Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.03.- 01.04.2015.

15. međunarodni Naj,naj,naj festival!

Naj,naj,naj festival!
Foto: PR FOTO
1/2
04.03.2015.
u 11:58

U Gradskom kazalištu Žar ptica odvijaju se posljednje pripreme za 15.međunarodni Naj,naj,naj festival, koji će trajati od 27.ožujka do 01. travnja.

Naj,naj,naj festival, prema izboru dramuturginje i teatrologinje Mire Muhoberac, ove godine u Zagreb pored 10 kazališta iz Hrvatske, kao i kazališne produkcije iz Češke, Izraela, Irana, Slovenije i Italije.

Sve festivalske predstave su BESPLATNE i kao takve namijenjene prvenstveno djeci koji proljetne školske praznike provede u gradu.

Sve festivalske predstve pratit će stručni žiri. Na svečanom zatvaranju festivala 1.travnja u 19 sati najboljima u 10 kategorija dodijelit će se Nagrade Zlatne Žar ptice.

Riječ izbornice

Kazališna čarolija

U službeni program 15. međunarodnoga Naj, naj, naj festivala od 30. ožujka do 1. travnja 2015. godine uvrstila sam pet predstava iz inozemstva i deset hrvatskih predstava.

Ove godine pogledala sam osamdeset i četiri predstave iz cijeloga svijeta, a odabrala sam pet naj, naj, naj inozemnih predstava koje se ističu vrhunskom estetskom razinom, izvedbenom začudnošću i scenskom čarolijom. Lutkovno gldališče iz Ljubljane, Slovenija predstavit će se atraktivnom predstavom Emil in detektivi / Emil i detektivi, nastalom prema tekstu slavnoga Ericha Kästnera, u režiji Ajde Valcl i izvedbi dinamična glumačkog ansambla. Crni teatar Jiříja Srneca / Black Light Theatre Srnec, Prag, Češka prikazat će čaroliju spoja najbolje, virtuozne češke kazališne tradicije i modernosti utemeljenu na igri sjenama i figurama. Cantieri teatrali Koreja, Lecce, Italija oduševit će publiku u Zagrebu svojom predstavom Giardini di plastica / Plastic gardens u režiji Salvatorea Tramacerea i izvedbi mladih glumaca koji pokazuju preplet atraktivnih cirkuskih i performerskih prizora i prekrasnih scenskih slika. Magic Bubbels, Yael Bat Enosh Theater, Izrael hrvatskoj će publici pokazati pravu senzaciju odvijanjem cijele predstave satkane od „mjehurića od sapunice“, balona koji pokazuju mogućnost vječne igre. Čaroliju drugoga, novoga, nepoznata, egzotična svijeta moći će osjetiti publika gledajući predstavu The secret of Kalat castle / Tajna dvorca Kalat, Khonya theater company, Teheran, Iran.

U velikoj konkurenciji odabrala sam deset predstava u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih kazališta za djecu. Sve su izabrane predstave utemeljene na spoju izvrsnoga teksta i visokokvalitetne izvedbe, u kojoj prevladava mladenačka glumačka energija i lucidna režija.

Gradsko kazalište Žar ptica, kazalište domaćin i organizator Naj, naj, naj festivala pod vodstvom petnaestogodišnje uspješne ravnateljice, istaknute dramske umjetnice Marije Sekelez, prikazuje predstavu Waitapu, nastalu prema romanu poznatoga hrvatskog autora Jože Horvata u režiji Saše Broz i u izvedbi izvrsnoga glumačkog ansambla Žar ptice kao poetičnu scensku bajku o Oceaniji i žuđenu svijetu: Waitapu, o pitanjima i odgovorima koje najviše vole postavljati i slušati djeca.

Zbor i dramska skupina Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce, Split prikazuje tekst glumca Slavka Sobina, člana ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita, Srce na sceni – musical u režiji autora teksta, prštećom, snažnom emocijom natopljenu ljubavno-detektivsku scensku priču s puno glazbe, pjesme i sreće o dvjema obiteljima, o sinovima i kćerima, o dvama svjetovima koji postaju jedno zahvaljujući snazi srca.

Mala scena, Zagreb svoju neverbalnu predstavu Zašto baš ja?, nastalu u suradnji s danskim kazalištem Passepartout i švedskim kazalištem Landskrona Teater, ostvaruje kao autorski projekt danskog autora i redatelja Jacquesa S. Matthiessena u izvedbi trojice mladih hrvatskih glumaca: u podlozi je priča o trojici mušketira – mačevatelja, a u izrazu mimski i pantomimski, mogli bismo reći sportski teatar zasnovan na spoju apsurda i zabave. POŠALJI PRIJATELJU

POUVG – Gradsko kazalište Scena Gorica prikazuje tekst mlade i nagrađivane hrvatske dramske autorice Kristine Gavran Dječak koji je tražio zmaja u režiji Damira Mađarića i u izvedbi mlade glumačke ekipe. U središtu je prikaz sudbine osamljena dječaka koji se povjerava zmajevima od papira, a prijateljstvo u predstavi pronalazi zahvaljujući i scenskoj čaroliji kazališta-kutije što simbolizora i kuću i obitelj i dušu i teatar.

Gradsko kazalište lutaka iz Splita dolazi na Naj, naj, naj festival 2015. godine s autorskim projektom dramatičarke i redateljice Olje Lozica Darmazemska u izvedbi tročlane glumačke ekipe. Nestanak struje omogućuje upoznavanje i prijateljstvo dječaka i djevojčice, beskrajne mogućnosti shvaćanja svijeta i života izvan internetske stvarnosti te upoznavanje pravoga lica susjeda. Mrak postaje izazov za maštu i životno svjetlo.

