Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINALE ABA LIGE

Cibona vs. Cedevita: Bandić protiv Tedeschija, politika protiv biznisa

Cedevita - Cibona
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
27.04.2014.
u 12:28

Osim što će se sučeliti dva oprečna pogleda na financiranje sporta, jedan s ruba preživljavanja, a drugi iz poprilično stabilne financijske zone, bit će to i sraz poprilično drugačijih strategija igre.

U posljednjem poglavlju scenarija iz najluđih snova, u nedjeljnom beogradskom finalu ABA lige (20 sati, Arenasport 1) između Cibone i Cedevite susrest će se dva tako različita hrvatska kluba. Osim što će se sučeliti dva oprečna pogleda na financiranje sporta, jedan s ruba preživljavanja, a drugi iz poprilično stabilne financijske zone, bit će to i sraz poprilično drugačijih strategija igre.

– Cedevita ima širok “roster” i radi rezultat na temelju intenziteta igre i visoke energetske potrošnje, no Cibona je imala dan odmora više pa je za očekivati da će imati dovoljno energije što je jako važno zbog njihove skraćene rotacije. Cibona je momčad s dva klasna igrača, Blassingameom i Šarićem, koji će pokušavati što više kreirati, kako za sebe, tako i za igrače na bokovima kao što su Rozić i Siriščević. Dakako, očekujem da će cedevitaši pokušati opteretiti Šarića i Blassingamea prekršajima, a i predviđam da će Cibona provesti dosta vremena u toj svojoj match-up zoni jer ona traži manje kretanja nego kada se branite obranom čovjek na čovjeka. Sve u svemu, dao bih blagu prednost Cedeviti, no treba znati i da je u posljednje tri međusobne utakmice boljim dojam ostavila Cibona.

Procjena je to hrvatskog trenera Aleksandra Petrovića, koji je za ovaj turnir kao analitičar kojega je angažirala srpska verzija televizije Arenasport. S obzirom na to da je trenerski radio u oba kluba, Acu smo smatrali pozvanim da priča i o različitostima u funkcioniranju ova dva kluba.

Sportski impuls

S jedne je strane klub koji živi od javnog novca, što je model financiranja vrhunskog sporta koji pomalo odumire, a s druge klub koji, na svoju veliku sreću, ima velikog privatnog sponzora kakvi su u hrvatskom sportu doista velike iznimke. Aco ističe:

– Cibona je institucija hrvatskog sporta i nadam se da to nikad neće prestati biti. Nadam se da će joj ovaj sportski impuls pomoći da se financijski sanira. S druge strane, imamo Atlantic grupu kao glavnog sponzora, pri čemu tu nije riječ samo o pukim privatnicima nego i o ekstremnim zaljubljenicima u košarku.

Oba su hrvatska kluba osigurala nastup u Euroligi, no čini se da oba nisu bila jednako spremna za takvo što.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– Daljnji put bit će lakši Cedeviti nego Ciboni. Možda je Cedeviti ova Euroliga došla jednu sezonu ranije no što su planirali, no za njih nikad nije prerano, oni će za to biti spremni. No, zato je vrlo neizvjesno što će i kako će dalje Cibona. To je pod velikim upitnikom.

Možda se nekome čini da za donošenje tih odluka ima još dosta vremena, jer tek je travanj, a nova sezona počinje u listopadu, no Petrović tu upozorava na sljedeće:

– Cibona mora rješavati svoje dugove što je prije moguće, rekao bih ekstremno brzo, kako bi na vrijeme mogli složiti euroligašku momčad. Najveći je upitnik što će biti sa Šarićem i izvjesnije mi izgleda da će on otići nego da će ostati jer teško da će Cibona moći razriješiti svoje financijske probleme u tako kratkom roku. Ne može Dario čekati tri-četiri mjeseca kada on mora odluke donositi puno prije, recimo hoće li se povući s drafta ili neće, hoće li u NBA ili ostati u Europi. Dinamika kojom će se to raspetljavati u iduća dva do četiri tjedna sve će nam pokazati.

I Bandić ide u Beograd

Petrović ističe da ćemo svi nekako više gledati prema Ciboninu dvorištu.

– To je i logično jer Cedevitina priča je predvidiva, tu je samo pitanje za koliko će oni povećati svoj proračun, dok je kod Cibone sve vrlo neizvjesno.

Nažalost, kod Cibone je doista izvjesno da je sve zasad neizvjesno, no kako ponosni gradonačelnik i veliki Cibonin “mecena” Milan Bandić dolazi u Beograd na finale, možda će ga sve to potaknuti da se dodatno potrudi oko svog najdražeg košarkaškog kluba. Možda ga potakne i to što bi neigranje Cibone u Euroligi, sada kada je izborena na sportskom terenu, bio i njegov veliki poraz.

Možda mu izazov bude upravo Cedevita koja, zahvaljujući privatnom kapitalu, djeluje vrlo stabilno, o čemu je govorio i Cibonin trener Slaven Rimac.

– Cedevita je za hrvatsku košarku u kratkom vremenu napravila jako puno. Tamo je puno entuzijazma, ljudi investiraju pa puno naših igrača danas ima u tom klubu ozbiljne ugovore i u Hrvatskoj su, a da nema Cedevite, vjerojatno bi igrali negdje vani. No i za njih je dobro da postoji konkurentna Cibona jer ja se sjećam da sa s Cibonom osvojio dosta trofeja u sezonama u kojima nismo imali konkurenata pa se danas pitam koji je tome bio smisao.

Nakon ovog sjajnog rezultata napokon možemo konstatirati da se eto ponovno budi hrvatska košarka. Nakon četvrtog mjesta na lanjskom košarkaškom Eurobasketu u Sloveniji, sada su ponovno naši klubovi perjanice i u svojoj regiji. Imamo i klasu u našim reprezentativcima i u europskim klubovima pa stoga možemo samo zaključiti da se možemo nadati jednom novom dobu. U kojem će se za košarkaške utakmice tražiti ulaznica više.

>>Malo tko je vjerovao u hrvatski finale usred Beograda

Komentara 7

TR
trandri
13:44 27.04.2014.

Za zagrebačku košarku bi bilo najbolje da se javni i privatni novac odnosno Cibona i Cedevita ujedine te se stvori super jaki Euroligaš na ovim prostorima koji će svake godine dominirati u ABA ligi. Klub bi se zvao Cibona Cedevita Zagreb te svi sretni i zadovoljni.

Avatar antuntun55
antuntun55
14:47 27.04.2014.

Zdravko Mamić je već ponudio i kontaktirao ljude u Ciboni i spreman je da Dinamo uskoči s 3-4 milijuna eura ,a sve u cilju da ta dva kluba ubuduć budu dio istog sportskog društva..Ciboni potreban novac ,Dinamu navijački poguranac ii pozitivnije okruženje.

DR
draxy
15:09 27.04.2014.

Kada čovjek ne bi znao stvarno stanje u ovim klubovima na temelju članaka koji pišu naši novinari stekao bi se dojam da je Cibona ostvarila ovaj uspjeh trošeći ogroman novac iz gradskog proračuna a u stvari se radi pozitivnoj kemiji između mladih i ambicoznih trenera koji vole svoj klub i grupe igrača koji su te iste trenere u potpunosti ispoštovali.Sada se javljaju razni dušebrižnici koji su i nekadašnje legende Cibone koji znaju kako što treba a prije nekoliko mjeseci kada ih je Cibona trebala nije ih bilo ni blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije