Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Kukuriku osvaja 78 mandata, HDZ-u najmanje dosad

Kukuriku koalicija (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/3
04.11.2011.
u 19:30

HDZ pak pada na dosad najgori rezultat sa 41 zastupničkim mjestom jer je 2000., kada je izgubio izbore, imao 46 mandata.

Hrvatska je zaokrenula ulijevo, a vlada – koju će nakon izbora 4. prosinca, po svemu sudeći, sastavljati Kukuriku koalicija – mogla bi imati, održi li se sadašnji trend, najstabilniju većinu u Saboru u poslijetuđmanovskoj Hrvatskoj.

Preslikaju li se rezultati istraživanja koje je za multimedijski izborni pool Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV provela agencija Ipsos Puls na 4047 ispitanika u deset izbornih jedinica za parlamentarne izbore, Kukuriku koalicija će u Saboru imati 78 zastupničkih mjesta, HDZ 41, Lesarovi laburisti sedam, koalicija Ljube Jurčića četiri, HSS dva, HSLS jedno zastupničko mjesto, HDSSB četiri mandata, HSP jedno, pravaška koalicija Ruže Tomašić jedno saborsko mjesto kao i don Ivan Grubišić.

>>Pogledajte kako će glasovati Hrvatska i procjenu novog  saziva Sabora

Tom rezultatu treba pribrojiti i tri mandata koja će stići iz dijaspore, ali i osam predstavnika nacionalnih manjina koji su prirodni saveznici vladajućih jer manjinci, žele li išta ostvariti, nemaju što tražiti u oporbi.

Iako Kukuriku, prema sadašnjim rezultatima, sa svojim poslijeizbornim saveznicima ipak neće imati dvotrećinsku većinu, koja bi bila vrlo loša za demokraciju budući da bi samostalno mogli, primjerice, mijenjati Ustav, sama ima dvije ruke više od apsolutne većine u Saboru. Najvjerojatnije će imati i podršku stranaka, poput Lesarovih laburista, a možda i Jurčićeve koalicije, koje su ipak svjetonazorski sklonije ljevici, odnosno centru kada je riječ o odmetnutom esdepeovcu i ekonomistu Jurčiću.

U centru ostaje samo HSLS, koji je zasad na jednom mandatu, a ima šanse doći do tri, te HSS, koji je zasad na dva mandata, a prema izjavama njegovih čelnika, vrlo bi se lako mogao dogovoriti i s Kukuriku koalicijom.

Gledajući unutar Kukurikua, samo SDP, prema istraživanju, osvaja dosad najviše zastupnika, odnosno njih 61. Narodnjacima (HNS) pripada 11 saborskih mjesta, a IDS i HSU imali bi po tri mandata. HDZ pak pada na dosad najgori rezultat sa 41 zastupničkim mjestom jer je 2000., kada je izgubio izbore, imao 46 mandata. Čak i da se toj stranci dodaju i tri mandata iz dijaspore, koja redovito idu njoj, i dalje je ispod 46.

Cijelu analizu pročitajte u Obzoru Večernjeg lista

Komentara 378

SA
sadaive
23:23 04.11.2011.

Ak pobjede komunisti ,tražim azil..

VT
Vatroslav-Tudor
00:27 05.11.2011.

\"Ajme Kukuriku, nasto ces Hrvatsku dovesti\"

A9
AAA-999
19:57 04.11.2011.

Kukuriku koalicija dobiva točno 200 % glasova i osvaja 1500 mjesta u kokošinjcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije