Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRALJ (NI)JE GOL

Ian McKellen ne inzistira na televizijskoj golotinji

09.01.2009.
u 11:42

Snimka prošlogodišnje kazališne predstave "Kralj Lear" Royal Shakespeare Companyja s Ianom McKellenom u naslovnoj ulozi doživjela je malu cenzuru u pripremi za televizijsko emitiranje. David Horn, producent televizijskog serijala "Great Performances" ("Velike izvedbe") i redatelj predstave Trevor Nunn dogovorili su se da na ekrane ne ide trenutak iz predstave u kojem je McKellen gol golcat.

Cenzura nije rezultat nekakva moraliziranja, nego toga što su smatrali da bi šok potpune golotinje na televizijskom ekranu odvukao pozornost od radnje slavne Shakespearove drame. S njihovim mišljenjem suglasio se i sam sir Ian:
- Ako će to toliko odvući pažnju (od radnje), onda zbilja nije vrijedno truda.

Inače, veliki je 69-godišnji glumac na konferenciji za novinare povodom prikazivanja njegova "Leara" na televiziji priznao i da u njega, u njegovim godinama, taština zna nadvladati čak i njegovu iznimnu glumačku vještinu:
- Svake večeri, kad bih skinuo sve sa sebe, znate što bih napravio? Uvukao bih trbuh. To je zbilja jadno. Mislim, zaboga, glumim starca. Trebao bih pustiti da mi trbuh visi, ali jednostavno nisam bio u stanju to napraviti.

Premda mu je kazalište životno opredjeljenje, i trenutačno priprema za West End ulogu Estragona u "Čekajući Godota" (Vladimira će glumiti Patrick Stewart), sir Ian vlo se opušteno odnosi prema tome što je najveću slavu stekao fantastičnim filmovima poput "X-mena" i ekranizacije poznate Tolkienove trilogije.

Na pitanje jednog očito neukog novinara prepoznaju li ga ljudi više po kazališnom radu ili po "Gospodaru muha" (!) McKellen je odgovorio:
- Pa, ako kažu "Gospodar muha", ja ih ispravim.
("Gospodar muha" je poznati roman nobelovca Williama Goldinga, a McKellen je glumio Gandalfa u "Gospodaru prstenova").
- Često mi kažu: "Haj, Dumbledore", pa im ja kažem: "Ne, ne, to je Mike Gambon. Ja glumim pravog čarobnjaka, najboljeg čarobnjaka!" Ali razumljivo je što su zbunjeni, jer je J. K. Rowling rekla da je Dumbledore homoseksualac, zar ne?
(McKellen je još krajem osamdesetih, kad je to bilo rijetko, javno obznanio da je homoseksualac).

Želite prijaviti greške?