Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branitelji dižu glas

'Tražimo da Domovinski rat uđe u Ustav!'

branitelji
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
13.05.2014.
u 13:30

– Obranili smo domovinu i predali je u ruke onima koji su je pokrali i zato kažemo da je dosta! – poručuju branitelji

Dvorana Lisinski bit će u petak dupkom puna: prva konvencija koju su organizirali sami branitelji izazvala je toliki interes da se razmišljalo i o zagrebačkom Domu sportova. Okupit će se branitelji i stradalnici: negdašnji dragovoljci, gardisti i specijalci, invalidi, udovice, roditelji i djeca poginulih branitelja, odlučnih da pokažu jedinstvo i pošalju poruku vlasti.

Pošteno i odgovorno

Na svoju konvenciju branitelji su pozvali predsjednika države, cijelu Vladu i saborske zastupnike, predstavnike vjerskih zajednica i opozicije. Tko će se od njih odazvati može se samo nagađati, no zasad je potvrđeno da će se skupu obratiti predsjednik Sabora Josip Leko, sociolog Renato Matić i stopostotni invalid Đuro Glogoški, dok će uime grada domaćina okupljene pozdraviti gradonačelnik Milan Bandić.

– Konvencija je simbol zajedništva branitelja koji su jedan uz drugog ponovno stali kao 90-ih kako bi političkim elitama rekli: dosta! Mi, koje nazivaju barbarima, obranili smo domovinu i dali je u ruke onima koji su je osiromašili, pokrali i ponizili. Od aktualne vlasti, ali i svake druge, tražimo da se ponaša časno, pošteno i odgovorno - kaže jedan od organizatora konvencije umirovljeni satnik Ante Deur, predsjednik Zbora gardijskih brigada.

Potom otkriva da će branitelji iz Lisinskog odaslati i nekoliko konkretnih zahtjeva. Prije svega, traže da se u Ustav RH unese odredba o Domovinskom ratu kao temelju samostalne i suverene Hrvatske. – Često se može čuti da smo ratovali sami protiv sebe, da je Vukovar razoren sam od sebe. Spominju se termini poput "sukob 1991." i zato termin Domovinski rat zbog generacija koje dolaze treba biti načelo ovog naroda – kaže Ante Deur dodajući da će jedna od poruka konvencije biti vezana uz sustav obrazovanja koji premalo prostora posvećuje toj tematici, a nerijetko poistovjećuje agresora i žrtvu.

U Saboru 47 branitelja

Konvencijom se također želi najaviti jači angažman branitelja u političkim strukturama jer su, kaže Deur, uvidjeli da drukčije ne ide.

– Trećina Vlade ima status branitelja, u Saboru sjedi 47 branitelja, međutim, u tim institucijama mi ih više ne prepoznajemo. Ti ljudi nisu čimbenici braniteljske populacije, već političkih stranaka. Na žalost, od njih nismo imali nikakve koristi, neki od njih čak su dizali ruke za zakone koji idu na štetu branitelja. Inače, svuda u svijetu bivši visoki časnici obnašaju važne dužnosti, a hrvatske se branitelje šikanira, nas koji smo u zrelosti života i koji opet možemo dati ono najbolje od sebe za Hrvatsku – kaže Ante Deur koji se nada da će konvencija ohrabriti branitelje na politički angažman. Pitamo ga zašto se konvencija održava samo devet dana prije izbora za Europarlament:

– Da nisu ti izbori, bili bi neki drugi, nama to nije važno. Premda među nama ima i pristaša i članova različitih političkih stranaka, naša je konvencija nadstranačka, jer je naša jedina stranka Hrvatska.

>>'Nama upravljaju dezerteri i kukavice koji nisu željeli ovu domovinu'

Komentara 193

DI
dokazano.istinito
13:37 13.05.2014.

prva vijest koja je proHrvatska dobra i ozbiljna, do sada sam svaki drugi clanak citao o zivotinjama o srbiji ,srbima ,nekakvim conchitama itd..

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:37 13.05.2014.

biće problem Hr vlada misli da je Harry Potter spalio Vukovar i Srebrenicu a ne majorom Šljivančanin i Mladić koji su na čelu nosili zvijezdu petokraku .

Avatar northkoreatimes
northkoreatimes
13:55 13.05.2014.

Naravno dragi branitelji, slažem se. Ali dok ne smaknemo petu kolonu, možemo 30 puta pisati branitelje u Ustav !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije