Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saborska mirovina

Milanović bio kod Antešića četiri dana prije mirovine

'antesic_nnn_unu_091012.1'
VL
10.10.2012.
u 19:00

Slučaj teta: 
Grad Rab plaćao je Antešićevoj teti Mariji Halilović dom i nakon njezine smrti.

Zoran Milanović posjetio je lani Zdenka Antešića na Rabu, četiri dana prije njegova jednodnevnog umirovljenja. Tadašnji šef oporbe Milanović bio je prošle godine gost manifestacije Rabska fjera, koja se održava od 25. do 27. srpnja, a već 1. kolovoza podnio je Antešić zahtjev za saborsku mirovinu u kojoj je proveo jedan jedini dan.

O čemu se pričalo?

Antešić je ugostio Milanovića kao gradonačelnik Raba, a uz šefa SDP-a koji će za nekoliko mjeseci postati hrvatski premijer na rapski srednjovjekovni ljetni sajam došli su i drugi visokopozicionirani esdepeovci, poput tadašnjeg primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe. Antešić je odmah nakon Milanovićeva odlaska s Raba u ponedjeljak, 1. kolovoza 2011. godine, dao otkaz na mjesto gradonačelnika i otišao u povlaštenu mirovinu. Istog je dana tu mirovinu zamrznuo i opet se zaposlio na mjestu gradonačelnika Raba.

O čemu su Milanović i Antešić razgovarali za prošlogodišnjeg druženja na Rabu, zasad se ne zna. No krajem lanjskog srpnja već je bilo sasvim sigurno da će SDP na skorašnjim izborima osvojiti vlast i već se tada znalo da će jedan od prvih poteza nove vlasti biti ukidanje povlaštenih mirovina. No Antešić se cijelo vrijeme brani da se to tada još nije znalo. Ali nije nikad objasnio zašto je baš 1. kolovoza 2011. godine naglo odlučio otići u saborsku mirovinu na jedan dan. Moguće je objašnjenje sastav gostiju s prošlogodišnje Fjere i što je pritom Antešić čuo od svog šefa i stranačkih kolega koji će već u rujnu predstaviti program 21 i u njemu ukidanje povlaštenih mirovina.

Milanović nije prihvatio Antešićevu ostavku, koju mu je on ponudio nakon što je afera s mirovinom izašla u javnost. Pritom Milanović odgovornost za Antešića prebacuje na sebe pa cijeli taj slučaj proglašava svojim "propustom, omaškom i nesmotrenošću". Čak tvrdi da kad bi smijenio Antešića s mjesta zamjenika ministra prometa, da bi ga tako izdao!

Osim u aferi saborska mirovina, Antešićeva moralnost srozana je i zbog plaćanja smještaja u domu za starije iz rapskog proračuna njegovoj teti dok je gradonačelnik Raba bio upravo Antešić. A prema informacijama Večernjeg lista, za taj je slučaj podnesena protiv Antešića anonimna kaznena prijava na kojoj državno odvjetništvo još radi. Potvrdili su nam to i u Gradu Rabu, a u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci nisu nam zbog tajnosti postupka htjeli ništa reći – ni jesu li primili tu prijavu ni jesu li išta poduzeli u vezi s tim.

A Grad Rab plaćao je smještaj u domu Antešićevoj teti i nakon njezine smrti. Marija Halilović, naime, preminula je, prema dostupnim informacijama 2004. godine, a Grad je Rab plaćao njezin smještaj od 2001. do 2006. godine!

– Plaćanjem smještaja nakon smrti vjerojatno su se rješavali zaostali računi, što ćemo dodatno ispitati, a s obzirom na to da je riječ o slučaju koji je bio predmet anonimne prijave, on je prema našim saznanjima u radu i ne znamo u kojoj je fazi postupka – kazala nam je gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić-Gušćić.

Nisu platili dvije rate

U riječkom Domu za starije osobe Kantrida, u kojem je bila smještena pokojna Marija Halilović, braneći se zaštitom osobnih podataka nisu nam rekli od kada do kada je Antešićeva teta bila u tom domu. No neslužbeno kažu da su i nakon njezine smrti naplatili od Grada dvije rate za smještaj jer jedna rata iz 2003. i jedna iz 2004. godine nisu bile plaćene. No Željko Barčić, bivši gradonačelnik Raba, koji je tu dužnost obnašao od 2005. do 2009. godine, kaže da je on potpisivao uplatnice za smještaj Marije Halilović i 2005. i 2006. godine.

– Tad nisam znao ni o čijoj se teti radi, a ni da je ta osoba umrla. Tek sam naknadno, nakon nekoliko godina doznao da je to Antešićeva teta i da je umrla 2004. godine – tvrdi Barčić.

>>Milanović odbio Antešićevu ostavku, 'letio' bi da je ministar

Komentara 39

SS
-smijmo se-
19:11 10.10.2012.

Uh što je to sve "pošteno i pravedno", ali i PODOBNO, . ha, ha, ha., ha, ha, ha., ha, ha, ha.,

OS
osica
19:12 10.10.2012.

Ma nisu mogli tada ništa - " grad tada živi u prošlosti - vidite obleku Antešića. Koje je to stoljeće? .Pa kako je mogla ekipa znati da će Antešić čim se vrati u stvarnost tražiti povlaštenu mirovinu.? Samo mi nijeije jasno" taj jedan dan tko je vladao Rabom," - jer Fiera je završila - 31.07 . i zašto nije produžena i na 1.8.2011. Valjda u staro doba grad nije mogao biti bez vlasti ni jedan dan a u ovo novo doba može.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
19:10 10.10.2012.

"ja sam ga osobno izabrao" ... tako sekretara brani svog druga pokvarenjaka a što je nagore uvjeren je da je to nesavladiva obrana, nadasve poštena i u duhu demokracije ... on ga je izabrao a on ne može pogriješiti .... ili smije a nitko mu ništa ne može ... baš je tako radio i njegov idol i zlikovac broz ... i on je svoje osobno birao (kao i one koje će upokojiti) ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije