Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRINKO OGRESTA I ARSEN ANTON OSTOJIĆ

Kriteriji za nominacije su nefilmski

05.12.2008.
u 16:27

– Unatoč težnji da Europska filmska nagrada postane europskim Oscarom, čini mi se da se to nije dogodilo – kaže Zrinko Ogresta, jedini domaći redatelj, uz Arsena A. Ostojića, koji je filmom “Krhotine” imao određeno iskustvo s ulaksom u uži krug nominacija (mladi film). – Kriterij za ulazak čak i na širu Akademijinu listu filmova koji kandidiraju za nagradu vrlo često su nefilmski.

Poznavanje čelnih ljudi Akademije te lobiranje tu je nerijetko ispred same kakvoće filmova. Kada sam nagrađen srebrom u Karlovym Varyma za film “Tu” i nakon toga pozvan da budem članom Europske filmske akademije, pretpostavljao sam da će se moj film naći makar na toj Akademijinoj široj listi filmova. To se nije dogodilo, a istovremeno su na listi bili danski i njemački filmovi koji su zajedno s mojim bili u istoj konkurenciji na festivalima u Karlovym Varyma, Milanu i Denveru.

Ostojić razmišlja vrlo slično:
– Iskreno mislim da ćemo morati jos neko vrijeme sačekati dok hrvatski film ne bude nominiran u nekoj od glavnih kategorija, ne zato što to hrvatski film svojom kvalitetom to ne bi zaslužio, nego i zbog samog načela glasovanja, gdje prednost ipak imaju filmovi velikih zemalja, s više glasača u članstvu Akademije. Ako govorimo o mom slučaju, nominacija za nagradu Discovery Europske filmske akademije bila je značajno priznanje filmu “Ta divna splitska noć”, pa i čitavoj hrvatskoj kinematografiji, no sama ta nominacija kao i spominjanje naslova filma i mog imena na ceremoniji dodjele nagrada za sada nisu urodili nekakvim konkretnim rezultatima, bar što se tiče mogućih europskih koprodukcija. (ao)


Želite prijaviti greške?