Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SAD-u

Na svijet stigla prva štenad "iz epruvete"

štene rodezijski ridgeback
Foto: Silvio Ramnik
10.12.2015.
u 10:28

Uspješna medicinski potpomognuta oplodnja (in vitro, IVF) kod pasa utire put za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta i može pomoći u borbi protiv ljudskih i životinjskih bolesti

Prvu štenad začetu potpomognutom oplodnjom okotila je kujica, surogat majka u Sjedinjenim Državama nakon desetljeća neuspješnih pokušaja primjene te metode u pasa, objavili su američki znanstvenici. 

Uspješna medicinski potpomognuta oplodnja (in vitro, IVF) kod pasa utire put za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta i može pomoći u borbi protiv ljudskih i životinjskih bolesti, kažu znanstvenici s njujorškog sveučilišta Cornell.

Sedam šteneta biglova i mješanaca rase bigl i koker okotila je kujica koja im je surogat majka. 

Svi su iz istog legla, ali imaju tri para različitih roditelja. Smrznuti zameci usađeni su u surogat majku tehnikom vrlo sličnom onoj kakva se primjenjuje kod ljudi.
Problemi sa zamrznutim zamecima uzrokovali su probleme u prošlim pokušajima, ali na sveučilištu Cornell kažu da su usavršili tehniku potpomognute oplodnje. 

-Imamo sedam normalnih i veselih šteneta, rekao je Alex Travis, profesor veterinarske medicine na Cornellu i vođa skupine znanstvenika koja se bavila ovim problemom. 
Od sredine 70-ih godina ljudi pokušavaju oplodnju IVF u pasa, sve dosad bez uspjeha.-Sada se možemo koristiti ovom tehnikom za očuvanje ugroženih vrsta- rekao je Travis. 

Tehnika će se moći primijeniti i za proučavanje nasljednih ljudskih i psećih bolesti jer pas s ljudima dijeli mnoge zajedničke bolesti, čak dvostruko više nego bilo koja druga vrsta. 
O ovom uspjehu američkih veterinara izvijestio je časopis PLoS i nazvao ga "velikim korakom naprijed" u veterinarskoj medicini.

>>U četiri romska naselja luta 2000 necijepljenih pasa

>>Napušteni psi na ulicama i u limenim boksovima čekaju azil

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije