Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se mijenja

Veće plaće, ali i novi porez za 400.000 štediša

Novac
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
31.10.2014.
u 14:26

Prvi put minimalna bruto plaća neće biti oporeziva pa je poduzetnici mogu podići, a da ne uđu u sustav snažnih poreznih škara

Siječanjske bi plaće za nešto više od milijun zaposlenih trebale porasti od 53 do 918 kuna, a veće mirovine očekuje i približno dvjesto tisuća umirovljenika – sve je to posljedica povećanja neoporezivog dijela dohotka i primjene stope od 40 posto na osnovicu iznad 13.200 kuna. Najveće povećanje plaća mogu očekivati osobe s neto plaćama od 10 do 12 tisuća kuna. No, od siječnja počinje oporezivanje kamata na štednju, koje će zahvatiti 400 tisuća građana koji štede u bankama.

Kamate sve niže

Kamate će se oporezivati sa 12 posto poreza i pripadajućim prirezom, od čega država očekuje oko 300 milijuna kuna. Učinak poreznog rasterećenja plaća i mirovina veći je šest puta od proračunskog dobitka na kamatama pa proizlazi da će, ako su zaposleni ili imaju mirovinu veću od 3800 kuna, građani u najavljenoj poreznoj raspodjeli proći nešto bolje od centralne i lokalne države. Ministarstvo financija tvrdi da će kamate na štednju znatnije zahvatiti u džepove 50 tisuća štediša, koji u prosjeku imaju po 1,5 milijuna kuna na svom računu u bankama, dok su štedni depoziti ostalih građana skromniji. Na 1,5 milijuna kuna štednje godišnje se dobije 45 tisuća kuna kamate, od čega će državi otići 5400 kuna. Štediše koji u banci imaju 100.000 kuna i na to godišnje dobiju 2500 kuna kamate, platit će 300 kuna poreza. Kamate na štednju plaćat će se, neovisno o iznosu, istodobno s isplatom ili pripisom kamata, ali kamate na obveznice bit će oslobođene poreza. Također, neće se oporezivati plus na tekućim računima ako je kamata po viđenju manja od 0,5 posto. Nema banke u Hrvatskoj u kojoj je kamata po viđenju veća od 0,5 posto, a sve niže su i kamate na oročenu štednju, koje su u rasponu od 1,5 do najviše 3 posto, ovisno o valuti i duljini oročenja. Hrvatska među posljednjima u Europi poduzima oporezivanje kamata, a vlast se ne boji odljeva kapitala jer su u drugim zemljama kamate još niže. Posljednjih tjedana u Njemačkoj se, primjerice, događa dosad nezamisliva pojava da banke imaju negativne kamate, odnosno naplaćuju od štediša naknadu za čuvanje novca. Slično se prema poslovnim bankama odnose i monetarne vlasti, sve u namjeri da potaknu trošenje novca i novi investicijski ciklus. Kamate koje su obračunate do 31. prosinca 2014. godine neće podlijegati oporezivanju bez obzira na to kad se isplaćuju ili pripisuju. Od siječnja će 12 posto poreza na dividendu plaćati i mali dioničari, a od siječnja 2016. plaćat će se i porez na kapitalnu dobit. Pojednostavnjeno, kupac dionica platit će 12 posto poreza na razliku između prodajne i kupovne cijene dionice. Prinosi na premije životnog osiguranja i dobrovoljno mirovinsko osiguranje neće se oporezivati. Bitno će se suziti i broj građana koji će morati podnositi godišnje prijave poreza na dohodak.

Doprinosi za mlade

Jedna velika porezna olakšica vezana je uz zapošljavanje mladih. Tvrtke koje zaposle mlade do 29 godina na neodređeno vrijeme bit će oslobođene plaćanja bruto dva doprinosa na njihove plaće idućih pet godina. Ministar Mirando Mrsić kaže da oslobođenje uključuje plaćanje zdravstvenog doprinosa, doprinosa za zapošljavanje, ozljede na radu i zapošljavanje invalida – ukupno 17,3 posto doprinosa za tog radnika. Od siječnja 2015. povećat će se i naknada za stručno osposobljavanje koje isplaćuje Zavod za zapošljavanje sa 1600 na 2400 kuna mjesečno. Povećanje će, kaže ministar Mrsić, uključiti i postojeće korisnike te naknade, a novac će stići iz europske garancije za mlade.

>> Veće plaće tek u siječnju, a ne od prosinca kako se ranije planiralo

>> Porez ipak na svu zaradu od dividendi

>> Bubalo: Najavljene izmjene poreza na dohodak ubit će jedinice lokalne uprave

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
15:02 31.10.2014.

Komitetlije imaju izglede da spase državu od financ. kraha jedino da postupe kao i prethodnici, odnosno zaplijene tzv. staru deviznu štednju - u ime svetosti očuvanja države, naravno, da osakate privatnu imovinu. I ovaj porezni prijedlog je u tom smjeru, ali sustići će ih izbori i upepeliti sve te sadizme a la Linić, na veselje puka. Ode crvena mast u propast!

Avatar guten_tag
guten_tag
15:27 31.10.2014.

tipičan primjer pljačke građana. da bi namirili razno razne uhljebe i parazite koje su uglavili na lokalnoj razini udaraju porez. međutim uvjeren sam 100% da će oni koji imaju novac na štednji odgovoriti a neka vlastodršci onda objave koliko su dobili od tog poreza. uzimam samo jedan primjer ako neki stariji građanin ostavi par tisuća kn na štednji kako bi ga mogli dostojanstveno pokopati oni na to udaraju porez a kamata je ispod inflacije jer banke nadoknađuju profit smanjivanjem kamata i zakidanjem štediša. kamate su mizerija i jednostavno ne donose nikakvu dobit. važno je napomenuti da je Linić svojom unutrašnjom devalvacijom i pljačkom građana preko onoga što život znači, energije pitke vode i dizanjem pdv-a, već obezvrijedio ušteđevinu za veliki postotak. posljedice takvog udara se vide na proračunu gdje je manje 2,5 milijardi od poreza u proračunu. kad dodamo da su jedan odličan projekt u kojoj su građani uložili šest milijardi kn tj stambenu štednju doveli u pitanje jasno je da su ovo nepopravljive i nenadoknadive štete za državu i društvo. uzimati građanima njihov novac da bi uhljebi i paraziti imali ne zarađenu plaću je zločin.

Avatar petrolio
petrolio
14:37 31.10.2014.

ja ću svoje oročenje u banci razročiti sa 31.12.2014. ! lopovima ne dam niti 1 lipu! ako porez bude i na uloge a vista, onda vadim pare i nosim ih u neku banku van HR!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije