Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konzultacije

Petrov ne isključuje mogućnost da preuzme ulogu mandatara. Prgomet: HRID još nije odlučio koga će podržati

konzultacije
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/42
15.12.2015.
u 16:40

– Najbliži smo Božiću – pokušao je biti duhovit Drago Prgomet

Danas je završen 3. krug konzultacija stranačkih lidera i izabranih zastupnika kod predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica je nakon konzultacija rekla da i dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom za mandatara te je najavila 4. krug konzultacija za utorak 22. prosinca.

Kao i do sada, "prednost" su imali manjinski i zastupnici manjih stranačkih blokova, a na kraju su došli predstavnici Mosta, SDP-a i HDZ-a. Među njima je bio i šef SDP-a Zoran Milanović, koji se više puta predomišljao hoće li ili neće doći na Pantovčak.

Tijek današnjih događaja možete pročitati u nastavku:

17.40 sati – Predsjednica je nakon konzultacija rekla da se pokazalo da nitko ne raspolaže potrebnom većinom za mandatara. Iduće konzultacije održat će 22. prosinca. Više čitajte ovdje.

16.48 satiZoran Milanović, nakon polusatnog razgovora kod predsjednice, užurbamo je, praćen Vesnom Pusić, Nansi Tireli i Silvanom Hreljom izašao, bez davanja izjave, samo je novinarima na brzinu kazao: – Ne, nema izjave, imam presicu na Iblerovu, dođite dolje.

16.40 sati – S velikom se pozornošću očekivao "nastup" Mosta, a nakon konzultacija, lider Božo Petrov za medije je kazao da su mostovci izvijestili predsjednicu o nastavku razgovora o suradnji s Domoljubnom koaliciji, naglašavajući da tu on "izbjegava izraz – koaliranje". Naravno, po Petrovu ostaje otvorena i opcija povratka u pregovore i koalicije Hrvatska raste. Ne isključuje mogućnost da on preuzme ulogu mandatara, no i dalje je stava da je najbolje da to bude nestranačka, stručna osoba. Ime novog mandatara bit će poznato za "tjedan do dva dana" – kazao je Petrov.

16.29 sati – Zoran Milanović ipak je došao kod predsjednice, iako je prvotna informacija bila da neće doći.

16.00 satiMilanović ipak ne dolazi na konzultacije kod predsjednice. Opširnije OVDJE

15.50 satiHRID još nije odlučio kojoj od koalicija idu njihova tri mandata, pa ne govore kome su bliži. – Najbliži smo Božiću – pokušao je biti duhovit Drago Prgomet. Kazao je da su oni premala stranka da bi mogli uvjetovati velikima koga će postaviti za mandatara. Komentirao je tvrdnju da je Most bliži HDZ-u tako da je podsjetio kako je on "od početka bio za to da se Most odredi ili lijevo ili desno, pa bismo uštedjeli mjesec i pol dana", završio je Prgomet.

15.20 satiDragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, objasnio je poziciju svoje stranke koja čeka da se netko približiti cilju od 76 ruku pa da onda pozove i HDSSB na razgovore. Službeni razgovori o pristupanju pobjedničkoj koaliciji još nisu održani, no neslužbeni razgovori jesu. Stranka je spremna postati dio parlamentarne većine, pa i Vlade, a sve u interesu Slavonije. HDSSB nema problem s postavljanjem nestranačkog premijera.

Milan Bandić kaže da će njegova tri glasa dobiti "onaj tko bude izabrao ljude koji mogu voditi Hrvatsku". – Bit ćemo nešto pametniji nakon današnjih konzultacija i bliži konačnom rješenju – bio je znakovit Bandić.

15.00 satiRadimir Čačić, kao i ostali koji su primarno dali potporu koaliciji Hrvatska raste, ostaje pri takvom stavu i dalje, te podržava za mandatara Zorana Milanovića. Na pitanje hoće li se to promijeniti ako se desna koalicija dogovori s Mostom, kazao je da će u tom slučaju sjesti i razgovarati s njima. On ne isključuje da premijer može biti i nestranački, što ipak dodatno komplicira situaciju, no "mora biti profi", dakle dovoljno jaka osoba da zna što radi i može to provesti.

I za Reformiste je najvažnije znati, rekao je, tko bi bio taj nestranački mandatar, tko je ta osoba i od toga će i ovisit i njihova eventualna potpora.

14.40 sati Milorad Pupovac nakon konzultacija kaže da kod zastupnika SDSS-a nije došlo do promjene stava (potpore Hrvatskoj raste), koji će potrajati do konačnog raspleta "igre koja traje između dviju koalicija i Mosta".

Pupovac je iskazao skepsu prema mogućnosti da slijedom dogovora HDZ-a i Mosta dobijemo "nestranačkog premijera", jer se izbori i održavaju da bi se poštovala i osigurala volja naroda, a ne da bi se ona delegirala nekome koga narod ne poznaje ili za njega nije glasao. No, SDSS i ostali "manjinci" djelovat će prema osiguranju stabilne političke većine. Pri tome njima je najvažnije da ako dođe do postavljanja takvog premijera, da bude jasno o komu se radi, je li to dovoljno poznata i predvidljiva osoba te je važno kakvu će politiku predstavljati – manjine to jednostavno žele znati – kazao je Pupovac i dodao da je vrijeme da se prekine politička igra skrivača. S predsjednicom je razgovarao i o slučaju Rašković, no nije otkrio detalje.

14.20 sati - Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin novinarima je nakon konzultacija na Pantovčaku rekao da je predsjednici Republike kazao kako se "približava trenutak kad će trebati novi izbori". Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek rekao je da ostaje kod preliminarne potpore SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste. "Svi znamo da se ključ nalazi u rukama Mosta i očekujemo da preuzmu odgovornost i da na neki način vidimo što će se dalje događati", dodao je. Da podržava SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste rekao je i zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas. "Stav ne mijenjam i ostajem tamo kako smo se dogovorili – podržavamo koaliciju Hrvatska raste i premijera Zorana Milanovića", rekao je.

13.45 sati – Nisu se svi odazvati pozivu predsjednice – na konzultacije ne dolazi zastupnik Mirko Rašković, Stipe Petrina, Živi zid Ivana Vilibora Sinčića, a s IDS-om će predsjednica konzultacije obaviti telefonom. Veljko Kajtazi, predstavnik romske manjine potvrdio je da i dalje podupire lijevu koaliciju Hrvatska raste, a na pitanje koga će podržati ako HDZ i Most formiraju vlast, odgovorio je "to me pitajte drugi put". Zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj ponovno je, nakon konzultacija "pobjegla" pred novinarima i nije dala izjavu.

13.15 satiPrva je kod predsjednice na konzultacijama danas bila zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, a po izlasku iz Ureda nije davala izjave. Svoj nedolazak su potvrdili Stipe Petrina, Živi zid i Mirko Rašković, dok će telefonski predsjednica konzultacije održati s IDS-om, izvijestio je HRT.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: Robert Anić/PIXSELL

12.50 sati – Nakon jučerašnjih konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je kako čelnici koalicije Hrvatska raste vjerojatno neće doći na današnje konzultacije jer su razgovarali jučer, i da nema potrebe doći i dan poslije budući da ni danas vjerojatno (nitko) neće imati potrebnih 76 potpisa potpore. Međutim, šef SDP-a Zoran Milanović se jutros predomislio i ipak će zajedno s koalicijskim partnerima danas doći još jednom na konzultacije kod predsjednice RH.

"Tražimo zajedništvo i suradnju sa svima"

Predsjednik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko sinoć je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i koalicijskih partnera potvrdio da će i danas doći na Pantovčak. Uoči trećeg kruga konzultacija koalicija Hrvatska raste odbila je prijedlog Mosta nezavisnih lista da državu vodi tripartitna Vlada i da premijer bude nestranačka stručna osoba, no podržava nastavak bilateralnih razgovora s Mostom. – Očekujemo međusobni dogovor oko polazišta za bilateralne razgovore – poručio je sinoć Milanović u odgovoru na prijedloge Mosta vezane uz konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje buduće Vlade.

Domoljubna koalicija pozitivno je, pak, odgovorila na zahtjeve Mosta te mu predložila koalicijsku vladu, a Karamarko je poručio da je tripartitna Vlada nerealna "po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera". S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i suradnju, pa tako i sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, uključujući i SDP. – Predložili smo zajedništvo. Budući da tripartitna Vlada nije moguća, tražimo zajedništvo i suradnju sa svima – naglasio je predsjednik HDZ-a nakon sinoćnje sjednice u središnjici stranke.

>>Most s HDZ-om razgovara o premijeru

>>Nakon odgovora HDZ-a i SDP-a, Most najavio sastanak svog Nacionalnog vijeća za 10.00 sati

>>Karamarko: Pozitivno smo odgovorili na upit Mosta

Komentara 109

DU
Deleted user
08:43 15.12.2015.

I to bez gospdina Arogantnog i mnistrice svojih poslova,uživancija!

Avatar navijač
navijač
08:46 15.12.2015.

Predsjednica nam je za bogove , ona će i riješit ovaj problem oko vlade i to u korist Hrvatske a ne kao onaj beskičmenjak regionaš.

NE
negrito
09:15 15.12.2015.

Kolinda je na pravom putu.Tiha voda brege valja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije