Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKA MARKIĆ:

'Sad imamo pola milijuna SDP-ovih duhova birača'

Željka Markić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
05.11.2014.
u 12:33

Inicijativa je novinarima predočila razlike u broju birača prema podacima iz tri različite državne institucije

Nedoumice i prepucavanja oko broja birača u Hrvatskoj potrebnog za raspisivanje referenduma bila je tema i današnje konferencije za medije Građanske inicijative U ime obitelji.

- Zabrinjavajuće je da građani ne znaju koliko je zapravo punoljetnih osoba u Hrvatskoj - kazala je čelnica inicijative Željka Markić, a onda su novinarima predočene razlike u broju birača u našoj zemlji prema podacima iz tri različite državne institucije.

Naime, u inicijativi su najprije ponovili kako se u Ustavu kaže da je za raspisivanje referenduma potrebno 10 posto potpisa od broja birača u Republici Hrvatskoj, a da Ustav također kaže da su birači svi oni koji su punoljetni. Na upit koji je Ministarstvu uprave uputila inicijativa da ime se kaže koliko je punoljetnih osoba s biračkim pravom i prebivalištem u Hrvatskoj bilo na prvi dan i na zadnji dan izjašnjavanja građana o inicijativi pokretanja referenduma o preferencijalnom glasovanju iz Ministarstva uprave dobiven je podatak da je 5. listopada, na zadnji dan referendumskog izjašnjavanja, bilo 4.043.196 punoljetnih hrvatskih građana s prebivalištem u Hrvatskoj.

No, kako je rekao Lino Zonjić iz inicijative U ime obitelji, taj im je podatak pobudio sumnju jer je prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj živjelo 4.280.000 stanovnika, pa su se u inicijativi zapitali kako je moguće da unatoč negativnom prirodnom prirastu i iseljavanju stanovništva zbog ekonomske krize prema Ministarstvu uprave imamo čak 4.043.196 punoljetnih. Tim više što je prema Državnom zavodu za statistiku prema podatku iz 2011., kada je proveden popis stanovništva, broj punoljetnih osoba u zemlji 3.487.034. Stoga u inicijativi postavljaju pitanje otkud razlika od preko pola milijuna birača u Hrvatskoj ako se uzme broj koji je dalo Ministarstvo uprave od 4.043.196 i onaj koji je dao DZS od 3,4 milijuna punoljetnih.

- Zaključujemo  kako  je  broj punoljetnih državljana Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj prema podacima koje smo dobili manji od 3,5 milijuna. Mrtvi koje je ministar Bauk mjesecima izbacivao iz popisa birača uskrsnuli su i sada imamo SDP-ove duhove birače, i nažalost ih po ovim njihovim brojkama ima oko pola milijuna - kazala je Markić.

Upitani da komentiraju prijedlog zakona o referendumu Ivan Munjin iz inicijative je kazao da vladajući tim prijedlogom imaju za cilj onemogućiti raspisivanje referenduma jer bi se potpisivanje trebalo održavati u uredima državnih uprava. Na pitanje o tome da komentiraju skorašnju saborsku raspravu o izmjeni izbornog zakonodavstva Markić je rekla da se to radi kako bi se spriječilo referendumsko izjašnjavanje o preferencijalnom glasovanju koje je potakla upravo ova inicijativa.

- Vrijeđanje je nas birača ako se misli da nam se time nudi stvarna promjena. Nije to nikakva stvarna promjena - kazala je Markić, dodavši da inicijativa smatra kako bi za građane najbolje i najjeftinije rješenje bilo da se na dan predsjedničkih izbora održe i referendumska izjašnjavanja za koje su se do sada prikupljali potpisi građana, a to se odnosi na outsourcing, monetizaciju autocesta i preferencijalnog glasovanje za izbor zastupnika u Sabor.

Komentara 29

Avatar atrpimir
atrpimir
13:51 05.11.2014.

U vrijeme hdz-a glasuju mrtvi, u vrijeme sdp-a glasuju duhovi, a u Saboru sjede ili će sjediti Čačić(kriv za prometnu nesreću u kojoj je dvoje smrtno stradalo), Merzel( sudi joj se za pronevjeru trošenja javnih 180.000 kuna na privatne fešte,Željko Žužić joj je dao 100.000 eura mita ), Mario Moharić, pravomoćno osuđen na 10 mjeseci(kao načelnik nezakonito isplaćivao stimulacije općinskim zaposlenicima), Željko Sabo proglašen krivim (zbog pokušaja podmićivanja dvaju HDZ-ovih gradskih vijećnika), kazneni postupak protiv Nade Čavlović Smiljanec(kazneno djelo protiv službene dužnosti trgovanja utjecajem), Vesne Željeznak(lažirala putne naloge u iznosu većem od 4 tisuće kuna), Ante Jerolimova(kazneni postupak jer je potpisao ugovor o sanaciji dviju riva, koja je provedena bez građevinske dozvole), Ivice Mandića(krivotvorio službene isprave) i Ivana Drmića (podmićivanja suca Vrhovnog suda da promijeni osuđujuću presudu Branimiru Glavašu). Dok sdp, hdz i josipovića brine željka markić te birače straše istom ne brine ih procvat korupcije, lopovluka i kriminala u vlastitim redovima koji ruše ugled RH , gospodarstvo i ekonomiju!

Avatar atrpimir
atrpimir
13:05 05.11.2014.

joj što nam je dobra d'hondt-ova metoda i izborni zakon jer svi paraziti.hr(lijevi i desni) trljaju ruke

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
14:04 05.11.2014.

Željka šakom kapom kaputom i prutom po komunjarama! Nedaj banditima mira dosta je bilo jašenja na vratu Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije