Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARDINAL JOSIP BOZANIĆ ZA STEPINČEVO U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

Zaustavljanje kanonizacije blagoslov je da se razotkriju namisli nekih srdaca

bozanić, katedrala, stepinčevo
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/8
10.02.2017.
u 22:10

Blaženi Alojzije Stepinac je naš kompas da bi se znali orijentirati.

Predvodeći euharistijsko slavlje na Stepinčevo u petak u Zagrebačkoj katedrali, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, poručio je što se „dublje ulazi u okolnosti i činjenice vezane uz blaženog Alojzija, potvrđuje se ona sigurnost koju su vjernici očitovali u trenutku njegova pastirskoga služenja, njegova izvrgavanja sramoti, njegova sužanjstva i preminuća. 

Vjernička je to sigurnost, osjećaj za svetost koju Crkva živi kao svoj dodir i blizinu s Bogom što ne vara. Vjernički se puk nije dao zavarati tada niti ga se danas može prevariti – rekao je kardinal Bozanić, dodajući kako danas „proces raznih objašnjavanja, odmjeravanja i provjeravanja u koji smo uronjeni pred kanonizaciju blaženoga Alojzija sve više pokazuje da je sve to blagoslov da se razotkriju namisli nekih srdaca“.

Nadbiskup Stepinac bio je svjestan da se nije sudilo njemu, nego Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj. Stepinac je doveden na sud zato što je dignuo glas protiv vjerskog progona, što je ustao u obranu vjerskih istina, što je branio obespravljeni hrvatski narod. Naš je blaženik pravedno, razborito, umjereno i hrabro ostao vjeran vječnim Kristovim načelima te postojan u ljubavi i obrani prava hrvatskoga naroda – rekao je kardinal Bozanić, dodajući kako je Stepinac danas svima poručuje da „budemo ljudi čiste savjesti, da nastojimo uvijek iznova oblikovati svoju savjest, da je nastojimo usklađivati s Bogom i Božjim zapovijedima, da naša savjest bude sposobna razlikovati dobro od zla, da se uvijek opredjeljuje za istinu protiv laži, za pravednost protiv nepravde, za ljubav protiv mržnje, za slogu protiv podjela“.

Molimo zagovor blaženog Alojzija da se u hrvatskom društvu sve više otkriva savjest kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i ljudima, da čista savjest bude glavni čimbenik za promicanje općeg dobra – rekao je kardinal Bozanić, dodavši kako danas dok je sve „razvidnije njegovo djelo, s druge je strane očitija zaslijepljenost onih koji ne želeći se suočiti s istinom ponavljaju laži komunističke osude: ocrnjujući njega, Crkvu i hrvatski narod“.

Blaženi Alojzije Stepinac je naš kompas da bi se znali orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik, ne popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba s kojom se može trgovati – rekao je kardinal Bozanić, obrativši se jučer posebno onima koji napuštaju Hrvatsku, što je bilo ponuđeno i kardinalu Stepincu, ali je on „ostao, da mnogi ne budu postiđeni, da hrvatski narod i domovina ne budu pogaženi i opustošeni“.

>> Stepinčevo 2017.: Osvježavanje njegova lika, ne novo suđenje

>> Kardinal Bozanić: Stepinac smeta onima kojima je Hrvatska tek 'neželjena privremenost'

Komentara 24

NE
Neo001
22:19 10.02.2017.

Za hrvatski narod Stepinac je odavno svetac i jedna od najvećih osoba u našoj povijesti jedan od kamena temeljaca slobodne Hrvatske . Da li će papa tražiti suglasnost putina, trumpa, asada,vujića i još ponekog smrada, to nam nije više ni važno.

Avatar Bruno
Bruno
22:46 10.02.2017.

Blazeni Alojzije Stepinac je odavno svetac, svidjalo se to njima ili ne.

Avatar Becarina
Becarina
22:35 10.02.2017.

Komunističko nasilje nad kardinalom Stepincem nije se vršilo samo za njegova života, nego i nakon smrti. Potvrđuje to i činjenica da njegovo mrtvo tijelo nije balzamirano, nego je ispunjeno tekućinom upitna podrijetla i tako uništeno. Šteta što gosp. Manolić u svojim Memoarima napisao, nije otkrio koja je bila njegova uloga u odašiljanju udbaških liječnika na obdukciju, u zapljeni alata kojim je doticano mrtvo Kardinalovo tijelo te u zapljeni i spaljivanju za relikviju sačuvanog Stepinčeva srca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije