Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. sjednica Vlade

DUUDI-ju rezidencija u Visokoj ulici, predsjednici Pantovčak. HAC-u odobrena nova zaduženja

sjednica vlade
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/10
Autori: Hina, Mia Buva
12.05.2016.
u 17:02

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku kojom se DUUDI-ju na upravljanje daje nekoliko nekretnina, među njima i vila u zagrebačkoj Visokoj ulici koja će se ponovno koristiti u protokolarne svrhe

U 16 sati započela je 22. sjednica Vlade. Na početku sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković ponovio je da se neće prodati sve tvrtke koje su skinute s popisa strateških tvrtki za RH. Na listi za prodaju će biti Končar, Sunčani Hvar, Eutelsat i Croatia osiguranje, a na taj način doći će do oko 200 milijuna eura. 

– S time ćemo poslati poruku da smo ispunili ono što smo i obećali – kazao je Orešković i naglasio da će se ovim potezom poboljšati kreditni rejting Hrvatske.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila svih 25. točaka dnevnog reda, kao i 26. točku koja je dodana naknadno, a riječ je o prijedlogu odluke o imenovanju nacionalnog koordinatora o sudjelovanju Hrvatske u inicijativi Kina +16. Nacionalnim koordinatorom trebao bi biti imenovan Leo Prelec, zamjenik ministra gospodarstva. 

Tijekom sjednice donesena je odluka kojom se Državnome uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na upravljanje daje nekoliko nekretnina, među njima i vila u zagrebačkoj Visokoj ulici kojom će se ponovno koristiti u protokolarne svrhe. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlukom Vlade na upravljanje je dobila rezidenciju na Pantovčaku i vilu Prekrižje.

Vlada je usvojila odluku da se DUUDI-ju na upravljanje daju objekt u Visokoj ulici, Zelena vila na Pantovčaku, određeni objekti na Brijunima, Vila Kovač na Hvaru te određeni objekti u Samoboru. 

Također, na sjednici je donesena i odluka o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa u  državni proračun za 2016. godinu.

Na dnevnom redu bio je i Vladin odgovor na SDP-ovu interpelaciju u Saboru, kojom ta stranka predlaže da se Vladu obveže da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima. Vlada smatra da je interpelacija promašena, a predloženi zaključci nedosljedni. Vlada je prihvatila prijedlog koji je uputila na mišljenje Hrvatskom saboru.

Osim toga, na otvorenom dijelu sjednice obrazloženi su i prijedlozi zaključka o obustavi ovršnih postupaka i deložacija pokrenutih od austrijskih banaka Raiffeisen grupe, prijedlog donošenja Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2016. – 2018. te nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje Projekta restrukturiranja HAC-a kojim je tom javnom poduzeću odobreno i novo zaduženje kod domaćih banaka, od 200 milijuna eura.

Državno jamstvo Vlada je HAC-u odobrila za zajam EBRD-a u iznosu od 250 milijuna eura na 15 godina, uključujući 2 godine počeka, a ugovor o jamstvu su krajem ožujka potpisali ministar financija Zdravko Marić i direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.

Tim se zakonskim prijedlogom, uz ostalo, određuje da država, kao jamac za taj zajam EBRD-a bezuvjetno jamči, kao glavni dužnik a ne samo kao jamac, uredno i pravodobno plaćanje dospjelih iznosa zajma te uredno izvršavanje svih ostalih obveza HAC-a.

A kako bi HAC pokrio dio kreditnih obveza koje mu u ovoj godini dolaze na naplatu, Vlada je dala i suglasnost za podizanje dvaju kredita od po 100 milijuna eura kredita kod četiri hrvatske banke, uz državno jamstvo.

Jedan bi kredit HAC trebao podići od Zagrebačke, Erste&Steiermärkische te Privredne banke Zagreb, a drugi od Zagrebačke, Hrvatske poštanske banke i Privredne banke Zagreb.  HAC te kredite diže na osam godina, uz četiri godine počeka i četiri godine otplate, uz efektivnu godišnju kamatnu stopu od 4,2 posto te državno jamstvo kao instrument osiguranja za cjelokupan iznos kredita.

Naime, pojasnio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ove godine HAC-u na naplatu dolazi 466 milijuna eura glavnice i 124 milijuna eura kamata, odnosno ukupno 590 milijuna eura koje je potrebno refinancirati. HAC je za financiranje Plana poslovanja za 2016. godinu obvezan osigurati 400 milijuna eura, od čega polovinu, odnosno 200 milijuna eura, namjerava osigurati putem zajma s EBRD-om, a preostalih 200 milijuna eura iz dva kredita od skupine hrvatskih banaka.

>>Orešković sazvao konferenciju za medije prije sjednice Vlade

Komentara 10

NE
neboiznadzagreba
16:42 12.05.2016.

Reforme. Eforme. Forme.Orme. Rme. Me. E.

OV
ovcalila
17:40 12.05.2016.

Neo001zaboravio si da sa tom 1 dionicom nisu mogli drmati INO_m ali je onda Jaca prodala braniteljske dionice a ona je bila HDZ zajedno sa svojim Domoljubom Sanaderom.

DU
Deleted user
16:43 12.05.2016.

Bilo bi važno da prije kraja svog mandata, ma koliko on trajao, donesu obećanu odluku o smanjenju broja zastupnika u saboru. Ako to naprave - sve im je oprošteno. Ova država koju ljudi napuštaju glavom bez obzira ne može više uzdržavati toliki broj nekorisnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije