Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednica za Bloomberg

Grabar-Kitarović: Vjerujem da ćemo do 2020. uvesti euro

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.04.2015.
u 12:54

"Moramo promijeniti misaoni sklop i stvoriti uvjete kako bi se ekonomija mogla lakše razvijati", rekla je Grabar-Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Bloomberg izjavila je da očekuje kako će Hrvatska do 2020. preuzeti euro, iako trenutačna Vlada odbija postaviti datum.

"Vjerujem da ćemo u idućih pet godina uvesti euro. To je važno za hrvatsko gospodarstvo jer je usko povezano s EU ekonomijama", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. I dok je upitno hoće li Grčka uopće ostati u monetarnoj uniji, hrvatski političari još debatiraju hoće li i kada euro postati platežno sredstvo. Dio zemalja iz bivšeg bloka već ga je uveo – Slovenija, Slovačka, Estonija, Letonija i Litva.

Uvođenje eura jedna je od nesuglasica između Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića. S obzirom na parlamentarne izbore koji se očekuju iduće godine, njih dvoje su u napetoj kohabitaciji jer je predsjednica u tri mjeseca petogodišnjeg mandata već pozvala premijera Milanovića da odstupi jer nije uspio pokrenuti ekonomiju. Susreli su se isključivo u službenim prilikama.

Za Bloomberg je predsjednica Grabar-Kitarović izjavila i da priprema ekonomije za presudne izazove, uključujući i euro, uključuje veću suradnju između zaposlenika i poslodavaca, ali i investitora koji će biti spremni ulagati i u kontinentalni dio zemlje, daleko od turistički orijentirane i dominantne jadranske obale.

"Tako će se riješiti strukturni problemi koje imamo u ekonomiji. Imamo velike zalihe prirodnih resursa. Imamo obrazovane ljude i moramo se koncentrirati najprije kako tim resursima upravljati", rekla je Grabar-Kitarović te dodala da ima veliko iskustvo stečeno za života izvan Hrvatske.

"Želim modernizirati Hrvatsku u svakom pogledu, uključujući i politiku. Moramo promijeniti mentalni sklop i stvoriti uvjete kako bi se ekonomija mogla lakše razvijati", rekla je Grabar-Kitarović.  

>> Našla način da donira 1,17 milijuna kuna od kampanje, a ne plati porez

Komentara 135

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:17 29.04.2015.

Predsjednice, Vi ćete u tome i uspjeti!

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:35 29.04.2015.

Za promjenu mentalnog sklopa treba isto onoliko godina koliko je trajao komunizam .Da se to postigne treba u krvotok društva ubaciti elemente koji nisu dio udbaške hobotnice (mediji i politka)bili lijevi ili desni.Početak te promijene je trebao biti promijenom izbornogg zakona (referendum koji nažalost nije prošao)

TD
tassa.dvojka
14:51 29.04.2015.

ovo je potvrda da se kalinda razumije u ekonomiju ko marica u krivi .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije