Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETNI KALENDAR Pred vrhunskim rukometašima ove je godine 90 utakmica

IHF-u i EHF-u nove zgrade, rukometašima nove ozljede

Muke s ozljedama - Mirza Džomba (desno) otpao je s popisa putnika, a Ivano Balić imao je dugu stanku
Foto: Slavko Midžor
17.01.2008.
u 16:48

Na Svjetskom prvenstvu rukometaša u Hrvatskoj iduće godine pobijedit će onaj koji će ostati na nogama nakon niza natjecanja koji 17. siječnja započinje Europsko prvenstvo u Norveškoj.

Slijede kvalifikacije za Peking, pa Olimpijske igre, a zatim kvalifikacije za EP 2010. prije borbe za svjetsko zlato - prognozirao je Željko Kavran, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza.
Kavran će u odmah postaviti i pitanje:
- Kamo vodi ovakav neljudski kalendar natjecanja, koji pretjerano troši igrače?

U svjetskom (IHF) i europskom (EHF) savezu ni Kavrana, a ni igrače ne žele čuti. Njima je bitan novac koji pritječe s velikih natjecanja: EHF-u s europskog, a IHF-u sa svjetskog prevenstva. I zato ne žele da se velika natjecanja igraju svake četiri godine. Da dobro posluju, pokazat će podatak da je EHF za svoje urede kupio novu zgradu u Beču, a IHF u Baselu.

EHF je pokušao zamazati oči prijedlogom na IHF-ovu kongresu da se EP igra svake dvije, a SP svake četiri godine, u neolimpijskoj godini. I dobio je - tri glasa. HRS se zalaže da se velika natjecanja igraju svake četiri godine, kao i u nogometu. Ali taj se prijedlog gura u zapećak. I nacionalnim savezima, da ih se stiša, ostavlja se tek prihod s kvalifikacijskih nadmetanja.
 
- Pogledajte sustav natjecanja u Norveškoj, ritam osam utakmica za 11 dana prava je ludnica. Sve to utječe na naše zdravlje, pritisak je sve veći. Ne znam je li ljudi koji vode IHF i EHF uopće znaju što znači igrati rukomet kad donose ovakve odluke - diže glas Davor Dominiković, naš reprezentativac iz španjolskog Portland San Antonia.

Dominiković nudi zanimljivu priču:
- David Baruffet, po zvanju pravnik, španjolski reprezentativac i predsjednik sindikata rukometaša španjolske lige izračunao je da će vrhunski igrač te lige ove godine što za klub, što za reprezentaciju odigrati 90 utakmica. Kao i NBA igrači. I diže glas protiv takvog kalendara, koji bi planirano osnivanje profesionalne Eurolige još više zgusnuo. No, igrače nitko ništa ne pita.

Kalendar će sigurno negativno utjecati na kvalitetu igre, ozljeda je sve više. Dominiković upozorava:
- Gledatelj plaća ulaznicu da bi vidio vrhunski rukomet, a ne ljude koji šepaju na terenu.

O tome će u IHF-u i EHF-u možda razmišljati kad tribine neće biti pune. Za sada promjene ne treba očekivati, kalendar je sastavljen za sljedećih nekoliko godina. Igračima će tek u Pekingu i na SP-u u Hrvatskoj ipak biti lakše negoli u Norveškoj, igrat će svaki drugi dan.


Paklenih 180 dana

Naši će reprezentativci na pripremama i natjecanjima u razdoblju od Nove godine do svršetka SP-a u Hrvatskoj iduće godine u veljači zajedno provesti 180 dana. U drugim reprezentacijama brojka će se također vrtjeti tu negdje oko šest mjeseci. Sasvim sigurno klubovi iz kojih reprezentativci dolaze dići će glas. Jer ne žele plaćati igrače koji toliko izostaju iz klupskog programa. Bundesligaši i njemački savez dogovor su već postigli, DHF je klubovima platio za izostanak igrača tijekom Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. (zv)

Želite prijaviti greške?