Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto ga štite?

Svoje zemljište prenamijenio u građevinsko i zgrnuo milijune

'24.09.2012., Zagreb - Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antesic odrzao je pressicu u ministarstvu. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/3
13.10.2012.
u 15:06

Zdenko Antešić učinio je to dok je bio gradonačelnik Raba, a na tome su zemljištu u međuvremenu niknule vile

Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je bio gradonačelnik Raba, promjenama prostornog plana tog grada 2004. godine prenamijenio je svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko i tako zaradio milijune! Antešić je spornim izmjenama prostornog plana grada Raba povećao vrijednost i zemljišta članova svoje obitelji jer je i njihovo poljoprivredno zemljište tim potezom pretvoreno u građevinsko. Ukupno su time Antešići dobili oko 24.000 četvornih metara skupog građevinskog zemljišta.

>>Milanović bio kod Antešića četiri dana prije mirovine

Kupio vijećnikov glas

Radi se o zemljištu na predjelu Markovine na kojem su u međuvremenu niknule vile. A izglasavanje novog prostornog plana 2004. godine u Gradskom vijeću Raba, kojim se Antešić poprilično obogatio, nije prošlo nimalo lako. Na prvom glasanju za te izmjene prostornog plana sedam vijećnika bilo je za njegovo prihvaćanje, sedam protiv, a jedan je vijećnik bio suzdržan. Antešić je ipak smatrao da je prostorni plan i tim omjerom glasova prihvaćen, no nakon intervencije Ureda državne uprave, ipak je morao povući odluku o njegovu prihvaćanju.

No već za nekoliko dana ponovno je stavio izmjene prostornog plana na dnevni red Gradskog vijeća na kojem je plan ipak na kraju prihvaćen s osam glasova za i sedam protiv. Za osmi glas je, kažu naši rapski sugovornici, Antešić se u međuvremenu pobrinuo tako što je glas suzdržanog vijećnika – kupio. Neki smatraju da je time Antešić prekršio i Zakon o prostornom uređenju jer je, sukladno tom zakonu, morao ponoviti cijelu proceduru izrade prostornog plana nakon što on nije prihvaćen na prvom glasanju. No zbog žurbe Antešić je ipak taj plan već za nekoliko dana dao na ponovno glasanje.

Bivši gradonačelnik Raba Željko Barčić, koji je od Antešića preuzeo tu dužnost 2005. godine, kaže za svog prethodnika da je možda i promijenio prostorni plan zakonito, no to što je time prenamijenio svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko smatra apsolutno nemoralnim.

– To je isto kao i njegov odlazak u jednodnevnu saborsku mirovinu. Sve je po zakonu, ali je nemoralno – kaže Barčić. A na zemljištu koje je Antešić 2004. godine prenamijenio u građevinsko nikla su stambena naselja. Jedan od investitora koji je ondje sagradio vile (podaci poznati redakciji) rekao nam je da je zemljište kupio od jednog člana Antešićeve obitelji. Četvorni metar plaćao je 53 eura.

>>Milanović odbio Antešićevu ostavku, 'letio' bi da je ministar

Grijesi iz prošlosti

Antešić je pak u svojoj imovinskoj kartici naveo da posjeduje 16.000 četvornih metara građevinskog zemljišta vrijednog osam milijuna kuna te još 12.000 kvadrata njive vrijedne milijun kuna. Njegova je supruga pak vlasnica 5000 četvornih metara građevinskog zemljišta čija je vrijednost pet milijuna kuna te još 70.000 kvadrata šume, vrijedne sedam milijuna kuna.

Afera sa zemljištem nova je u nizu Antešićevih grijeha iz prošlosti. Saborsko umirovljenje i plaćanja doma za tetu novcem Raba nisu bili dovoljan razlog premijeru Zoranu Milanoviću da ga smijeni. Svog bliskog suradnika, kod kojeg ljeti voli doći na Rab, premijer štiti pod svaku cijenu. Zašto?

Komentara 60

AY
amsterdam yoca
10:45 15.10.2012.

Ma nije moguće.....

UR
U-Ras
15:11 13.10.2012.

eh, da si iz neke druge partije već bi te bajić propitao.ovako..................

DU
Dudek
19:38 15.10.2012.

Kriminal štiti kriminal. Iblerov trg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije