Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Tko će nas voditi na EP-u 2015.? Najpoželjniji kandidat Radiću je Perasović, a Aco je zlatna pričuva

jasmin repeša
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
02.12.2014.
u 21:21

Repeša ne želi reći da odstupa s mjesta izbornika, nego čeka da Upravni odbor HKS-a povuče potez, piše Max!.

Osmog dana prosinca u pariškom Disneylandu održat će se ždrijeb skupina za Eurobasket kojem će jedan od gradova domaćina biti i Zagreb. Netom nakon toga svečanog čina u svijetu fantazije, u prostorijama HKS-a održat će se jedan lokalni “spektakl”, i to s planom otkazivanja povjerenja Jasminu Repeši kao izborniku muške košarkaške reprezentacije, piše tjednik Max!.

Pomirili se Radić i Petrović

Čudo bi se tog dana moralo dogoditi da Repeša ostane izbornik jer ga na tom mjestu više ne želi vidjeti predsjednik HKS-a Danko Radić. A kada je tako, to se mora ispuniti, čak i ako mu je želja i nerazborita kao što je bila ona kada je za izbornika postavio neiskusna trenera Joku Vrankovića. Tada je, po mnogima, taj posao trebao dobiti dotadašnji pomoćnik izbornika Dražen Anzulović, no njega Radić nije htio, a kada je tako, onda se možeš zvati i Phil Jackson, ali proći nećeš. I sada se za Anzulovića zalaže jedan od članova Stručnog savjeta, no to mu neće puno pomoći.

U prednji red kandidata neočekivano se probio Aleksandar Petrović. Još prije godinu dana on i Danko Radić bili su na sudu, a sada mu Radić skida kapu za sve što čini za spašavanje Cibone. U razgovoru za Večernji list Radić je rekao da je Petroviću sve oprošteno jer se dokazao kao izbornik BiH, odnosno predsjednik Cibone.

Ni Petrović nije ravnodušan prema toj ideji. Poznavajući ga, ne bismo se začudili kada bi Aco u svoj stožer imenovao Ivana Rudeža (koji mu je bio pomoćnik u Cedeviti, a sada je u Švicarskoj) te Šanga i Oreškovića, jednog od Repešinih pomoćnika.

Petrović je temperamentan trener pa se ne bi trebalo čuditi ako u reprezentaciju vrati i temperamentnog Marka Popovića, ali i Amerikanca Dontayea Drapera za kojeg je Repeša rekao da prošlo ljeto nije htio igrati. No, da nema Petrovića, koji ga je pronašao u talijanskoj drugoj ligi i afirmirao u Cedeviti, tko zna bi li Draper ikad odjenuo dres Reala i Efesa.

Bolje od Petrovića ovog časa figuriraju jedino naš prvi trener u NBA ligi (Neven Spahija) i hrvatski stručnjak koji u Europi najbolje kotira (Velimir Perasović). Obojica su teško dostupni (što povećava Petrovićeve izglede), a Spahija je k tome “na drugome planetu”.

– Kada bih i dobio takav poziv iz Hrvatske, prvo što bih trebao napraviti jest pitati klub jer ovdje kao pomoćni trener radiš 12 mjeseci. U onim slobodnim mjesecima pratiš slobodne igrače, ali i draft – kaže Spahija.

Spahija ne želi s Lovrićem

Vrlo brzo smo primijetili da je to tema o kojoj mu se ne priča:

– Ne bih se ni usudio pitati klub na temelju vaših pretpostavki. Meni se sada o tome ne razgovara jer ima tu mnogo stvari koje bi trebalo raspraviti.

Jedna od njih je zacijelo i njegovo članstvo u Stručnom savjetu.

– Ja nisam član Stručnog savjeta i zna se zašto nisam. Ako Savez misli to prešućivati, neka to čini. Ja sam im poslao mail i točno sam naveo o čemu se radi. Da sam član, vjerojatno bih prije posljednje sjednice dobio materijale i aktivno sudjelovao u analizi izbornikova posla na SP-u.

Kao što je poznato, Spahija ne želi biti član Stručnog savjeta dok u Upravnom odboru HKS-a sjedi Ivica Lovrić, bivši predsjednik Cibone s kojim iz dana suradnje ima jako loše iskustvo.

Kad smo već kod loših iskustava, ima ih i Perasović s Radićem, ali ne izravnih. Naime, Peras je bio član Generacije ‘92., spontanog pokreta igrača iz srebrne olimpijske reprezentacije koji su pokušali senzibilizirati košarkašku javnost i probuditi joj potrebu za promjenama na čelu HKS-a, no kada su shvatili koliko je Radić “umrežen”, odustali su.

Danas, koliko znamo, Peras s tim više nema problema, baš kao i Radić. Štoviše, šuter šampionske Jugoplastike u Radićevim je planovima danas prvi kandidat za sljedećeg izbornika. Za njega je čak i Jasmin Repeša koji je svjestan da će ga Radićeva glasačka mašinerija odbaciti, ali ne želi sam reći da se povlači da mu ne bi netko jednog dana tu izjavu okrenuo u priču kako je odbio tu časnu dužnost.

Taj je stav prisnažio i ovom izjavom koju je dao u jednoj televizijskoj emisiji.

– Kada mi je prvi put ponuđena reprezentacija, imao sam na stolu ponudu Reala, no tada je u jednim novinama pisalo da ću biti izdajnik ako ne preuzmem Hrvatsku. Ja sam je tada i preuzeo, baš kada su otkazali Vujčić i Giriček, što vam je ekvivalent otkazivanju Tomića i Bogdanovića.

Tko je u posljednjem Repešinu mandatu koga izdao, bit će tema za rasprave, no čini se da nisu svi članovi Upravnog odbora za bezuvjetno otkazivanje suradnje Repeši. Recimo, dopredsjednik Saveza Božidar Longin racionalno zbori:

– Ne mislim da se Repeši treba zahvaliti pod svaku cijenu, pogotovo ako nemamo posve sigurnog kandidata.

Jasko zaslužio častan otpust

A upravo to bi mogao biti razlog za kupovanje vremena u Perasovićevu slučaju. Naime, on je trener španjolskog kluba, a na Iberijskom poluotoku i dalje vrijedi pravilo da treneri klubova ne mogu biti izbornici. No, to bi se pravilo moglo mijenjati upravo zbog španjolske reprezentacije jer njima najpoželjniji stručnjaci (Plaza, Pascual) imaju klupske poslove pa bi se možda i isplatilo malo pričekati. Tim više jer Perasović stalno ponavlja da se on na izborničku klupu neće gurati, ali ju neće niti odbiti.

Bude li to na koncu Peras, neki će postaviti pitanje je li on odveć tvrd i zahtjevan trener za izbornika koji mora balansirati između zabranjivanja i popuštanja. No, na tu je dilemu jednom najbolje odgovorio jedan od naših najboljih igrača rekavši da Perasoviću nije bitno gdje si bio i kada si legao, nego kakav si bio sutradan na treningu. Sazna li on da je igrač zaružio u noćnom životu, jao njemu na sljedećem treningu.

Da je Perasović poželjna osoba za izbornika, potvrđuju i pozivi koje je dobivao od drugih reprezentacija. Zvali su ga već proteklih godina iz Makedonije, BiH i Crne Gore, pri čemu su Crnogorci bili najuporniji.

Bilo kako bilo, ako se u Savezu odluče i zahvaliti Repeši, a to može biti samo zbog zasićenosti, a ne zbog rezultata i (ne)stručnosti, on zaslužuje “častan otpust”. Zbog odlaska na OI, zbog dva izborena SP-a i zbog četvrtog mjesta na posljednjem EP-u u Sloveniji. Naš je dojam pak da ga se Radić više želi riješiti jer se pribojava istinitosti trača koji kaže da Repeša ima ambicija preuzeti Savez. Kad smo Jaska priupitali o tome, samo se gromko nasmijao.

>> Jasmin Repeša: Klinci nemaju memorirane lijene programe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije