Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Josipović prešao Rubikon

Franjo Tuđman nije bio službeno u Bleiburgu jer bi zbog toga dobio još veći epitet ustaše
21. lipnja 2010. u 12:00 95 komentara 12 prikaza
josipović u bleiburgu
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Bleiburg je sinonim masovnih partizansko-komunističkih zločina, baš kao što je i Jasenovac simbol zločinačkog ustaškog režima. I na jednoj i na drugoj strani pale su žrtve zločinačkih ideologija, i one su zaslužile da im se barem danas odaje počast, ako se već ne mogu kazniti i krivci tih zlodjela, posebice komunističkih.

Koliko god se u početku opirao dolasku u Bleiburg, pri čemu su mu izgovor bili pojedinci “crnokošuljaši”, a onda i nepoćudni organizatori komemoracija, Josipović više nije mogao zaobilaziti Bleiburg nakon što se poklonio i tuđim žrtvama u Bosni i Hercegovini.

U Bleiburgu se nije dogodio masovni zločin, ali je on početak i simbol stotina stratišta diljem cijele bivše Jugoslavije, na kojima su ubijani deseci tisuća nepoćudnih novom komunističkom režimu, među njima i mnogi nedužni Hrvati.

Franjo Tuđman nije bio službeno u Bleiburgu jer bi dobio još veći epitet ustaše od onog koji su mu udjeljivali, a i nije bio sklon pretjerivanjima koja su desetljećima hranila bleiburški mit, posebice u emigraciji, najviše oko broja hrvatskih žrtava i odgovornosti, koja je dijelom i na samom Anti Paveliću, a što oni najradikalniji odbacuju. A ni Tito nikad nije bio u Jasenovcu, iz samo njemu znanih razloga, ali se nije protivio podgrijavanju jasenovačkog mita i famoznih 700.000 žrtava, što je bila i okosnica huškanja Srba na agresiju i okupaciju Hrvatske 1991. godine.

Predsjednik Ivo Josipović je načinio korak na koji nije bio spreman njegov prethodnik Stipe Mesić i u tome ga svakako treba podržati.

Od čovjeka koji pjeva ustaške pjesme po svijetu, Mesić se pretvorio u žestokog nekritičkog branitelja Tita i komunizma, za svoga mandata samo je produbljivao povijesne podjele, javnost zasipao u najmanju ruku čudnim viđenjima prošlosti, a i nakon silaska s vlasti ne miruje, pa je bio jedan od glavnih protivnika Josipovićeve inicijative da antifašistički borci s njime idu i u Bleiburg, a ne samo u Tezno kod Maribora.

Iako, nije ni trebalo ići u Tezno, jer sličnih masovnih grobnica ima i po Hrvatskoj, primjerice Maceljska šuma, gdje je također izgrađena kosturnica kao i u Teznom.
Josipović je odlaskom u Bleiburg prešao Rubikon, za što dosad nije bio spreman gotovo nitko s ljevice, nitko od bivših “crvenih”. Iako se žrtve ne bi smjele dijeliti po ideološkom ključu, ali i to je naša stvarnost. I zato tu Josipovićevu simboličnu gestu svakako treba pozdraviti.

Od Ivana Fumića i Vesne Konstantinović Čulinović, kao predstavnika antifašista, kao i od Milorada Pupovca, nije se ni moglo očekivati da će ići s Josipovićem u Bleiburg. Oni su ipak zarobljeni u svojim povijesnim, ideološkim čahurama, što je često vidljivo po njihovim izjavama i postupcima, koji odudaraju od današnjeg vremena. Pupovac pak iz Teznog poručuje da se moramo okrenuti budućnosti, a on sam nije spreman suočiti se sa činjenicom srpske agresije 1991. godine.

Ili, njegovo tumačenje ustanka u Srbu 1941. godine  koje je sve samo ne povijesno utemeljeno. Ali i to je dio političkog folklora.

No, teško je s Josipovićem dijeliti baš toliki optimizam, da se s njegovom gestom “zatvara jedan krug prijepora oko antifašističke povijesti Hrvatske, koja je nesumnjivo imala i ovu jednu stranu koja takva nije trebala biti”.

Ideološki i interesno nepristrani povjesničari uglavnom su već dali svoje ocjene NDH, Bleiburga, križnih putova, komunizma, Tita, i teško bi se složili s Josipovićem u njegovim ocjenama. Više od simboličnih gesta značilo bi i praktično djelovanje.
Jer komunisti nisu ubijali samo 1945., režim je mnoge nepoćudne proganjao, zatvarao, pa čak i likvidirao sve do svoga kraha, i ima još živih koji bi trebali za to odgovarati.
Političke volje za takvo što dosad nije bilo. Za zločine iz komunističke prošlosti počeli su nam suditi stranci.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Galebar:

    Mislim da iza zadnjih poteza Josipovića i Jace stoje strane vlade. Zašto? Josipović vuče dirigirano balansirane poteze, ako uzmemo da su štovatelji Bleiburga domoljubi tko će mu od njih sad moći prigovarati što se klanja Srbiji i što relativizira njihovu ... prikaži još! agresiju na Hrvatsku. Znamo iz kakve je obitelji Josipović, znamo da nije nagrađen 71\' nekretninama u centru Zagreba zato što je bio za hrvatsku stvar, tako da nema sumnje da je otišao na Bleiburg po zadatku a ne uvjerenju. Jaca, vidimo da se dosta angažirala van Hrvatske iako doma ima velikih, a vjerojatno za njenu Vladu i nerješivih s obzirom na njihove sposobnosti, problema. Zašto? Zanemarimo to što joj je vani ugodnije, nema fućkanja sindikalaca i što se bar kroz protokol osjeća kao državnica. Podilazi i daje ustupke slovencima i bosancima, srbima ne smije jer to ne voli hdzovo biračko tijelo pa je to prepustila Josipoviću. Podilazi rusima tj za male pare prodaje hrvatske interese. Ako zbrojimo Josipovića + Jacu dolazimo do novih integracija na ovim prostorima tj ono što želi dekadentna Europa koja nam nikad nije i neće oprostiti što smo razbili YU. Moralni patuljak Mesić i Josipović su instalirani tj da nije bilo potpore sa Zapada nikad ne bi i primirisali Pantovčak. Jaca je dobra Zapadu jer ima neobično izraženu taštinu i želju za potvrđivanjem s obzirom da je svjesna svoje nesposobnosti pa se sa njom lako manipulira. U svakom slučaju, dragi moji hrvati, možete vi potpisivati sindikalne liste koliko želite ali spasa nam nema. A znate zašto HDZovci najviše kradu? Zato što su najdulje i najviše na vlasti. Zamislite kad dođu na vlast Čaćićevi HNSovci i Linićevi SDPovci gladni i željni svega. Zaboravljate što rade u Zagrebi i Rijeci. Radi vašega tj našega nerazumijevanja i imamo već desetljećima vlasti kakve zaslužujemo...

  • -obrisani-:

    Franjo je bio pametan čovik spram ove lignje, krvnicima i zločincima se ne klanjaš nikada ni živima ni mirtvima, nikad!

  • -obrisani-:

    Sam, u „Bespućima povjesne zbiljnosti“ Tuđman navodi da je u Jasenovcu ubijeno 70.000 ljudi. S obzirom da u vrijeme kad je knjiga pisana (1989.) nije bio dovršen spisak žrtava, radilo se o prilično točnoj procjeni zasnovanoj na znanstvenim radovima Žerjavića ... prikaži još! i Kočovića. Danas se znade točan broj: 80.914 ljudi. Znade se ime i prezime žrtava i njihova dob u trenutku kad su bili ubijeni. Naveo sam ti adresu na kojoj možeš provjeriti spisak.