Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb book festival

'Publici ćemo pružiti energiju glazbenih festivala'

05.05.2015., Zagreb - U Muzeju za umjetnost i obrt odrzana je konferencija za medije povodom knjizevno-kulturne manifestacije Zagreb Book Festival. Festival je zamisljen kao godisnja manifestacija koja slavi i promice pisanu rijec i njezinu specificnu moc
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
06.05.2015.
u 15:24

Program će se održavati na ljetnoj pozornici Muzeja za umjetnost i obrt, a u planu su i brojni koncerti te druženja s piscima

Želim da prvi Zagreb Book Festival publici pruži energiju kakvu imaju glazbeni festivali, rekla je Petra Ljevak, direktorica Naklade Ljevak i idejna začetnica novog zagrebačkog literarnog festivala koji 18. svibnja počinje u Muzeju za umjetnost i obrt.

Prve promocije

U fokusu festivala je globalni uspjeh švedskog krimića, no svoje majstore kriminalističke literature predstavit će i Hrvatska zahvaljujući biblioteci 24sata Balkan Noir, ali i Durieuxovu izdanju knjige "Zagreb Noir". U Zagreb dolazi iznimno tiražni švedski autor krimića Jens Lapidus čija je krvava i brutalna Stockholmska trilogija o mafijašima, od kojih su neki balkanskog porijekla, prevedena na hrvatski jezik. U Zagreb stižu i Anders Roslund i Stefan Thunberg koji pišu u duetu i Kristina Ohlsson, autori čije su knjige dostupne na hrvatskom jeziku.

Koordinatorica programa Ivana Simić Bodrožić pohvalila se da su uspjeli osigurati prve hrvatske promocije novih djela hrvatskih autora kao što su Irena Vrkljan, Edo Popović, Robert Perišić, Drago Hedl, Alida Bremer... Mihaela Marija Perković najavila je bogati dječji program festivala sa zanimljivim tribinama, primjerice o rodnoj ravnopravnosti. I taj dio festivala ima goste iz Švedske, a to su Sven Nordqvist za čije knjige u zagrebačkim knjižnicama postoje liste čekanja, te Ulf Stark koji piše knjige za tinejdžere.

Nagrada od 75.000 kuna

Glavni urednik 24sata Goran Gavranović rekao je da je u prvom kolu biblioteke Balkan Noir objavljeno osam kriminalističkih romana hrvatskih autora i autora iz regije. Trenutačno publika bira najpopularniju knjigu, a pobjednik će 22. svibnja u MUO primiti 75.000 kuna. Gavranović je spomenuo da će u drugom kolu biblioteke suizdavač biti Večernji list, koji je uz 24sata medijski pokrovitelj festivala. Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić rekao je da književnost i novine imaju istu sudbinu, te da su mediji dužni poticati čitanje. Istakao je i da Večernji list već pola stoljeća svake subote objavljuje kratku priču, te najavio predstavljanje knjige s najboljim pričama iz tog natječaja 13. svibnja u 11 sati u Preporodnoj dvorani HAZU na Gornjem gradu.

>> 'Jeftine knjige u trgovinama i na kioscima zaslužne su za drastičan pad prodaje u knjižarama'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije