Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
migracije

Prihvatni centar Opatovac prazan, u Hrvatsku do 9 sati ušlo 114.237 izbjeglica

Izbjeglice u Baranjskom Petrovom Selu
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
05.10.2015.
u 11:22

Ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić kaže kako unatoč brojnim različitim najavama koje pristižu iz Mađarske taj koridor i dalje u potpunosti funkcionira

Priljev izbjeglica u Hrvatsku, preko Bapske i Tovarnika, nastavljen je i u protekla 24 sata. Prema podacima MUP-a RH u Hrvatsku je do 9 sati jutros, u 20 dana izbjegličke krize, ušlo 114.237 izbjeglica. Trenutno se pred ulazom u kamp nalazi 300-tinjak izbjeglica koji su dovezeni autobusom, otprilike toliko ih je na državnoj granici prema Hrvatskoj dok se oko 1.200 izbjeglica nalazi na putu prema Mađarskoj.

Prihvatni centar u Opatovcu trenutno je prazan. Ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić kaže kako unatoč brojnim različitim najavama koje pristižu iz Mađarske taj koridor i dalje u potpunosti funkcionira. 

– Ne treba komentirati više te najave. I prije sam rekao kako to ovisi prije svega o Njemačkoj – rekao je Ostojić koji očekuje i konkretne korake na terenu kako bi val izbjeglica prema zemljama EU bio zaustavljen. Kazao je kako se polako dolazi do toga da se pitanje vala izbjeglica zaustavi na izvoru, odnosno, kako se radi na rješenju s turskim premijerom Erdoganom s kojim se dogovara izgradnja novih prihvatnih centara za izbjeglice u Turskoj.

Pri tome bi bila uspostavljena i čvrsta kontrola granice između Grčke i Turske. Ostojić kaže kako će se o tome razgovarati u četvrtak u Luksemburgu na sastanku ministara unutarnjih poslova EU kao i na konferenciji o poticanju zemalja zapadnog Balkana na kojoj će sudjelovati i ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

– Najvažnije je zaustaviti taj priljev na izvoru jer svi ti ljudi, odnosno, barem 90 posto poslije preko Makedonije i Srbije dolazi u Hrvatsku – istakao je Ostojić dodajući kako poslije 20 dana izbjegličke krize u Hrvatskoj, pri dnevnom priljevu od oko 6000 izbjeglica, najvažnije je kako nitko nije stradao niti se bilo kome što dogodilo.

– Nismo imali nikakvih incidenata, bolesti niti bilo kakvih drugih problema. Hrvatska osim u Opatovcu nema niti jednu drugu situaciju koja bi se mogla povezati s izbjegličkom krizom – istaknuo je Ostojić. Na novinarski upit kako se obavlja sigurnosna kontrola izbjeglica koje ulaze u Hrvatsku, a nakon informacija iz Rusije kako je nakon njihova vojnog angažmana u Siriji prema Europi krenulo 600 militanata, Ostojić je rekao kako je sve pod kontrolom.

– Zanimljiva je ta točna brojka koliko je ih je dezertiralo. Mi imamo kontrolu na samom ulazu u kamp kao i na granici. Moguća je situacija da uđe neki potencijalni terorist,  ali da bi imao nešto sa sobom ili bio u situaciji da s opremom krene nekamo, to je apsolutno pod kontrolom – rekao je Ostojić. Najavio je i kako sutra u Zagreb dolazi i povjerenik EU za unutarnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos s kojim će tijekom razgovora biti riječi i o mogućim rješenjima izbjegličke krize, daljim planiranim koracima, ali i sredstvima koja je Hrvatska tražila na ime izbjegličke krize. 

>> Irački ministar obrane Kotromanoviću zahvalio na načinu kako Hrvatska tretira izbjeglice

Komentara 17

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
11:33 05.10.2015.

Analiza Ostojićevog mozga: 1) nema smisla sprječavati ulaz migranata sve dok ih Njemačka prima, 2) kad ih Njemačka više neće primati onda ćemo razmisliti što ćemo dalje, 3) problem migranata se mora riješiti u Grčkoj, 4) migranti se nikako ne mogu zaustaviti. Koji je zaključak? Da nećemo zaustavljati migrante dok ih Njemačka prima, a kad ih Njemačka više neće primati onda ne znamo što ćemo, ali znamo da se problem mora riješiti u Grčkoj, a istovremeno znamo da problem nije moguće riješiti. Iz svega navedenog znamo da očito imamo nobelovca za ministra unutarnjih poslova, nema sad veze što isti izgleda i ponaša se kao trećerazredni švercer bakalara.

Avatar abakus
abakus
12:21 05.10.2015.

"Prema podacima MUP-a RH u Hrvatsku je do 9 sati jutros, u 20 dana izbjegličke krize, ušlo 114.237 izbjeglica...." Prvo pitanje: Kako MUP zna koliko je ilegalnih migranata ušlo u RH kad je riječ o ILEGALNIM MIGRANTIMA koji granicu prelaze kako kome gdje puhne i imaju dovoljno novca da produže dalje taksijima? Drugo pitanje: Pretpostavimo na tren da je podatak o broju ilegalnih migranata koji su ušli u RH točan. Nigdje ne vidim da piše koliko ih je iz RH IZAŠLO? Piše da je Opatovac prazan. Super. To ne znači da ih nema drugdje u Hrvatskoj.

BA
balic
14:03 05.10.2015.

fuk-po@---- vidim ja da ti nista ne razumjes,zuc je proradila. :)) Bas zato sto nismo u schengenu nismo ni zaduzeni za cuvanje schengenske granice,nego Grci. Ni srbija sa kojom se lizete nije ni u EU,pa briga njih ko i vass sto oni nama iz srbije guraju preko nase zelene granice izbjeglice.Gdje bi ti njih okrznio,ipak je krv nije voda,jel'da?Koliko su sopobni vidi se bas su spsobni kao i vi hdezeovci,u laprdanju.Ostalo je kod vas sve na 0/nuli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije