Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Uspješna Hrvatska'

Josipović: Možda uopće nema rasta i mi moramo bolje i drukčije

josipović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
25.10.2015.
u 16:34

Josipović je predizborne kampanje tzv. velikih stranaka ocijenio kao razmjenu uvreda, ponižavanje i međusobnu konfrontaciju na način koji nije produktivan

Koalicija Uspješna Hrvatska, koja okuplja stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, Narodnu stranku – reformiste, Stranku hrvatskih umirovljenika i Zeleni forum, predstavila je danas u Zagrebu liste za I., II., VI. i VII. izbornu jedinicu, a prvi na listi u I. jedinici Ivo Josipović poručio je da je gospodarski razvoj ključ svega, ali je uvjet cjelovita promjena društva.

Nositelj liste za I. izbornu jedinicu je predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Ivo Josipović, nositelj liste za II. izbornu jedinicu je novinar Drago Pilsel, za VI. je gradonačelnik Petrinje Darinko Dunbović, a nositelj liste za VII. izbornu jedinicu je zamjenik predsjednika stranke Naprijed Hrvatska, nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar.

 "Imamo sjajne ljude koji znaju što žele i što Hrvatska treba i koji će zaista učiniti sve da Hrvatska bude bolja i uspješnija", rekao je nazočnima u dvorani Vatroslava Lisinskog predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez i nositelj liste za I. izbornu jedinicu Ivo Josipović. 

Naglasio je da je ključ svega gospodarski razvoj te napomenuo da gospodarske mjere mogu dati rezultat pod jednim uvjetom - sustavnih mjera i promjena cijelog društva, od organizacije cijele države do organizacije gradova i općina.

 "Nije moguć gospodarski rast bez da pravosuđe učinimo neovisnim i stručnim, bez da javnu upravu učinimo servisom građana i gospodarstva te bez oštre i beskompromisne borbe protiv korupcije. Korumpirano društvo ne može biti uspješno društvo", poručio je Josipović.

 "Ako nam kažu da rastemo, mislim da svatko tko pogleda brojke i trendove zadnjih pet ili deset godina može i mora reći da takav rast nije dovoljan, možda uopće nema rasta i mi moramo bolje i drukčije", kazao je. 

Predizborne kampanje tzv. velikih stranaka ocijenio je razmjenom uvreda, ponižavanjem i međusobnom konfrontacijom na način koji nije produktivan. 

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić ustvrdio je da je ključna razlika između njih i svih drugih stranaka ta što su oni svjesni da centralizacija ove zemlje nije samo pitanje upravljanja novcem već da je to pitanje promjene demokratskih odnosa i pretvaranja države u društvo. 

Ustvrdio je i da se politike izvršnih vlasti zadnjih 25 godina skrivaju iza alibija ideologija i prikrivaju svoju nesposobnost. Do jučer je alibi bio da nema novca, no danas, kazao je, čak ni taj alibi ne postoji. Naveo je da je više od 70 posto svih investicija 2014. u mnogim europskim zemljama kao i tranzicijskim koje su u proteklih 12 godina ušle u EU, realizirano iz europskih fondova, odnosno da je sve realizirano iz EU fondova. "Novac je tu, samo je pitanje imamo li ambiciju i sposobnost da osmislimo projekte", kazao je Čačić. 

Među reformama koje je nužno napraviti naveo je skidanje tereta preskupe i prevelike javne uprave, sporog, suštinski politički, a ponekad i novcem, korumpiranog pravosuđa i potpuno politički kontroliranog područja javne i državne uprave. 

Vezano za reformu poreznog sustava, naglasio je važnost uvođenja prijenosa poreznog opterećenja s rada na kapital. Vraćanje novca iz privatizacijske pljačke, kaže, moguće je ostvariti uvođenjem poreza na nasljedsvo. Naglasio je, između ostaloga, da država mora u svemu što nije sezonski kvotama limitirati i samo iznimno dopustiti rad na određeno vrijeme jer, upozorio je Čačić, ne možemo tolerirati da samo u trgovini koja zapošljava 200.000 ljudi 95 posto njih radi na određeno.

Vezano uz obrazovanje, smatra da Hrvatska mora ići na obavezno srednjoškolsko obrazovanje s besplatnim prijevozom te snažno povezivati gospodarstvo s obrazovnim sustavom. 

>> Čačić i Josipović očekuju pet do deset zastupnika u idućem sazivu Sabora

Komentara 8

SA
samoborka
18:07 25.10.2015.

Da se druze Ivo nisi bavio ustaskim gujama i klanjanjem partizanima i petokraci cijelih 5 godina svog mandata nego vodio brigu u dobrobiti Hrvatske, onda bi ti mozda netko i povjerovao.

Avatar traktoraš
traktoraš
19:30 25.10.2015.

Ivo, pa ti sa tom ekipom do jućer tikve sadio,a tko sa đavolom tikve sadi........?

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:39 25.10.2015.

Njihov je moto: Ne znamo ništa, al nismo najgori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije