Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cesar Milan za Večernji

Vaš pas prečesto i nekontrolirano laje, što učiniti

Cesar Milan
30.09.2014.
u 17:00

Pričekajte dok pas potpuno ne prihvati naredbu, činite to bez frustracija

Popularni šaptač psima Cesar Millan prvi put dolazi u Hrvatsku.

Njegove emisije na TV-u gledatelje često ostavljaju bez daha, uz samo jedno pitanje – kako to uspijeva? Kako prepoznati i razumjeti govor tijela psa kako biste na vrijeme spriječili ili riješili problem u ponašanju, kako prepoznati što aktivira nedolično ponašanje te kako “preodgojiti” psa. Kako to radi, pokazat će na svom nastupu u Zagrebu, a čitateljima Večernjeg lista Cesar nudi neke od svojih savjeta:

Upamtite, lajanje je prirodno. To je važno sredstvo komunikacije za pse, no ponekad se može razviti u problem. Vaš je posao kao vođe da uskočite i kontrolirate pretjerano lajanje. Poslušajte moje savjete uz pomoć kojih ćete zaustaviti neugodno lajanje zauvijek.

Naredite psu da prestane lajati koristeći se pogledom, zvukom ili pokretom, ali ne završite samo time! Vaš pas bi mogao zastati, no već sljedeće sekunde nastaviti s lajanjem jer mu je tijelo opušteno, ali um je još uvijek aktivan. Budite strpljivi i pričekajte dok potpuno ne prihvati vašu naredbu. Konstantno lajanje može biti poprilično iritantno, no ponašanje vašeg psa nećete uspjeti ispraviti budete li frustrirani. Životinje ne slijede vođe koji su neuravnoteženi. Ustvari, vaš će pas na sebe preslikati vašu energiju, pa ako ste frustrirani bit će i on. Lajanjem se odlično otpušta frustracija pa, želite li to spriječiti, prvo se pobrinite za vlastitu negativnu energiju.

Laje li vaš pas stalno na iste ljude, situacije ili predmete? U tom slučaju potrebno je postaviti se koristeći vlastito tijelo, um i smirenu energiju kako biste kreirali nevidljiv zid koji pas ne smije prijeći. Učinite to sa stopostotnom predanošću i fokusiranošću jer bi vas rezultat mogao iznenaditi. Možete pokušati i s odvraćanjem pozornosti koristeći predmete u blizini. Ako pas bez razloga počne lajati, pokušajte zalupiti ormarićem ili ladicom kako biste mu preusmjerili pažnju. Ne stvarajte preglasnu buku da ga ne preplašite i pokušajte to učiniti dok on ne gleda. Na taj način pas će zaključiti da njegovo lajanje stvara buku, a ne vi.

Nekontrolirano lajanje može biti rezultat viška energije i u tom slučaju rješenje je jednostavno: riješite se te energije produktivno. Šećete li psa nekoliko puta dnevno? Možete li malo upotpuniti te šetnje vozeći bicikl ili penjući se uz brijeg? Ili osmisliti kakav trening ili igre poslušnosti? Time ujedno radite na povezanosti i međusobnom povjerenju kao bitnim stavkama koje će vam pomoći da uspješno upravljate sličnim situacijama te psa učite da ste vi taj koji odlučuje kada smije ili ne smije lajati i kada treba biti tih.

>>Kako spriječiti psa da grize predmete u kući!

>>Savjeti popularnog 'šaptača': Što kad u vaš dom stigne pas!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije