Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠVEĐANI U SUSJEDSTVU Najveći svjetski proizvođač namještaja 2011. otvara salon u Rugvici

Ikea 15 kilometara od Glavnog kolodvora

03.11.2008.
u 23:44

Umjesto odlaska u austrijski Graz po jeftinije krevete i ormare poznatog švedskog proizvođača namještaja Ikee, Zagrepčani će za nešto više od dvije godine moći kupovati u susjedstvu. Ikea će svoj salon 2011. godine otvoriti pokraj autoceste Bregana – Lipovac, kod sela Sop i Otok Svibovski u općini Rugvica, a od Glavnog kolodvora bit će udaljen samo 15 kilometara.

Nelojalna konkurencija?
Salon namještaja nakon toga će proširiti na trgovački centar. Zbog toga će općina Rugvica mijenjati prostorni plan i proizvodnu zonu, pretežito zanatsku, promijeniti u gospodarsko-poslovnu, koja će biti uglavnom trgovačka. Da olakšaju početak gradnje, površinu će podijeliti u dvije poduzetničke zone.

– Kada gospodarska zona ima više od 25 hektara, mora biti predviđena prostornim planom Zagrebačke županije. Stoga smo prostor na kojemu će se graditi IKEA podijelili u dvije zone od po 20 hektara i za dobivanje dozvola bit će dovoljan plan općine Rugvica – objasnio je načelnik te općine Ivan Remenar. Da bi se do salona namještaja došlo bez plaćanja cestarine, Hrvatske autoceste pomaknut će naplatne kućice u Ivanjoj Reci za nekoliko kilometara, i to o svom trošku. Zbog svih tih pogodnosti na noge se diglo Hrvatsko udruženje trgovaca namještajem.

– Kad se zbroji vrijednost zemljišta nakon što ga proglase građevinskim i cijene okolnih prometnica, Ikea idućih deset godina namještaj može i darivati – ironično poručuju iz udruženja. Prema prijavljenim su prihodima Ikee izračunali da će ta tvrtka u Hrvatskoj preuzeti 25 posto tržišta i da će bez posla ostati četvrtina zaposlenih u drvnom sektoru – čak 10.000 radnika.

– Povlastice Ikei u startu daju prednost pred hrvatskim proizvođačima. Samo kroz prenamjenu zemljišta dobit će do 700 milijuna kuna, a izgradnjom čvora za spust s autoceste 100 milijuna kuna – rekla je Andreja Gazdek iz udruženja.

Na pitanje zašto domaći proizvođači ne spuste cijenu namještaja, kazala je da su naši proizvođači konkurentni na domaćem i svjetskom tržištu, no da se ne mogu natjecati s nelojalnom konkurencijom.

Dogovor o suradnji
Pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Krunoslav Pilko smatra da borba s globalizacijom kapitala nema smisla te da je potrebno prilagoditi se.

– Ikea će otvoriti prodajni pogon. No, mi ćemo se pokušati nametnuti u proizvodnji. Za srijedu sam organizirao sastanak drvnog sektora županije i vodećih ljudi Ikee da dogovorimo mogućnosti suradnje – kazao je Pilko.


U Srbiji su bolje prošli

Ikea će za gradnju trgovačkog centra i prodajnog salona namještaja uložiti do 300 milijuna eura. Do sada se Ikea najavljivala u Sv. Heleni, Sesvetama te u shopping centru u blizini Zaprešića, a u Svetoj Nedelji čak su kupili zemljište koje su kasnije prodali. Na sadašnjoj lokaciji otkupili su više od devedeset posto parcela, a plaćali su ga po tržišnoj cijeni poljoprivrednog zemljišta od oko 20 eura po metru četvornom. Istovremeno s pripremom gradnje u Rugvici Ikea priprema gradnju u Sloveniji i Srbiji koja je najbolje prošla. Dok će u Hrvatskoj uložiti do 300 milijuna eura, u Srbiji će graditi i proizvodni pogon, a uložit će milijardu i sto milijuna eura.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?