Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori 2011.

Kukuriku koalicija dvaput jača nego HDZ koji je najlošiji ikad

kosor milanovic
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/7
25.10.2011.
u 19:47

Prema anketi agencije Ipsos Puls Kukuriku koaliciji potpora raste, a potpora vladajućoj stranci opada.

Kukuriku koalicija ima potporu dvostruko više birača nego HDZ, pokazuje terensko istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls. Istraživanje na tisuću ispitanika pokazalo je da Kukuriku koalicija ima podršku 38,8 posto, a HDZ 20,3 posto glasača. U odnosu na prethodni mjesec, popularnost sadašnje oporbe narasla je 1,6 posto, a HDZ-a 0,2 posto. U odnosu na kolovoz, "kukurikavci" su osvojili četiri posto birača, dok je HDZ ostao na istome.

'Glas protiv'

Politički analitičar Višeslav Raos smatra da HDZ kampanjom nije uspio podići popularnost. S druge strane, građani nisu kaznili Kukuriku koaliciju, koja je prekinula običaj guranja lidera u prvi plan.

>>Rejting stranaka

– Treba biti skeptičan prema istraživanjima, osobito ako građani na temelju njih stvaraju svoje mišljenje. Iako će HDZ ove rezultate vjerojatno komentirati riječima da se njihovi birači rjeđe odazivaju anketama, što je istina, treba imati na umu da neprestano raste jaz između tih dviju opcija. Također, neprestano raste popularnost malim strankama. Ovakav bi se trend mogao nastaviti, ako ne iznenadi neka istraga, afera ili slično – kaže Raos, koji smatra da je HDZ-u popularnost ugrozilo i skidanje imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću zbog izjave da je HDZ zločinačka organizacija.

Napominje da je velik broj glasova i jedna i druga strana dobila kao "glas protiv", što nije obećavajuće.

HDZ je najpopularniji u Dalmaciji i Slavoniji, gdje ima potporu od 35, odnosno 24 posto. U Slavoniji su birači desno nastrojeni, pa i HDSSB osvaja 15 posto birača. Kukuriku lista ondje najlošije stoji, uz njih je 22 posto birača. Oni su s golemih 60 posto potpore omiljeni u Zagrebu, Rijeci i Istri. Laburisti Dragutina Lesara sa 6,3 posto treća su opcija uoči raspisivanja izbora, iza njih je HSP sa 4,7 posto, a zatim Blok umirovljenici zajedno koji izlazi s Ljubom Jurčićem i u ovom trenutku ima potporu od 4,4 posto. HSS je na povijesno najnižoj potpori od 2,5 posto birača, a ni HSLS nije u boljoj situaciji sa 1,5 posto. Neodlučnih je 13 posto. Pozitivan dojam o premijerki Jadranki Kosor ima 26 posto birača, što je njezin drugi najlošiji rezultat u godinu dana. Zorana Milanovića pozitivno je ocijenilo 46 posto građana, a to je blagi porast. HDZ u kampanju ulazi i s negativnom percepcijom stanja u zemlji. Tako 83 posto građana misli da idemo u lošem smjeru, a njih 11 posto misli suprotno. Čak i 56 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide pogrešno, kao i 68 posto HSS-ovih. Više od 90 posto oporbenih birača misli da idemo u lošem smjeru. Trend loše percepcije već četvrti mjesec raste.

Izborna matematika

Ni potezima Vlade većina građana nije zadovoljna. Čak 78 posto ispitanika ne odobrava Vladine poteze, a njih 15 posto odobrava. Rezultati Ipsosove ankete u skladu su s anketama koje su naručile stranke, odnosno HSS i HDZ. Doznajemo da je HSS naručio anketu navodno napravljenu na uzorku od čak 20.000 ljudi prema kojoj Kukuriku koalicija dobiva 77 zastupnika u Saboru, a HDZ tek 44, bez dijaspore.

Prema toj HSS-ovoj anketi Damir Bajs navodno je najpopularniji ministar u svih deset izbornih jedinica. Anketa koju je pak naručio HDZ navodno je pokazala da ta stranka dobiva 50 zastupničkih mjesta, a njihov najveći oponent lijeva koalicija 70 saborskih mjesta. Ako bi Kukuriku koalicija zaista dobila 77 mjesta u Saboru, a uzimajući u obzir da će u idućem sazivu biti 151 zastupničko mjesto, ta bi koalicija imala većinu, ali tanku, tek jednog čovjeka više od potrebne većine, što znači da će im biti nužno savezništvo s manjincima, no oni redovito idu s pobjedničkim strankama.

Iako analitičari objašnjavaju da Zakon o ništetnosti i ukidanje imuniteta Željku Jovanoviću HDZ-u nisu donijeli nimalo koristi, već su im odmogli, ima i onih koji smatraju da je HDZ upravo zbog katastrofalnih rezultata odlučio zaoštriti politiku kako bi mobilizirao desno biračko tijelo.

Ključne riječi

Komentara 643

KO
koinsky
21:43 25.10.2011.

h***la vas demokracija!

EL
elfenomeno77
08:31 26.10.2011.

prema anketama sdp je na vlasti 10 godina,a svi znamo da nije tako!

HS
Hrvatski sin
21:16 25.10.2011.

38.8% zar tako puno mješanih brakova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije