Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreman atentat?

Tko je moćni Hrvat koji je naručio likvidaciju Cvitana?

cvitan
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
20.07.2016.
u 10:55

“Visoki pravosudni izvor” tvrdi da su spriječili atentat na Dinka Cvitana koji je trebao biti izveden podmetanjem eksploziva

Kojem se to moćnom Hrvatu zamjerio glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan? Kojem je to moćnom Hrvatu “razbio poslovno carstvo” suočivši ga s “iznimno dokumentiranim optužnicama”? Čija se to situacija stalno komplicira pa ga istražuju i “za pranje novca preko offshore kompanija”? Samo je jedno ime koje pada na pamet jer zadovoljava sve te postavljene kriterije. Ali, tjednik Nacional identitet tog jedino mogućeg moćnog Hrvata nije objavio, već je tekst, koji potpisuje glavni urednik Berislav Jelinić, o tomu da se ušlo u trag naručitelju najozbiljnijeg kriminalnog čina u povijesti moderne Hrvatske, naslovio “Moćni Hrvat naručio atentat na Cvitana zbog osvete”.

Nacional nije medij koji bi se bojao objaviti ime moćnika, koje im očigledno nije izgovorio, ili barem ne s relevantnom sigurnošću, ni “visoki pravosudni izvor” s kojim su razgovarali o razlozima zbog kojih su proteklog tjedna povećane sigurnosne mjere pod kojima se sada nalazi Dinko Cvitan. Premda im je taj moćnik “jako dobro poznat”. Razloge opreznosti očito treba tražiti u nedostatku dokaza, odnosno što je riječ tek o nekim indicijama, s jedne strane, a s druge strane razlog su novinarske slobode. Neobjavljivanjem identiteta, Nacional je, bez straha od tužbe i zajamčene vjerojatno jedne od najvećih odšteta koju bi identificirani “moćni Hrvat” sasvim sigurno dobio od nakladnika, bio slobodniji u iznošenju dobivenih detalja.

Atentat u fazi izvođenja

Tako se tvrdi da je riječ o pripremanju jednog od najnasilnijih kriminalnih činova u povijesti moderne Hrvatske – atentatu na glavnog državnog odvjetnika koji je već bio u fazi izvođenja. “Modus operandi” identičan je brutalnom ubojstvu osnivača Nacionala Ive Pukanića 2008. godine. Likvidaciju podmetanjem eksploziva trebali su odraditi kriminalci iz susjednih država uz pomoć pojedinaca iz domaćeg kriminalnog miljea, tvrdi se u Nacionalu uz napomenu da to nije bio jedini zamišljeni način izvođenja atentata.

Cvitan se od proteklog tjedna zbog toga vozi u blindiranom automobilu uz dodatnu pratnju automobila s pripadnicima specijalnog policijskog osiguranja, a pod pojačanim mjerama zaštite su i članovi Cvitanove uže obitelji. Uz tu dozu nepouzdanosti dokaza protiv naručitelja atentata i “visokom pravosudnom izvoru” očito je bilo stalo poslati poruku naručitelju atentata, pa su zbog toga već ranije neke informacije plasirane u Jutarnji list i 24sata, piše Nacional, čiji izvor tvrdi da se na taj način napadače htjelo odvratiti od nauma. Poslana im je poruka “znamo što pripremate”. I to na neki način dovodi do razdora između naručitelja i izvršitelja jer su se “ugovorene okolnosti” sada bitno promijenile, otežale na račun izvršitelja. Inače bi to što se preko medija šalje protuprijetnja naručitelju i izvršiteljima samo po sebi bilo neozbiljno, jer ih se zapravo poziva na pojačani oprez, a potpuno onemogućuje razotkrivanje. Ovako, tko bi pod takvim okolnostima nastavio s izvršenjem započete akcije bez obzira na to o kakvom je novčanom iznosu dotad bila riječ.

Demonstracija snage

Dakako, službeni izvori o razlozima pojačane zaštite glavnog državnog odvjetnika šute. “Visoki pravosudni izvor” za Nacional je rekao kako se u ovom slučaju mora demonstrirati puna snaga institucija te poslati poruka svima onima koji na takvo što i pokušaju pomisliti.

Moćnik koji se uklapa u elemente priče o atentatu na Cvitana sklon je i prijetnjama smrću, ali ipak malo tko bi vjerovao da bi takvo što bio u stanju i realizirati.   

>>  Dinko Cvitan: Neću vladati u maniri Atile i smjenjivati sve živo i neživo

>> Tko je Dinko Cvitan, dugogodišnji Bajićev suradnik?

Komentara 124

CI
cincokapulicaf
11:01 20.07.2016.

Objavio moćni Nacional kao bilten UDBA-e, pardon DORH-a.

SA
Sampei
11:06 20.07.2016.

sprdačina....uvjeren sam da nikakav atentat nije planiran

Avatar servo_volan
servo_volan
11:15 20.07.2016.

Udba kos "cpecijalni rat"kome se zamjerio Dinko Cvitan zaboli me đon smjeniti ga odmah i to po kratkom postupku njega i Bajiča to su lutke na koncu agenti sa još 12 zamjenika mora se pročistiti pravosuđe od nepotizma i pristranosti Javni natječaj na koji se treba prijaviti veliki broj professional djelatnika i izbor mora biti tajno glasovanje i na čelo DORH-a staviti visoko profesionalnu osobu bez imalo doticaja sa politikom a to u Hrvatskoj necete još za dugo viditi Bog neka čuva Hrvatski puk od zli ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije