Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARINKO JURASIĆ

Za Hrvatsku kakvu želimo potrebni su nam lideri s vizijom

hrvati
Sanjin Strukić/PIXSELL
12.10.2015.
u 12:00

Podmetanja i politička nadmudrivanja pokrenut će samo ono najgore

Olimpijski ciklus opet nas je doveo do onog veličanstvenog trenutka za mnoge od nas birača, na užas onih koji u tomu vide samo utopiju, kad imamo osjećaj da možemo mijenjati svijet oko sebe odgovarajući na pitanje "Kakvu Hrvatsku želimo?".

Krajnje jednostavno, ali sudbonosno pitanje kao kad misice propituju kakav svijet žele. Svi želimo brojniju, zdraviju, obrazovaniju, zaposleniju, bogatiju, organiziraniju, pravedniju, pošteniju, solidarniju, riječju, bolju Hrvatsku, samo što nam se nude različiti putovi i vodiči.

Kad bismo odgovore sveli na zajednički nazivnik, pokazalo bi se da su si lijevi i desni, crveni i crni, plavi i zeleni, ruralni i urbani, mladi i stari, njihovi i naši, puno bliže nego što im se to čini. Dakako, ako uistinu žele Hrvatsku za kakvu se navodno zalažu i ako im je Hrvatska stvarno tako na srcu kako govore.

Kakve veze "drugarice i drugovi", "Prnjavor", program pod mikroskopom, "mi ili oni" i slične doskočice, poskočice, naskočice, uskočice i niskočice imaju s takvom Hrvatskom!? Ako je budućnost Hrvatske ovo što nam se nudi prije službenog početka kampanje, onda smo daleko od Hrvatske kakvu priželjkujemo neovisno o ideološkim podjelama, pokazuje i današnja anketa Večernjeg lista.

Isprazne prepirke, podmetanja i politička "nadmudrivanja" pokrenut će samo ono najgore u Hrvatskoj. Tko god pobijedi u takvim okolnostima neće mu biti lako, a još teže nama s njim. Ako smo protekle gotovo četiri godine nešto naučili i od vladajućih i od oporbe, onda je to da nas podjele nikamo ne vode.

Za temeljne reforme i strategije koje su nam potrebne nužan nam je inkluzivni pristup, kojeg nema bez tolerancije. Mnogi stručnjaci svaki iz svoga pogleda zazivaju društveni konsenzus do kojeg je moguće doći jedino poticanjem zajedništva. Svaka politika koja se temelji na odbacivanju promašena je politika. Hrvatskoj su potrebni lideri s vizijom, koji su tako veliki domoljubi da su nas u stanju okupiti oko svoje pozitivne ideje. Negativnosti i sami vidimo te smo ih se dovoljno nauživali.

 

Ključne riječi

Komentara 10

ZG
ZGexil
17:20 12.10.2015.

jurasić je potpuno u pravu i pogodio : Hrvatska NAŽALOST opet nema koga perspektivnog za interes društva i puka izabrati i prebrati ! svi bi oni nudili samo prazna obećanja i skrasili se na vlasti....... sve već viđeno i PROŽIVLJENO bar 5 puta

AM
ameris
18:49 12.10.2015.

Dragi prijatelji..ipak nije vrijeme bacanju koplja u trnje !Imamo prekrasnog čovjeka mladog Petrova i njegov MOST..nemojte ga podcijeniti a ni zanemariti.Vjerujte..on će biti veliko i ugodno iznenađene !Glasajmo za njega..i sama pomisao da imamo alternativu ovom dvoglavom čemeru djeluje anti depresivno. Zato..glavu gore,ima nade za Hrvatsku!

Avatar Oneill
Oneill
12:56 14.10.2015.

ima se vizija radio sam u Njemackoj ,engleskoj ,usa kao savjetnik politike i tvrtki sa 50 prestao raditi dosao u Hr jeli su moji rodjeni u bivsoj Jugoslaviji ovdje poznam puno ljudi i svi znaju sto znam ali niko netrazi pomoc ili savjet svi su rodjeni sa velikim znanjem onda blago ovoj Drzavi kad su svi toliko pametni pa onda neznam kako to mislite da vam neko treba kad imate toliko pametnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije