Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko su sve gubitnici izbora

Dosta je bilo stare garde, provukli se Čačić i Bandić

08.11.2015., Zagreb - Docek rezultata parlamentarnih izbora u stozeru Narodne stranke - Reformista u hotelu International. Ivo Josipovic.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/10
10.11.2015.
u 22:30

Ovaj put gubitnika je popriličan broj. Sve jedno poznato lice do drugog. Nakon nekadašnje slave i uspjeha, te dojučerašnjih visokih ambicija i planova, sada postaju politička prošlost

Jedna od vrlo jasnih izbornih poruka birača jest i ona koga više u politici – ne žele. Ni gledati ni slušati. A one koje je pogodila ta bolna sudba ili ljuta kob moglo bi se skupno nazvati – gubitnicima ili otpisanima. Ovaj put njih je popriličan broj. Sve jedno poznato lice do drugog. Nakon nekadašnje slave i uspjeha te dojučerašnjih i dalje visokih ambicija, planova i očekivanja, sada – ne milom, nego biračkom "silom" – mahom svi oni postaju prošlost. Tek tu i tamo netko se od njih uspio provući do saborske klupe, no mizerno je to u odnosu na nekadašnje položaje i titule.

Tko bi gori, eto je doli

A među tom ekipom iz Gundulićeva stiha "tko bi gori, eto je doli" najstrmiji je pad doživio Ivo Josipović, kojeg se lani u ovo vrijeme još uvijek tituliralo – predsjednikom države. I nakon što je predsjednički tron izgubio vrlo tijesno, osvojivši respektabilnih 1,082.430 glasova, poželio se rezervne varijante – također udobne saborske stolice. No, i ona mu se, unatoč osnivanju stranke i interesnom udruživanju s gomilicom također budućih gubitnika, gadno omakla jer se lanjski slap od više od milijun glasova birača sad pretvorio u presušeno korito u kojem bi se prekjučer osvojena samo 1604 preferencijalna glasa moglo sućutno nazvati – kapljicom. Izgleda da se jednomandatnom predsjedniku ponuda svodi na stajaću profesorsku poziciju za katedrom. I tako je Josipović, umjesto stranačkog mota "Naprijed, Hrvatska", doživio neželjeni osobni "rikverc". Usto, moglo bi se jetko i ironično reći da je i gomilicu nazvanu "Uspješna Hrvatska" povezao budući skriveni neuspjeh koji nisu znali naslutiti. Jer se u to, za njih, nesretno kolo zajedno s Josipovićem za ruke uhvatiše nekadašnja premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja već neko vrijeme silom prilika nosi "nezavisni" broš. Njoj sad ostaju sjećanja i na saborski mandat jer je prikupila samo 1673 preferencijalna glasa. U istom je jatu i bivši gordi ministar financija Slavko Linić. On ostade bez stranke i, s tek dobivenim 1981 preferencijalnim glasom, bez zastupničkog epiteta. U saborske klupe iz tog se četverca vraća tek bivši prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić. A snivao je on i više od deset mandata.

Ne ostaje ni korijen...

Za razliku od Čačića, s kojim je vodila ljute verbalne bojeve, svojevremena odvažna ministrica i oštra SDP-ovka, a potom i čelnica odmetničkog ORaH-a Mirela Holy, doživjela je sudbinu zvijezde padalice. Jarko je i kratko zabljesnula, a onda na kraju prikupila tek 5424 preferencijalna glasa i – ispala iz Sabora. Od ORaH-a tamo neće ostati ni korijen. A prilika da u Saboru korijen počne puštati izmakla je Željki Markić jer se sa 1717 preferencijalnih glasova, unatoč silnoj želji, ništa u politici ne može saditi. Kako je pak od cijele svoje drčne i aktivne ekipe zastupničku ulaznicu uspio uhvatiti samo Ivan Vilibor Sinčić, ispada da će Živi zid, baš kao u inat smislu i poruci naziva stranke, činiti tek jedan čovjek. No, on je barem mladu stranku doveo u ozbiljnu političku arenu, dok su birači prstom prema dolje iz nje izbacili neke veterane: Ružu Tomašić, Damira Kajina, Željka Keruma, Nevenku Bečić..., a nekima su, poput Milana Bandića i Branimira Glavaša, udijelili sućutne mrvice s kojima moraju preživjeti četiri godine. I to može biti poučna kazna.

>> Izbori pokazuju da je Hrvatska zrela država. Nadam se da ćemo uskoro imati mandatara vlade 

>> Rezultati DIP-a: HDZ-ova koalicija 59, SDP-ova koalicija 56, MOST 19 mandata

Komentara 68

HA
Hancov
22:57 10.11.2015.

Josipovicu nije drugo preostalo nego sjesti za pijano I zasvirati, sto je bilo bilo je vise biti nece.

PI
pismeni
22:42 10.11.2015.

Izbore u Hrvatskoj dobio je Alex Braun! Na žalost možeš biti predsjednik najgore vlade u povjesti Republike Hrvatske i dobiti 56 mandata.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
22:46 10.11.2015.

ovo su sigurno neregularni izbori... haha... kako je moguće da - do jučer 80% popularni - drug josipović , danas ne uđe u Sabor??? ni 5% glasova?... ja mislim da je to neka teška prevara ... a tek jadrankica?! najboljaa i najpametnija... kako???... apsolutno nemoguće! ...aahahah... ipak se nešto i dobro dogodilo na ovim izborima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije