Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI

Most traži šefa Sabora, možda i Vlade, financije i gospodarstvo

Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
16.12.2015.
u 10:25

Iako je HDZ pristao na nestranačkog premijera, sugovornici iz vodstva stranke smatraju da šef Vlade mora biti političar koji je prošao izbore

Nacionalno vijeće Mosta i njihovi izabrani zastupnici jučer su jednoglasno odlučili da pregovore o sastavljanju reformske vlade s nestranačkim premijerom nastave s Domoljubnom koalicijom, ali ostavljaju prostora da im se u tome priključi SDP ako se predomisli i pristane na njihove uvjete. Iako je HDZ uvijeno odgovorio na njihov zahtjev i u biti uopće nije rekao pristaje li na tripartitnu vladu pravdajući se da ju je SDP već odbio, Most tvrdnju HDZ-a da će za provedbu određenih reformi trebati i podršku lijeve opcije iščitava kao spremnost na koaliciju HDZ-a i SDP-a. Most ne odustaje od nestranačkog premijera i ne planira surađivati odnosno koalirati s HDZ-om ako taj njegov uvjet ne prihvati.

– Ako HDZ odbije u daljnjim pregovorima nestranačkog premijera, Most se povlači iz pregovora. Moguća je opcija i da tražimo da premijer bude iz naših redova – kazao je član Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja. Očito će se, osim na funkcijama, u pregovorima lomiti koplja i na činjenici da Most odbija formirati Sabor dok se ne uskladi pitanje nestranačkog premijera, dok HDZ prvo želi riješiti Sabor.

Resor financija ili ekonomije

– To se rješava u paketu i mi od početka inzistiramo na paketu, nećemo formirati Sabor, ubaciti u nepotreban trošak i državu i građane, nametnuti godinu dana primanja za saborske zastupnike a da se ne formira jasna saborska većina. Ako se ne formira, mi nećemo konstituirati Sabor i ide se na nove izbore – poručio je Grmoja. Zaključuje da postoji mogućnost da će Most, ako HDZ pristane na njihove uvjete i ako im dade jasne garancije da će se provesti velika većina reformi za koje su se zalagali, stvoriti reformsku vladu s nestranačkim premijerom s Domoljubnom koalicijom.

Među zastupnicima Mosta predstoji usuglašavanje koje će resore tražiti od HDZ-a, vjerojatno mjesto šefa Sabora i određena ministarstva poput financija ili gospodarstva. S obzirom na to da sumnjaju da će imati toliku moć nametnuti svoj prijedlog nestranačke osobe koja bi vodila zajedničku vladu s HDZ-om, Most mora izabrati pozicije koje će im omogućiti da provedu reforme koje su zahtijevali i to ispregovarati s Domoljubnom koalicijom. Taj dio još nije usuglašen među zastupnicima Mosta i to tek trebaju odlučiti, a sve kako bi barem dijelom proveli svoja predizborna obećanja o reformama. Mostu je bitno poslati poruku da nisu oni jednostrano izabrali nastaviti razgovore samo s HDZ-om te da je to isključiva krivnja SDP-a koji se neprihvaćanjem njihovih uvjeta odlučio povući iz pregovora.

– To je njihov problem. A poseban je problem i najveći uteg za SDP, sada se vidi, HNS – poručio je Grmoja.

U HDZ-u poručuju da će inzistirati da Most prvo stavi potpise svojih 15 zastupnika na stol, zatim će tražiti formiranje saborske većine koja će izabrati reformsku vladu, a tek onda slijede dogovori o tome tko bi bio premijer. U HDZ-u ne pristaju da se išta dogovara i da se dijele funkcije, a da prethodno nisu dobili potporu Mosta za formiranje većine. U HDZ-u poručuju da prvo treba definirati ciljeve i sve upravljačke poluge, a da će ih zatim ti ciljevi dovesti do profila osobe za premijera. Iako je HDZ u svojem odgovoru Mostu naveo da ostavljaju mogućnost razgovorima i o nestranačkom premijeru, u toj se stranci ipak nadaju da će Tomislav Karamarko biti premijer. Svjesni su da im je pristanak na nestranačkog premijera bio jedina nada da se probaju dogovoriti s Mostom, ali većina iz vodstva HDZ-a smatra da su u bitku za parlamentarne izbore ušli kako bi predsjednik HDZ-a bio predsjednik Vlade, a ne netko tko niti je izabran niti je politička osoba. Iako su “zločeste” interpretacije bile kako se HDZ odriče Karamarka samo kako bi uspio formirati Vladu, po svemu sudeći nitko se u HDZ-u nije odrekao ideje da on bude premijer.

Jug HDZ-a nezadovoljniji

– Najjača stranka mora imati premijera. Ne može premijer biti netko tko nije prošao izbornu utakmicu – rekao nam je sugovornik iz vodstva te stranke. U slučaju da HDZ s Mostom dogovori nestranačkog premijera, na čemu Most inzistira, u HDZ-u smatraju da bi Karamarku najbolja bila pozicija šefa Sabora budući da će parlament u ovom odnosu snaga imati važniju ulogu nego dosad.

Naš dugi sugovornik iz vrha HDZ-a kaže kako pitanje premijera nije jedino nego da je potrebno definirati kako bi uopće izgledala buduća vlada, koliko bi imala potpredsjednika, tko bi bio predsjednik Sabora...

– Važnije je kakav će biti odnos snaga u toj vladi. Ako bude išao u smjeru razvoja, može se prežaliti premijerska funkcija – rekao je naš sugovornik i dodao da kriteriji za sve moraju biti jednaki. I taj naš sugovornik smatra da premijer mora biti politička osoba, a i pitanje je tko će “jamčiti” za eventualnog nestranačkog premijera. Naš treći sugovornik kaže kako je velika razlika između “juga i sjevera” u HDZ-u i kako su hadezeovci s juga razočaraniji rezultatom. No svjestan je da bi još četiri godine oporbe za HDZ bile pogubne. Na presici nakon konzultacija s predsjednicom šef SDP-a Milanović rekao je između ostaloga: – Ovo sada postaje ne Most, nego mostobran za povratak kriminalne organizacije na vlast. Mi u tome sudjelovati ne možemo – poručio je Milanović. 

>> 'Ovo sada postaje ne Most, nego mostobran za povratak kriminalne organizacije u vlast'

>> Petrov ne isključuje mogućnost da preuzme ulogu mandatara. Prgomet: HRID još nije odlučio koga će podržati

Komentara 118

HP
hpokus87
10:43 16.12.2015.

Sjetimo se kampanje kad je Karamarko izjavljivao da neće u sučeljavanje jer da nisu samo on i Milanović potencijalni premijeri. Tražio se da se pozove i ostale kandidate pa ga svi ismijaše. A sada ispada da će uistinu biti tako.

DU
Deleted user
10:53 16.12.2015.

Siguran sam da će biti bolji od Milanovića,Grčića,Vrdoljaka,Pusićke,Hajdaša.Ismajlovića,Jakovine i ekipe!

Avatar Cinco
Cinco
10:44 16.12.2015.

Novinarke obavljaju partijski zadatak, tj. mute vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije