Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapošljavanje

U kolovozu posao za 5200 ljudi manje nego 2014.

18.10.2013., Koprivnica - Stotine mladih i starih nezaposlenih gradjana svih strucnih sprema doslo je na 7. Sajam poslova u sportskoj dvorani OS A. N. Gostovinski da vide kakvi se poslovi nude.
Marijan Susenj/PIXSELL
13.09.2015.
u 23:45

Rekordni pokazatelji turističke sezone ne vide se na burzi rada, kažu u HGK, lanjskog je kolovoza stanje bilo znatno bolje

Broj nezaposlenih u kolovozu je pao za 1,2 tisuće, na ukupno 256.748 osoba, što je najniža razina nezaposlenosti u kolovozu od 2009. Iako nezaposlenost pada od travnja prošle godine, mjesečni pad mnogo je manji nego lanjskog kolovoza, kad je na mjesečnoj razini iznosio 6,2 tisuće.

U HGK, gdje su analizirali podatke, kažu da bi se to možda moglo opravdati snažnijim zapošljavanjem na početku sezone, no u šestomjesečnom ciklusu zapošljavanja pod utjecajem sezone ove godine dinamika je dosta lošija: od ožujka do kolovoza broj nezaposlenih pao je za 73 tisuće, dok je u istom razdoblju lani smanjen za 94,5 tisuća. To je, smatraju, neočekivan podatak u kontekstu nešto povoljnijih pokazatelja gospodarske aktivnosti, rekordnih fizičkih pokazatelja turističke sezone te snažnijega sezonskog zapošljavanja u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Naime, broj osoba koje su ušle u evidenciju nezaposlenih u ovoj je godini u tim mjesecima bio veći za 3575 u odnosu na referentno razdoblje lani, a broj izlazaka iz evidencije znatno manji, za 17.909 osoba.

– Kolovoz otupljuje oštrinu međugodišnje stope pada broja nezaposlenih u posljednja četiri mjeseca: od najviših travanjskih 16,2 posto, stopa je u kolovozu snižena do 11,4 posto. Očekujemo da će s kolovozom završiti ovogodišnji sezonski ciklus pada nezaposlenosti te da će nezaposlenost u preostalim mjesecima rasti oko dva posto mjesečno čime bi godina mogla završiti na razini od oko 280 tisuća nezaposlenih, deset posto nižoj nego lani. 

>> Nitko neće u mesare pa upisuju pivare, pekare i slastičare

>> Po plaćanju izvan roka najgori smo među 14 zemalja EU

Komentara 9

Avatar Kikaš
Kikaš
01:52 14.09.2015.

Grčić sigurno ima neko objašnjenje! Hrvatska raste...u Njemačkoj

Avatar nekakav
nekakav
09:27 14.09.2015.

nova metodologija i odmah bolji rezultati. ajd da se i tome jednom stane na kraj. od nezaposlenih se očekuje da skoro svakog tjedna odu u neko poduzeće, i zavodu dostave dokaz da su pokušavali posao naći, inače ih brišu s s burze. umjetno si pumpamo rezultate, i unatoč tome nikakvih pomaka nema. ključan podatak jest broj zaposlenih, a baš on pada. tako da ništa od ovih zlatnih podataka o rastu bdp-a i smanjenju nezaposlenosti nije istina. nažalost, i dalje padamo.

BU
Bulaba
07:20 14.09.2015.

Nema do kukuriku statistike. U isto vrijeme imamo sve više ljudi, sve manje nezaposlenih, sve manje zaposlenih, i sve manje onih koji traže posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije