Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cesar Milan za Večernji

Kako spriječiti psa da grize predmete u kući!

cesar
29.09.2014.
u 13:47

Kako spriječiti psa da grize predmete u kući!

Ulazite u kuću i nalazite svog psa kako žvače vaše omiljene cipele! Što učiniti i kako spriječiti da se takva situacija ponovi? Slijedite moje upute kako biste sačuvali svoje cipele, čarape, kauč ili bilo koji predmet u kući koji bi vaš ljubimac mogao uništiti.

Iskazivanjem bijesa nećete postići ništa! Upravo suprotno, vaš bijes izbacit će psa iz takta pa će se jednostavno prebaciti na neki drugi predmet. Isto tako, ne pokušavajte mu oduzeti taj predmet ili ga pokušati udaljiti od predmeta. Umjesto toga, pokušajte ga lagano dirnuti po vratu ili stražnjim nogama kako biste odvukli njegovu pozornost s predmeta. Ako u tome ne uspijete, pokušajte s nečim drugim poput poslastice ili igračke. Iskoristite svoju energiju i govor tijela kako biste psu dali do znanja da je taj predmet vaš. Pritom vam može pomoći zamišljanje nevidljive granice između vas i psa.

Mnogi psi žvaču kako bi se smirili pa osigurajte svome ljubimcu igračku koju može slobodno žvakati. Štenci kojima izbijaju prvi zubi žvaču kako bi ublažili bol, što je potpuno normalno u toj fazi, ali svakako treba biti usmjereno na igračke koje su namijenjene za žvakanje. Ako štenci ponekad grickaju vašu ruku, nogu ili slično, tada očigledno ne ispunjavate ulogu vođe, već ste preuzeli samo ulogu prijatelja. Kao i odrasli psi, štencima je potrebna vježba, disciplina i pažnja – i to upravo tim redoslijedom. Ako mu najprije poklonite pažnju ili ako je pažnja jedino što mu dajete, tada upravo vi postajete igračka za žvakanje. Obratite pozornost na energiju koju dijelite sa svojim štencem. Poklonite li mu previše pažnje, mogao bi postati pretjerano uzbuđen i s vremenom postati pas kojem je normalno konstantno ljude navlačiti za odjeću, grickati za ruke, noge i slično. Počnite dan smirenim pristupom prema štencu i ne poklanjajte mu pažnju prije vježbe i discipline.

Ima li više članova vaše obitelji ovih problema sa štencem ili samo jedan? Ako postoji član prema kojem se štenac tako ne ponaša, promotrite energiju koju ta osoba upućuje štencu. Upućena energija vjerojatno na njega djeluje smirujuće i šalje mu poruku „ja nisam igračka za žvakanje“. Ovo je idealno vrijeme da počnete uvoditi pravila i granice u život tog malog stvorenja kako biste izgradili potreban autoritet. Vi određujete kada je vrijeme za igru te kad igra treba stati. Kad pripremate hranu, naredite mu da sjedne i mirno čeka, a kada je hrana spremna, dajte mu dopuštenje da jede.

Isto tako, kad mu stavljate vodilicu, neka mirno sjedi i čeka dok mu ne dopustite da se digne i izađe kroz vrata. Ove tehnike pokazat će psu da ste vi vođa, a on je vaš sljedbenik i vrlo je bitno da ih pas nauči još kao štenac!

>> Savjeti popularnog 'šaptača': Što kad u vaš dom stigne pas!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije