Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Lozančić

Zašto se Most predomislio? Vjeruju premijeru, pa odustali od saslušanja

dragan lozančić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
18.02.2016.
u 22:08

Čelnik Mosta Božo Petrov uvjeren je da Orešković neće potpisati smjenu ako ravnatelj SOA-e nije prekršio zakon

Suprotno najavama, Most je odustao od rasprave o razrješenju Dragana Lozančića, ravnatelja SOA-e, na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Postojala je mogućnost da Most (čiji je glas bio presudan), zajedno sa SDP-om i drugim oporbenim članovima tog odbora, isprovocira Lozančićevo saslušanje, čiju je smjenu još prije dva tjedan zatražila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Preglasavanje na odboru

Na zahtjev Domoljubne koalicije, a uz glasove članice Mosta te zastupnika albanske manjine koji je dio kluba Milana Bandića, preglasavanjem je ta točka maknuta s dnevnog reda. Zašto je Most promijenio svoj stav oko rasprave o Lozančiću, pogotovo kada se zna da se Božo Petrov, čelnik Mosta, javno usprotivio njegovoj smjeni? Ines Strenja Linić, Mostova zastupnica i članica tog odbora, kaže da su uvidom u situaciju spoznali da ovaj slučaj nije stvar pojedinca, nego cjelokupnog obavještajnog sustava.

– Moramo dopustiti premijeru Tihomiru Oreškoviću da u miru donese odluku o Lozančiću jer je to dio njegovih ovlasti – rekla je Strenja Linić te dodala da će Most podržati zakonske promjene koje će dovesti do boljeg funkcioniranja obavještajnog aparata. Na naše inzistiranje je li Most doznao neke detalje o Lozančiću koje prije možda nije znao, Strenja Linić je odgovorila da dalje ne želi ništa komentirati. Od izvora dobro upućenog u zbivanja u Banskim dvorima doznali smo kako je Most odustao od Lozančićeva saslušavanja u Saboru jer im nije cilj razvlačiti ga po medijima, a još bitnije – čelnik Mosta Božo Petrov u ovom slučaju ima maksimalno povjerenje u premijera Tihomira Oreškovića.

Elegantan izlaz

Drugim riječima, Petrov je siguran kako Orešković neće supotpisati Lozančićevo razrješenje ako čelnik SOA-e nije prekršio zakon. Najvjerojatniji i jedini elegantan izlaz iz ove politički nezgodne situacije jest da Lozančić sam odstupi pod uvjetom da se s njegovih leđa skine stigma da iz SOA-e odlazi zato što je prekršio zakon. Odnosno, prema ovom scenariju, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović morat će reterirati i na neki način povući svoju tvrdnju da je Lozančić kršio zakon.

Na Pantovčaku se doznaje da predsjednica i dalje stoji pri svom zahtjevu za razrješenje, a da o tome na koji je način Lozančić kršio zakon ne može govoriti zbog nacionalne sigurnosti. Ranko Ostojić, predsjednik Odbora, najavio je da će SDP tražiti osnivanje istražnog povjerenstva za Dragana Lozančića.

>>Točka o Lozančiću skinuta s dnevnog reda glasovanjem na zahtjev Domoljubne koalicije

>>Olujić: Lozančić je na čelno mjesto SOA-e došao bez sigurnosne provjere

Komentara 88

DU
Deleted user
22:21 18.02.2016.

Zoki, čekamo tvoju misao.........aaaaaajmo !!! uf, uf, već me boli glava pri samoj pomisli kaj će poručiti nama polusvijetu.

MI
Mimizo
22:36 18.02.2016.

ostojiću će se uskoro skidati imunitet

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
22:20 18.02.2016.

sto nitko ne spomene KRIMINAL u Zagrebackoj Banci eno sanader ga spomenuo i UDBASI ga spremili u Remetinec..ahahhahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije