Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Vukovaru

Započelo suđenje Stevi Culeju zbog pozivanja na razbijanje dvojezičnih ploča

stevo culej
Foto: Branimir Bradarić
1/4
13.04.2016.
u 11:55

-Dokazat ćemo da moj branjenik nije počinio to kazneno djelo za koje je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Culej nije poticao mnoštvo na nasilje nego je došavši na skup izgovorio svoje stavove vezane za ćirilične ploče, rekao je Terešak.

Pred Općinskim sudom u Vukovaru danas je započelo suđenje Stevi Culeju koji se tereti da je 2. rujna 2013. godine, kada su skinute toga jutra postavljene prve dvojezične ploče, poticao mnoštvo na nasilje. Prema riječima Culejovog odvjetnika Vladimira Terešaka tom prilikom je dvoje policijskih djelatnika ozlijeđeno.

-Dokazat ćemo da moj branjenik nije počinio to kazneno djelo za koje je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Culej nije poticao mnoštvo na nasilje nego je došavši na skup izgovorio svoje stavove vezane za ćirilične ploče, rekao je Terešak.

Dodao je i kako se radi o kaznenoj djelu koje je uvedeno 2011. godine, a koje se počelo primjenivati 2013. godine tako da nema primjera sudske prakse. Tužiteljstvo je u postupku predložilo osam svjedoka, a biti će pregledane i televizijske snimke od toga dana. Culeju, koji na prošlim parlamentarnim izborima izabran u Sabor na listi Domoljubne koalicije, radi ovoga kaznenoga djela ukinut je i saborski imunitet.

-Posebno mi je drago što je pažnja usmjerena prema meni da se vidi kako hrvatsko pravosuđe, DORH i policija surađuju u svim radnjama na dobrobit hrvatskoga naroda. Isto tako drago mi je i što se kreće od Vukovara gdje je najviše neriješenih predmeta, rekao je ironično Culej ispred Općinskog suda nakon održane prve rasprave.

Istakao je i kako je Vukovar "grad zla i grad gdje su počinjeni najveći zločini gdje su ubijani ljudi od istih onih koji danas slobodno šetaju gradom".

-U Vukovaru je dozvoljeno da onaj tko je ubijao hrvatske građane nosi odoru policije. U ovome gradu je jako puno neriješenih slučajeva dok hrvatski sudovi u odsutnosti oslobađaju najveće zlikovce poput Radenka Alavanje za vrijeme čijeg zapovjedanja u Borovu Selu je ubijeno 38 ljudi. U isto vrijeme hrvatsko pravosuđe, policija i DORH uredno rade i surađuju. Neka pravda zaživi makar na mome slučaju, rekao je Culej.

Prema podacima iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara radi skidanja dvojezičnih ploča na sudu je završilo 30-ak članova Stožera od kojih je većina osuđena na uvjetne kazne zatvora. Svi su također morali platiti i troškove suđenja kao i razbijenih dvojezičnih ploča.  I dalje je u tijeku postupak za desetak osoba među kojima je i predsjednik Stožera Tomislav Josić kao i sam Culej. Drugo sudsko ročište u postupku protiv Culeja najavljeno je za 12. svibanj.

>>Stevi Culeju (HDZ) skinut zastupnički imunitet

>>Culeju se skida imunitet, Ostojiću i Kristiću ne

Komentara 19

ZO
zoom
12:32 13.04.2016.

a što je s govorima mržnje kakve slušamo od stazića, jovanovića i ostalih "ugroženih"? zašto se njih ne dira?!?

CI
cika123
12:23 13.04.2016.

Ma možete vi svi Culeju da ne budem prosta. Znate što sam mislila. Ćirilične ploče se zakonom trebaju zabranit u Vukovaru

FO
ForeignLegion1987
12:41 13.04.2016.

sudjenje za ,,,pozivanje,,,pa onda morate suditi 80% u hrvatskoj,,jer svi misle isto,,,ovo je hrvatska,,,oni koji zele sprske znakove ploce i ostala takva sra nj a morati ce spakovati krpice i otici u srbiju jer to tamo koriste ovdje nece i nece nikada pa cak ni onda,,,nismo se borili da bi se hrvatskoj vijorile srpskle zastave i visile srposke ploce na cirilici ,,,dok nasu zastavu,,,pale u srbiji,,,,kada,,,osude govor mrznje,,,stazica jovanovica i ostalih karikatura onda neka se jave i osude nekog drugog za govor mrznje,,,naprimjer,,,,za dom spremni,,,morati ce osuditi ,,,prvo,,,rimljane,,,,jer oni su koristili prvi tu rijec i ona ce se i dalje upotrebljavati,,,htijeli to pupavac i ostali ili ne koga briga za njih....da mi nece neki pupavcici odredjivati kako cu zivjeti sta cu misliti i sta cu reci,,,nece nikada pa cak ni onda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije