Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jaka hrvatska selekcija

04.03.2009.
u 20:56

Autor romana “Mjerenje svijeta” Daniel Kehlmann vjerojatno će biti tek jedna u nizu velikih zvijezda sajma knjiga u Leipzigu koji otvara vrata 12. ožujka. Kehlmannov roman u devet priča “Ruhm” u prvom je tjednu u Njemačkoj prodan u 150.000 primjeraka, a sada je i u najužem izboru književne nagrade lajpciškog sajma za knjige napisane isključivo na njemačkom jeziku.

Puno će interesa zacijelo izazvali i svestrani glazbenik i pisac Blixa Bargeld, ali Leipzig je tradicionalno okrenut prema književnosti srednje i istočne Europe. “I ove ćemo se godine baviti balkanskim autorima”, ističe direktor Oliver Zille.

Hrvatska, koja je lani bila zemlja gost, ove je godine promijenila službenog kormilara. Tako je lanjske selektore Alidu Bremer i Györgya Dalosa zamijenio njihov lanjski najveći kritičar Nenad Popović. On za 550.000 kuna u Leipzig dovodi jaku ekipu koju predvode otac i sin Goldstein, a tu su i Slobodan Šnajder, Dalibor Šimpraga, Daša Drndić, Slađana Bukovac, Filip Šovagović, Damir Karakaš, Veljko Barbieri i Robert Perišić.

– Najvažniji putnik u Leipzig mi je Slavko Goldstein – ne krije Popović, koji je na predstavljanju svog programa u Ministarstvu kulture hvalio lanjski rad selektora.

– Hrvatska književnost podsjeća me na nogometnu reprezentaciju. Ima nas malo, ali uvijek igramo u četvrtfinalu – slikovit je Popović. Hrvatska će i ove godine imati velik štand (osamdesetak četvornih metara) na kojem će biti izloženo čak 600 knjiga. Tu je i izložba od sto naslova iz književnosti za djecu i mladež u izboru Ranje Javor, koja će na kraju sajma biti poklonjena knjižnici iz Münchena koja se bavi tom vrstom literature.

U Leipzigu će itekako aktivna biti i Alida Bremer, koja uz pomoć njemačkih i austrijskih institucija na sajam u čijem je fokusu autor dovodi Ivanu Sajko, Edu Popovića (u Njemačkoj mu je izašao i treći roman), pjesnika Marka Pogačara. Tu je i promocija antologije hrvatske drame “Prokleto sretna obitelj”, a splitska udruga Kurs na svom će malom štandu izložiti fotografije hrvatsko-američkog fotografa Marija Novaka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?