Kazalište Prijatelj iz Zagreba prikazuje predstavu utemeljenu na tekstu glumca Hrvoja Zalara Priča o tupsonima (ili zašto treba učiti) u autorovoj režiji i i u izvedbi Hrvoja Zalara i mlade glumice Anje Đurinović. U dalekoj pozadini ovoga teksta može biti drama Eugènea Ionesca Instrukcija, ali i prestrukturiranje školskoga sata koje vodi konstruktivnosti, želji za učenjem i prijateljstvu između učenika i profesora, preobrazbi lijenosti neznanja u radost stjecanja znanja.

Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba prikazuje poznatu, bajkovitu Pepeljugu, prema tekstu Charlesa Perraulta, u režiji Jakova Sedlara i u izvedbi ansambla toga teatra i mladih glumaca koji kucaju na vrata profesionalnih kazališta kao zabavnu, glazbenoliku i plesnoliku scensku priču o pobjedi dobrote, pravde i ljubavi ispunjenu stalnim izmjenama novih, raznolikih događanja.

Zagrebačko kazalište mladih u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti izvodi predstavu Moj duh, autorski projekt francuskoga redatelja i dramskoga pisca Pascala Ramberta, u izvedbi mladih glumaca. Predstava je bazirana na imaginiranju šatora kao majčine utrobe, osobe koja uspavljuje djecu kao stalnoga prijatelja i svijeta slikarstva kao svijeta projicirane mašte. Par dijete – djetetov dobri duh vodi publiku u svijet putujućih sanjanja.

Teatar Kerekesh iz Varaždina uprizoruje tekst glumca Ljubomira Kerekeša Grimmix, utemeljen na sintezi bajki braće Grimm, u režiji Ljubomira Kerekeša i u izvedbi nagrađivanih mladih glumaca. Publika će vidjeti što se događa kad se na sceni susretnu likovi/osobe iz različitih bajki i što se događa kad velika bajkolika knjiga postane scenski magnet bogat pozitivnom i kreativnom glumačkom energijom koja privlači djecu na ulazak u svijet kazališta kao u svijet beskonačne i velike, zabavne i duhovite, vedre i radosne bajke.

Kazalište Smješko iz Zagreba producentice i glumice Mirte Zečević prikazuje tekst glumca i profesora Hrvoja Zalara: Moja obitelj i jedan jež u režiji glumice Ivane Boban, članice ansambla Hrvatskoga narodnoga kazališta iz Zagreba, ponovno u izvedbi mladih glumaca. I tekst i predstava spajaju snažne osjećaje u scenskoj priči prikazanoj iz perspektive djevojčice koja je osjetila sudbinu vlastite i nove vlastite obitelji, postavši sretna osoba.

S velikim zadovoljstvom i profesionalnom srećom maloj i velikoj publici Naj, naj, naj festivala na njegov petnaesti rođendan mogu preporučiti druženje s ovih petnaest vrhunskih predstava. Uživajte u kazališnoj čaroliji!

Mira Muhoberac
dramaturginja i teatrologinja
izbornica ovogodišnjega Naj, naj, naj festivala

15. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL, 27.03. - 01.04.2015.

petak, 27.03.

subota, 28.03.

nedjelja, 29.03.

ponedjeljak, 30.03.

utorak, 31.03.

srijeda,01.04.

11:00

WAITAPU (9+)

 

GK Žar ptica

u GK Žar ptica,

Bijenička 97

11:00

MOJA OBITELJ I JEDAN JEŽ(10+)

 

Kazalište Smješko

u GK Žar ptica, Bijenička 97

11:00

DJEČAK KOJI JE TRAŽIO ZMAJA(5+) GK Scena Gorica u POU Velika Gorica,

Zagrebačka 37

11:00

GRIMMIX (4+)

 

Teatar Kerekesh u

GK Žar ptica,

Bijenička 97

 

11:00

PRIČA O TUPSONIMA (ili zašto treba učiti) (5+)

 

Kazalište Prijatelj

u GK Žar ptica, Bijenička 97

11:00

GARDINI DI PLASTICA (3+)

Cantieri Teatrali Koreja,

Italija, u ZKM-u Teslina 7

 

17:00

17:00

 

MOJ DUH (6+)

ZKM u ZKM-u, Teslina 7

(maksimalno 20 gledatelja)

17:00

 

The secret of Calat castle (5+)

Khonya theatre,

Iran, u GK Žar ptica,Bijenička 97

 

17:00

 

MAGIC BUBBELS(4+)

Yael Bat Enosh Theater, Izrael

u Kazalištu Kerempuh,Ilica 31

17:00

 

 

 

 

 

17:00

 

SRCE NA SCENI (10+)

Dramska skupina

Udruga SRCE na Sceni Vidra, Draškovićeva 80

19:00

ZAŠTO BAŠ JA(9+)

Kazalište Mala scena, u Kazalištu Mala scena,

Medveščak 2

19:00

EMIL I DETEKTIVI (6+)

LG Ljubljana

u KUC Travno,

B. Magovca 17

 

 

19:00

ANTOLOGIJA (5+)

BLACK LIGHT THEATRE SRNEC

Češka, u Kazalištu Komedija, Kaptol 27

19:00

DARMAZEMSKA(5+)

GKL Split u ZKL, Baruna Trenka 3

 

19:00

PEPELJUGA (4+)

GK Trešnja

 

u GK Trešnja,

Mošćenička 1

19:00

SVEČANA DODJELA NAGRADA

19:30

ANTUNTUN

/izvan konkurencije/

ULAZ JE BESPLATAN.  Ulaznice se podižu na blagajnama kazališta 1 h prije početka predstave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije