Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.01.2014. u 12:00

Vesnu Pusić nije smetalo kad se pogodovalo Čačićevu Coningu jer su tada bili dobri

Izbacivanje Radimira Čačića iz HNS-a moglo bi značiti početak kraja te stranke. Godinama se HNS svodio na dva imena – Čačićevo i Vesne Pusić – koji su harmonično vladali strankom i periodično se smjenjivali na funkciji predsjednika. U svojoj dostatnosti nisu se potrudili otvoriti prostor kako bi se uz njih u stranci politički razvilo i stvorilo još nekoliko jakih i prepoznatljivih imena. Također, nisu napravili ništa kako bi utjecaj HNS-a proširili izvan područja sjeverozapadne Hrvatske. No, sve je bilo lijepo i dobro, a HNS je mogao računati na solidan broj saborskih mandata dok je između Čačića i Pusićeve vladala harmonija. No, koliko je idila bila velika dok je trajala, toliko je sada dubok jaz nastao nakon što je pukla ljubav između Čačića i Pusićeve. A gubitnici su svi: Čačić, V. Pusić te HNS kao stranka.

Prisegnuli na lojalnost Pusić

Prvo, Čačić, bez obzira na to hoće li osporavati odluku o izbacivanju ili na bilo koji način pokušati zadržati članstvo i utjecaj u HNS-u, neće uspjeti. Glavni ljudi u stranci i stranačka tijela već su se izjasnili protiv njega i prisegnuli na lojalnost V. Pusić. Uostalom, kad iziđe iz zatvora, Čačić će se suočiti s činjenicom da ne participira u vlasti i postat će bjelodano da više nema moć i utjecaj kojima bi privukao dio članstva.

Drugo, V. Pusić tek kratkoročno može slaviti. Njezina argumentacija da je Čačića izbacila jer je pokušao destabilizirati stranku i jer je to zalog za okretanje budućnosti HNS-a i davanja šanse mlađem kadru dobro zvuči, ali je kratkog daha. Iste sekunde kad je fotelju potpredsjednika Vlade zamijenio zatvorskom ćelijom, Čačić je rekao da se ne odriče politike ni rukovođenja HNS-om. Osim toga, Čačić ima bazu u stranci. Dok se V. Pusić politički profilirala za saborskom govornicom i svojom retorikom davala politički obol HNS-u, Čačić je bio na terenu s ljudima kojima V. Pusić sada treba upravljati. A s podmlatkom o kojem govori, debelo je zakasnila.

Slaba karika u vlasti

Treće, HNS se pokazao slabom karikom u vlasti. Preuzeo je gospodarstvo i investicije, a jedino u tome nema ama baš nikakva pomaka. Početak vladavine HNS-a obilježio je klijentelizam i pogodovanje sebi i svojima. Samo dva dana prije izbora Čačićev Coning dobio je od Croatije osiguranja četiri milijuna kuna kredita. Ali V. Pusić u tome nije vidjela problem, kao ni u Čačićevim bahatim i arogantnim javnim istupima. Čačić je postao problem tek kada je počeo ugrožavati vodeću poziciju V. Pusić u stranci.

>> Ovi su političari izbačeni iz stranaka!

Komentara 11

Avatar MK2
MK2
13:42 17.01.2014.

...zaista nije profesionalno nit u redu spominjati Čačićev Coning, a pri toj prici presutjeti ulogu SDP-ovca Slavka Linica - odnosno ministra financije koji je upravo i danas pod reflektorima radi zastite svome pomocniku.

HZ
hrvati-za-dom-spremni
15:50 17.01.2014.

ovi sadasni vodeci zvani kukuriku druzina sve jasnije obilazi kjubu koreju ma i useina i kadafija da vesna nece bracu svoga postavit umjesto cacica a josipovic ga imenovat novog konzula u nova tri kozulata u tri zelje samo me zanimari kozulata u tri zelje samo me zanima kogalice u druga dva da nije i savo strbac kandidat i stanimirevic za treci

KA
Kakma
16:03 17.01.2014.

Valja priznati,donosio je toj strancici uvijek ,barem 40% glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?