Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju - Ivan Kovačić

Božo Petrov bio bi bolji premijer i od Milanovića i od Tomislava Karamarka

Ivan Kovačić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
27.10.2015.
u 10:52

Ivan Kovačić je gradonačelnik Omiša i prvi na listi Mosta u 10. izbornoj jedinici

Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, zubar koji je u politiku ušao 2013. prekinuvši 18 godina dug niz vladavine HDZ-ova gradonačelnika na ušću Cetine, prvi je na listi Mosta u 10. izbornoj jedinici, gdje se očekivalo da će biti Božo Petrov.

Zašto ste uopće pristali vi biti prvi kad ste pozvali birače da daju glas posljednjem, odnosno čelniku Mosta Boži Petrovu?

Formalno sam prvi. To smo napravili da bismo pokazali da nikome od nas pojedinačno nije toliko bitan ulazak u Sabor. Nisu nam bitne fotelje. Preferencijski glas postoji, Petrov je na 14. mjestu i pustio je ljude da sami procijene koliko vrijedi. Neki kažu da je to populizam, ali nitko od čelnika i velikih i malih stranaka to nije učinio.

Ne palimo se na fotelje

Osobno, želite li uopće ući u Sabor?

Naravno da želimo ostvariti što bolji izborni rezultat i što više mandata, ali na ovaj način želimo pokazati da smo drukčiji od ostalih koji se u koalicijama bore da bi zauzeli što bolje mjesto na listi. Nas to ne zanima. Tko god ušao, nebitno je, bitno je kakav ćemo ukupni rezultat polučiti da bismo progurali ideje Mosta.

Postanete li saborski zastupnik, hoćete li ostati na funkciji gradonačelnika Omiša?

Funkcija gradonačelnika Omiša mi je prvenstvena. Bit ću na obje pozicije bude li to moguće jer sada znam neke stvari koje bi mogle biti od koristi i na nacionalnoj razini. Ali, dogovorit ćemo se. Mi se ne “palimo” na fotelje.

Što ste napravili tijekom gradonačelničkog mandata, čime se ponosite?

Financirali smo sportsku dvoranu od 15-16 milijuna kuna, što je za Grad Omiš ogroman novac. Proširujemo groblje, a u zamorska sela dovodimo vodu. To je ono što se vidi, a najbolja stvar koju smo napravili jest što smo stabilizirali financijsko stanje Grada. Više se ne može dogoditi da rješenje o komunalnom doprinosu dogradonačelnika godinama stoji u ladici. Sve se obveze prema Gradu plaćaju i prihode smo digli 25% ne povećavajući poreze i prireze.

Niste smanjivali plaće, a uspjeli ste vratiti dobar dio gradskog duga. Kako?

Dospjeli dug bio je 31 milijun kuna, s “kosturima iz ormara” 56 milijuna, sada smo na 32 milijuna kuna. Smanjili smo ga tako što naša potraživanja više ne odlaze u zastaru.

Koliki je omiški proračun?

Veliki državni projekt sanacije stijena ide preko proračuna pa on doseže i do 90 milijuna kuna, međutim stvarni prihodi Grada su 50-ak milijuna kuna. Do 2012. to je bilo 35 milijuna kuna.

Kako mislite da možete popraviti stanje u državi?

Imate žderače javnog novca. To su vam, nažalost, sva državna poduzeća. Enormni su im interni troškovi i ima prostora za velike uštede. Isto tako, kako se može dogoditi da itko duguje i po stotine tisuća kuna za porez? Prijateljski odnosi i podobnost u Omišu više ne znače ništa, ali velike stranke koje vode državu toga se očito ne mogu odreći.

Kome ćete se prikloniti nakon izbora budu li vaši glasovi odlučujući?

Nikome. Mi možemo nekome pružiti povjerenje uz točne rokove za provedbu konkretnih reformi.

Što ćete smatrati dobrim izbornim rezultatom?

S obzirom na ankete i konstantan rast, mi stvarno možemo osvojiti 10 mandata. Glas za Most neće biti bačen glas. Daj Bože da osvojimo što bolji rezultat, premda je i sam ulazak u Sabor dobar. Što nas bude više, veća je šansa da ovi pristanu na reforme koje budemo zahtijevali.

Suradnja s nezavisnima

Ima li šanse da surađujete s nekom od manjih lista koje uđu u Sabor?

Naravno. Nezavisne liste koje izlaze izvan platforme Mosta i mi imamo 95% isti program. Šteta je što nismo svi išli zajedno, ali njihove prijedloge koji su kvalitetni rado ćemo podržati.

Kako ocjenjujete programe SDP-a i HDZ-a?

Pravo da vam kažem, nakon godina praznih obećanja, nisam ih ni pročitao, ne vjerujem u njihovu realizaciju.

Marijana Puljak i Pametno, iako su bili uz vas, odlučili su na izbori izaći samostalno. Je li to rasipanje glasova?

Vidjet ćemo rezultate izbora. S Marijanom smo u kontaktima više od godinu dana i žao mi je što ne idu s nama, ali Most je pokazao zajedništvo nezavisnih lista osobito u 10. izbornoj jedinici, od Dubrovnika do Splita. Most ne guši individualnost nezavisnih lista i to je naša snaga. Zato očekujemo dobar rezultat.

Tko bi po vama bio bolji premijer, Karamarko ili Milanović?

Petrov!

Mislite li da ima realne šanse?

Naravno. Zašto ne?!  

>>Za razliku od Mosta, mi nećemo u koaliciju s potrošenim političarima

>>Jesmo li rođeni da živimo slobodni ili da nas kriminalci uništavaju?

Komentara 89

77
777CRO
15:03 27.10.2015.

Da li stvarno postoji osoba koja u Milovanovicu vidi državnika i osobu koja se bori za hrvatsku državu ???

DU
Deleted user
11:50 27.10.2015.

A tvoj tata je bio šef ozne u Tomislavgradu i udba te instalirala za gradonačelnika Omiša . Dakle sin krvnika nam dijeli lekcije

77
777CRO
15:01 27.10.2015.

Kako samo neko ozbiljan moze porediti Milovanovica - Pupovca dvorsku ludu i gospodina Karamarka intelektualca koji se čitav život zalaze za hrvatstvo i hrvatsku državu ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije