Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica počinje s procedurom

Konzultacije sa stranačkim liderima počinju idući tjedan

08.11.2015., Zagreb - Docek rezultata parlamentarnih izbora u Uredu predsjednice. Predsjednica sa svojim savjetnicima prati izborne rezultate. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
10.11.2015.
u 15:00

Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje vlade daje osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika u Saboru

Ne dogodi li se nešto izvanredno, ovog tjedna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće početi s Ustavom propisanim procesom konzultacija sa stranačkim liderima čije su stranke prešle izborni prag. Ti će razgovori početi nakon što od Državnog izbornog povjerenstva dobije službene rezultate parlamentarnih izbora. Kako se već zna da će biti ponavljanja izbora na nekoliko izbornih mjesta, a da se ponovljeni izbori održavaju iduće nedjelje, može se zaključiti da bi konzultacije mogle početi najranije idućeg ponedjeljka.

Kolinda Grabar-Kitarović na temelju konzultacija, a prema Ustavu RH, daje mandat za sastavljanje vlade osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika u Saboru. Kada odredi mandatara, on u roku od 30 dana u Saboru treba predstaviti program rada novosastavljene vlade i zatražiti povjerenje zastupnika koji su izabrani u novom sazivu. Dosad se uvijek događalo da mandatar kome je predsjednik RH dao mandat uvijek i uspije sastaviti vladu. No, Ustavom je predviđeno rješenje i za drukčiju situaciju. Ne uspije li u 30 dana proći vlada "prvog" mandatara, hrvatski Ustav onda nalaže novi scenarij – predsjednica Republike može mu dati dodatnih mjesec dana za novi krug pregovora s potencijalnim političkim partnerima.

Ne dobije li ni nakon tog dodatnog vremena potporu i povjerenje većine u parlamentu, još ne dolazi do novih izbora. Prvo predsjednica RH mora mandat tada dati drugom mandataru, koji će također dobiti 30 dana da formira vladu. Naravno, i za njega vrijedi pravilo da može dobiti i dodatnih 30 dana za novi pokušaj. Ne uspije li ništa od navedenoga, tek tada predsjednica ima ovlasti imenovati privremenu nestranačku vladu s punim ovlastima (nije tehnička vlada) i raspisati nove parlamentarne izbore.

>> Predsjednica ne može pomoći Karamarku da formira Vladu

Komentara 12

KI
killthesnake
16:47 10.11.2015.

Gospođo kolinda , recite nam molim vas , kako to da više niste tako glasna kada je u pitanju zakon o zaštiti žviždača?

Avatar Zorro70
Zorro70
16:21 10.11.2015.

kolinda izgleda se izgubila i nemoze razumjeti da su HDZ gubitnici ....

BI
binki
16:21 10.11.2015.

Jel još uvijek na dijeti ? Ne vidi se baš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije