Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2010. u 12:00

Crkva šuti i promatra kako Hrvatska tone u moralni bezdan u kojemu glavu gube tisuće ljudi

Teza pretposljednjeg papina nuncija u Hrvatskoj Javiera Francisca Lozana otprije šest godina da je Hrvatska “najkatoličkija zemlja Europe” mogla bi dospjeti na tanak led. Izjavio je tada nuncij za Radio Vatikan kako mu nije poznata nijedna druga zemlja u kojoj javnost sluša Crkvu kao u Hrvatskoj, čak i pogledu socijalnih pitanja. Je li se nešto promijenilo otad do danas ili nuncij Lozano nije imao posve bistru sliku od svojih silnih hobija (biciklizma, lova, skijanja, jedrenja...)? Čini se – i jedno i drugo.

Nakon 20 godina demokracije u Hrvatskoj, naime, ne samo da nije u punini zaživjelo kršćansko ćudoređe, onaj široki i jednostavni moral temeljen na činjenici da se ne čini drugome što ne bi želio iskušati ni na vlastitoj koži, nego kao da izostaje agilnost i aktivnost Crkve i njezinih službenika u narušavanju onih najelementarnijih ljudskih normi. Evo, npr. posljednjeg primjera prijedloga o mogućnosti da incestna veza postane zakonski prihvatljiva. Jeste li čuli da se itko iz Crkve tome usprotivio, a kamoli da je pokrenuo neku široku javnu i društvenu akciju da objasni svijetu da se nešto nemoralno i protuprirodno (a nadasve protubožje) ne može ugraditi u zakone neke zemlje koja želi imati status najkatoličkije na svome kontinentu. Primjera je, dakako, mnogo.

Crkva šuti i promatra kako Hrvatska iz dana u dan tone u moralni bezdan u kojemu glavu gube stotine i tisuće ljudi, koji su za državu i kapitaliste postali najobescjenija roba na tržištu. Crkva je mirno promatrala kako su Hrvatsku opljačkali i rasprodali u ime lažnog domoljublja, kako je posve uništeno gospodarstvo, poljoprivreda i kako su se uske političke i gospodarske elite obogatile do obijesti. Crkva šuti dok se u posljednjih godinu-dvije ova zemlja lomi i uništava na svim svojim ključnim područjima (od prehrambene industrije, prometne infrastukture, domaće trgovine i slama tržište radne snage kako bi se u budućnosti stvorila vojska osiromašenih i bijednih ljudi) i ne poduzima ama baš ništa kako bi se zaustavila očita nacionalna propast. A nekad je upravo Crkva bila onaj neuništivi bastion nacionalnog blaga i ponosa, ne dopuštajući totalitarnom komunizmu da slomi narod i njegovu budućnost. Papa Benedikt XVI. je prije nekoliko dana sudionicima opće skupštine Papinskog vijeća za laike rekao kako su potrebni političari koji su istinski kršćani. Oni moraju, kaže on, promicati vrednote socijalnog nauka Crkve, a to su obitelj, solidarnost sa siromašnima, sloboda i težnja za općim dobrom.

No, kako da to promiču političari kad, npr., kod nas u Hrvatskoj to nisu u stanju promicati ni same crkvene elite. Začahurile su se u svoje dvore u visinama, distancirale od naroda i njegove patnje predajući se tek strastima incestuoznog odnosa s politikom, koja je Crkvu stavila na svoj platni popis kako bi njome lakše mogla manipulirati i posve je neutralizirati na duhovnom polju. Pogledavši se takva u ogledalo medija, Crkva zbog slike o sebi optužuje medije. Koji su iz dana u dan puni upravo tih sotonskih političara i gospodarstvenika, koji su vjerovali da je pošteno ono što rade po zakonu, pa sada dopunsku nastavu iz vjeronauka pohađaju u zatvorima. A Crkva se i dalje u tišini čudi i baš ništa ne poduzima.

Ključne riječi

Komentara 29

LI
livoguza2
18:13 27.05.2010.

Nije Jakov Blažević u sastavljanju monstruozne optužnice blaženom Alojziju Stepincu bio ni do gležnja Darku Pavičiću i optužnici koju je protiv Katoličke Crkve sročio ovim tekstom. Ovo je sramota za novinara, za urednika i Večernji list. Zašto sramota? Jer jee ovaj tekst obična gomila objeda i laži. Notornih. Lako dokazivih. Ali, što ti vrijedi istina na sudu NOVE PRAVEDNOSTI!? Ljigave.

SS
Sam Sin Koče Rin
18:28 27.05.2010.

Kad netko iz crkvenih krugova dade komentar na pol. stanje u Hr., gospoda poput Mesića i inih, saspu drvljem i kamenjem. Nije istina da crkva šuti.......... Istina je da crkvu nitko ne sluša........ Što vrijedi Bozaniću govoriti kad mu je slušateljstvo poput ovih pojedinaca na forumu i političara u Saboru? Što tek reći za one koji sjede na pol. funkcijama poput predsjednika Hr. Zatim Milanovića i cijele klike ateističke gamadi koja truje narod i sprječava svaki glas iz crkve. Katolički puk je ovaj nesretni i pošteni narod kojega nitko ne ferma ni jedan posto... Ali ima Boga....Sve će oni naplatiti od grijeha svojih, a pošteni narod će ostati...

LU
lucio2
18:03 27.05.2010.

Al ga laprda gosn Darko! Pa cak je i Kustic rekao da ne mora (a i, dakako, ne moze) sve sto nije dobro biti regulirano zakonima. Mentalna i moralna jacina neke drzave, mjeri se, izmedju ostaloga, i time koliko su njezini gradjani u stanju samostalno razmisljati i dodnositi odluke bez da pitaju: \'a sto drzava (ili crkva) misli o tome?\'. No to je razina svijesti i inteligencije o kojoj je, cini se, jos prerano pricati na ovim prostorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?