Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Kad krajinski sudac sudi i danas

25. rujna 2008. u 16:51 250 prikaza

Pismo o ugroženosti Srba u Hrvatskoj zapadnoslavonskog krajiškog vođe Veljka Džakule potaknulo je raspravu o položaju Srba u Hrvatskoj. Na tom je tragu bila i ovotjedna Latinica na HTV-u. Svatko civiliziran osudit će rušenje kuće, ubojstvo čovjeka i proganjanje iz njegova prebivališta.

Ali treba tragati i za punom istinom. Tako je jedan od sugovornika Latinice bio Đuro Kresović, koji je pričao o svojoj sudbini izbjeglice te kako mu je u ožujku 1992. srušena kuća između Zadra i Biograda za koju sad traži naknadu. Novinar je, međutim, propustio pitati ga što je on to i kako radio za rata.

Kresović može žaliti za kućom i tražiti naknadu, ako je opravdana, ali je nevjerojatno kako on i njemu slični nemaju nimalo obraza kad danas dijele lekcije o pravnoj državi, “zaboravljajući“ na svoja nedjela, koja su činili kao djelatnici paradržavnih institucija pobunjenih Srba. Jer novinar Latinice trebao je znati ili doznati da je Kresović, do rata sudac u Zadru, u listopadu 1991. predložen, a onda i postavljen, za predsjednika Okružnog suda u Kninu, na dužnost koju je zdušno obavljao i u razdoblju kada mu je srušena kuća.

Koliko je riječ o moralnom čovjeku pokazuju dokumenti koje je iza sebe ostavio. Primjerice, pismo šefu krajinskog MUP-a Milanu Martiću iz studenoga 1992., čiji sadržaj svjedoči da je želio zataškati okrutna ubojstva 40-ak osoba u Širokoj Kuli, mahom Hrvata, među kojima su bila i djeca, a s njima i srpska obitelj Rakić. Sve su ih poubijali srpski pobunjenici i zatim pobacali u jame.

Kresović je napisao: “Postavlja se pitanje kako izvršiti vađenje i identifikaciju leševa porodice Rakić, a da se ne vade i identifikuju i drugi leševi? Da li vaditi sve leševe ukoliko se u jami nađu? Što činiti da za jamu i tolike leševe, ako su u njoj, ne sazna UNPROFOR, odnosno što ako UNPROFOR sazna i bude zahtijevano da se iz jame izvade leševi? Kako to sve pravdati pred našom i svjetskom javnošću?

Napominjem da se rodbina porodice Rakić interesira i zahtijeva da se leševi iz jame vade tako kategorično kao da su sasvim sigurni da se oni tamo nalaze, a ukoliko se to ne učini u što kraće vrijeme, 'prijete se’ da će obavijestiti UNPROFOR. Molim, gospodine ministre, da o ovom slučaju i navedenim problemima dadete svoje mišljenje. Mislim da o ovoj problematici treba zauzeti konkretan stav jer da se ovdje radi o problemu političke naravi, kako postupiti, a da se ne napravi politička greška...”

O tome zašto je dvojio treba li izvršiti ekshumaciju 40-ak osoba, uglavnom Hrvata, odnosno, da budemo precizniji, zašto je pokušao zataškati masovni zločin i mjesto na koje su bačene žrtve zločina, ne bi trebali s Kresovićem razgovarati samo novinari nego ponajprije policija i Državno odvjetništvo, ako još nisu. Posebice zato što za ta ubojstva do danas još nitko od ubojica nije odgovarao.

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj