer nam je europska prijestolnica kulture u neposrednom susjedstvu - to je Maribor

Europska komisija predložila je redoslijed zemalja za imenovanje Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033. godine. Za 2020. godinu Europska komisija izabrala je Hrvatsku i Irsku.

Europski glavni grad kulture naslov je koji se godišnje dodjeljuje barem jednome europskom gradu koji Europska unija odredi na razdoblje od jedne godine tijekom koje mu se ukazuje prilika u najboljem svjetlu prikazati svoj kulturni život te svoju kulturno-povijesnu baštinu. Ministarstvo kulture u prosincu 2009. uputilo je pismo namjere Europskoj komisiji kojim je iskazana spremnost Republike Hrvatske da se uključi u projekt EPK. Prema mišljenju povjerenice za kulturu gđe. Androulle Vassiliou, nove članice Europske Unije moći će jednakopravno raspravljati o drukčijim modelima kulturnih prijestolnica.

U protekle tri godine brojni hrvatski gradovi iskazali su interes za kandidaturu svojih gradova, što pokazuje i spremnost lokalne zajednice da se taj projekt podrži, a sve je postalo još zanimljivije tijekom 2012. godine jer nam je europska prijestolnica kulture u neposrednom susjedstvu - to je Maribor.

Komentara 5

MU
mala ulica
17:03 20.07.2012.

A da se najprije sami pobrinemo podignuti nasu kulturu u nasim gradovima na europski/svjetski nivo!?

BA
bandido
18:35 20.07.2012.

Siroki Brijeg

MA
mantil
20:32 20.07.2012.

Siroki Brijeg ???? Pa vi ste od kulture daleko kao Ognjena Zemlja od Mostara!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije