Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SEZONA FILHARMONIJE

Hrvatsko-slovenski Mahler svim političarima u inat

15.05.2009.
u 17:46

Šef dirigent Zagrebačke filharmonije Vjekoslav Šutej nakon nedavnog povratka iz SAD-a s liječenja, na druženju sponzora i prijatelja tog orkestra u Europskom domu u Zagrebu najavio je novu sezonu orkestra.

- Okrećemo se mladoj publici, na repertoaru ćemo imati i pop, rock, blues, crnačku duhovnu glazbu. Uvodimo koncerte ponedjeljkom prijepodne za mlade jer interes mladih za klasiku postoji, pa smo stoga i broj koncerata u oktavama s devet smanjili na osam. Na filharmonijski tjedan za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi zna nam doći i 16.000 mališana. Moramo misliti na pomlađivanje publike - rekao je Šutej.

Najavio je Šutej i zajednički poučni koncert sa Slovenskom filharmonijom popularnog naziva “Političarima u inat” koji će se održati sljedeće godine u Ljubljani i na Bundeku. Filharmoničari će izvoditi velebnu Osmu Mahlerovu simfoniju.

Šutej dirigira u Ljubljani na Križankama, a njegov kolega iz Slovenije na Bundeku. U studenom Šutej će voditi orkestar u bečki Musikverein, dok će u listopadu 
orkestar sa stalnim gostom Shlomom Mintzom do berlinskog Konzerthausa.

Pretplatnički će koncerti obilježavati jubileje (npr. stotu obljetnicu rođenja Brune Bjelinskog uz Alana Bjelinskog), te ugostiti zvučna dirigentska imena poput Sir Nevillea Marrinera, Dmitrija Kitaenka, Marka Letonje... Dirigirat će i violinist Julian Rachlin, što je Šutej popratio komentarom “danas bi svi dirigirali”.

Tu je i koncert sa Joseom Carrerasom u prosincu u Areni. Na početku večeri Šutej je rekao da pet mjeseci nakon transplatacije ima novu krvnu grupu, te da još jednom svima najtoplije zahvaljuje na podršci.

Želite prijaviti greške?