Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI DIZAJNERA

Kako na jednostavan način do savršene kupaonice?

25.04.2009.
u 19:02

Uređivanje kupaonice u današnje vrijeme i nije baš jednostavan i jeftin posao, zato su dizajneri pokušali predstaviti što lakši i praktičniji način uređenja. Kupaonicu baš kao i kuhinju najteže je urediti, stoga bi funkcionalnost trebala biti na prvom mjestu kod uređenja takvog prostora.

Da bi kupaonica bila funkcionalna dobro je paziti kod izbora lavaboa, kade, tuša, wc školjke i drugih dijelova kupaonskog namještaja. Ukoliko je prostor kupaonive mali bolje je staviti tuš kabinu umjesto kade, a dobra je vijest i da se one danas mogu kupiti i sa ugrađenom stolicom.

Što se tiče boja u kupaonici postoji više varijanti. Za formalniju atmosferu može poslužiti crno- bijela kombinacija, dok se za opuštenu atmosferu biraju neutralne boje. Motivi u kupaoni kod mnogih ljudi asociraju na vodu. Tako motivi školjki, brodica, plave boje i boje pijeska najčešće se koriste kako bi se stvorila ugodna 'morska atmosfera'. No, ponekad je dobro pogledati stvari s druge strane. Možda bi bolje riješenje bili motivi koji označavaju područje u kojem živite. Bilo to selo, grad na mediteranu ili kontinentu te stil njihove arhitekture. Također se mogu uzeti i motivi iz drugih kultura, poput azijske, afričke ili češke kulture.

Nimalo manje važni nisu ni matreijali. Tako, primjerice sjajni podovi često nisu protuklizavi, dok prirodni materijali jesu, ali su zbog neobrađenog materijala teži za održavanje.

Prilično je zahtjevno izabrati odgovarjuću rasvjetu za kupaonicu posebno zbog ogledala koja reflektiraju svjetlo. Preporuča se tip rasvjete koja se postavlja iznad lavaboa i iznad kade ili tuš kabine. Važno je znati i da fluorescentna rasvjeta baca plavičasto svjetlo za razliku od klasične žarulje koja baca žučkasto svjetlo.

Kako bi se postigla toplina i lijep ugođaj u kupaonici, potrebno je uz sanitarne dijelove koji su neizbježni, ukomponirati predmete koji će 'smekšati' tvrdoću. Stoga je poželjno voditi računa o ručnicima koji mogu biti poput baršuna, a uvijek mogu pomoći i nježne zavijese za tuš kabinu ili pak one ukrasne i što mekše za prozore.

Želite prijaviti greške?