Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri milijuna eura

Obradović najskuplji trener u Europi...

'26.10.2011., Arena Zagreb, Zagreb - Euroliga, 2. kolo, KK Zagreb CO - Panathinaikos. Trener Panathinaikosa Zeljko Obradovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
Autor
Ante Buškulić
03.07.2013.
u 11:30

U Feneru ga možda dočeka Bojan Bogdanović. Naš će šuter, ukoliko ne ode, raditi s najtrofejnijim i najskupljim europskim stručnjakom.

Nakon sezone u kojoj se odmarao, srpski košarkaški stručnjak Želimir Obradović (53) preuzima turski Fenerbahçe. I postaje najbolje plaćen košarkaški trener u Europi u povijesti! Zarada bi mu, pišu turski mediji, trebala biti tri milijuna eura godišnje.

Puno? Hm, kad se usporedi s plaćama američkih trenera, to je - sitniš! Phil Jackson radio je u LA Lakersima i za 11 milijuna dolara po sezoni (8,5 milijuna eura), Doc Rivers prošli je mjesec iz Bostona prešao u LA Clipperse za 21 milijun dolara u tri godine... A čak i treneri sveučilišnih momčadi, u Americi vrlo cijenjenih, zarađuju više nego najveći europski stručnjaci. Rick Pitino radio je za gotovo dvostruko više nego što će dobiti Obradović, tu je i Mike Krzyzewski, ali i nekolicina široj javnosti posve nepoznatih imena. Obradović je, inače, trebao postati prvi Europljanin na čelu NBA kluba. No, želja Detroita i ostalih ipak je bila manja od bojazni. Amerikanci su tako skeptični bili i prema europskim igračima, do kraja osamdesetih i dolaska pionira Dražena Petrovića, Sabonisa, Divca... Trenerski pionir još se čeka...

Strah Amerikanaca zapravo jako čudi jer ako je netko pokazao da se zna prilagoditi, to je Obradović. Sa četiri od pet klubova, iz tri države, bio je europski prvak. S Partizanom 1992., Joventutom 1994., Realom 1995. i Panathinaikosom 2000., 2002., 2007., 2009. i 2011. Jedino Benetton nije doveo na krov Europe.

U Feneru ga možda dočeka Bojan Bogdanović. Naš će šuter, ukoliko ne ode, raditi s najtrofejnijim i najskupljim europskim stručnjakom.

Sportsko društvo Fenerbahçe odlučilo je ulagati u košarkaši klub nakon što je nogometni izbačen iz Europe. Dakako, to ne znači da će nogomet biti zapostavljen, ali Obradović će, za početak, imati veću plaću od trenera nogometaša Ersuna Yanala. Usput, i dvostruko veću od svojih kolega na radu u Turskoj Bilića i Prosinečkog.

>> Željko Obradović dvije godine na klupi turskoga Fenerbahčea

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije