Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesečno stoje 120.000 kn

Tri skupa lijeka za hepatitis C od danas na besplatnoj listi HZZO-a

Siniša Varga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
24.07.2015.
u 13:42

Pacijenti više neće plaćati tri lijeka za liječenje raka prostate

Tri lijeka za hepatitis C, od kojih mjesečna doza jednog lijeka košta oko 120 tisuća kuna, današnjom odlukom Upravnog vijeća HZZO-a stavljena su na besplatnu listu lijekova te pacijenti za njih ništa ne moraju nadoplatiti. Za jedan od tih lijekova Zavod će dobavljaču plaćati ovisno o učinku na zdravlje pacijenta koji se njima liječe, najavio je ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

 – Nakon mukotrpne odluke i pregovora sa farma industrijom ovo je presedan u upravljanju u hrvatskom zdravstvu. Sa jednim od dobavljača lijeka za hepatitis C ugovoreno je plaćanje po dokazanom izliječenju pacijenta. Za one pacijente gdje nije bilo uspjeha u liječenju HZZO ne plaća iskorištene lijekove i to je početak trenda koji će se nastaviti sa ostalim skupim lijekovima – rekao je ministar Varga.

Izuzev tih lijekova, besplatnima su postala i tri lijeka koja se koriste u liječenju raka prostate, moglo se čuti na konferenciji za medije u sjedištu HZZO-a otkud su pozvali liječnike primarne zdravstvene zaštite da se odazovu natječaju za opremanje ordinacija. Kako je rekla ravnateljica Zavoda, Tatjana Prenđa Trupec, koncesionari i domovi zdravlja iz 15 županija za opremanje imaju na raspolaganju ukupno 18,5 milijuna eura iz europskih fondova.

Koncesionari mogu prijaviti projekte od 40 do 450 tisuća kuna, a domovi zdravlja od pola do četiri milijuna kuna. Svoj interes svi oni mogu iskazati kroz aplikaciju na web stranici HZZO-a, a sam natječaj bit će objavljen u drugoj polovici kolovoza – najavila je ravnateljica Prenđa Trupec dodajući kako je riječ o dijelu novca od ukupno 300 milijuna eura koje se planiraju investirati u zdravstveni sustav do 2020. godine.

>> HZZO na osnovnu listu dodao novih 89 lijekova

>> 'Liječit će se bogati, a sela ostaju bez doktora'

Komentara 9

IV
ivanjoksimovic
15:38 24.07.2015.

@mirica19 U pravu si. Odavno su svi u kampanji. A ti, bas kao i sef tvoje stranke, pljujete po svima bez sekunde odmora. Nema clanka na koji ne posaljes 2-3 spama za redom.

OB
ObrenM
19:56 24.07.2015.

Pred izbore Sdp popunjuje mjesta za dezurne udarace minusa svima,koji ne misle kao i oni.Hvalimo lik i djelo casnog Varge,koji je dozvolio,da privatni donatori kupe klime (75000 kn) za umiruce ljude na zagrebackoj onkologiji.Do tada je postenjak usao u cetvrtu aferu,bez reakcija tate.

OB
Objektivno...
16:33 24.07.2015.

Kad vidim ovaj naslov znači da se izbori približavaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije