Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Perkoviću

Bivši Udbin agent Lasić: Arkan je 
ubio Đurekovića

Ivan Lasić
09.05.2015.
u 09:49

Svjedok Lasić otkriva mračne tajne o ubojstvu nekadašnjeg direktora Ine Stjepana Đurekovića

Na zahtjev Višeg zemaljskog suda u Münchenu, idućeg tjedna u Mostaru, u Županijskom tužiteljstvu, videolinkom će svjedočiti bivši visokopozicionirani službenik Službe državne sigurnosti Ivan Lasić zvani Gorankić kao svjedok u postupku koji se protiv nekadašnjih republičkih čelnika SDS-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustača vodi u postupku za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Detalji o svjedočenju

Jučer je Lasić u pratnji odvjetnice Nade Dalipagić došao u tužiteljstvo, gdje je upoznat s pojedinostima koje zanimaju njemačke pravosudne vlasti te načinom na koji će 12. i 13. svibnja svjedočiti videovezom, što će biti prvi takav slučaj u BiH.

Lasić je već prije vrlo otvoreno govorio o tim detaljima Povjerenstvu za dokumentiranje zločina jugoslavenskih komunističkih vlasti te dao naznačiti kako su za ovo ubojstvo zasigurno znali Perković i Mustač, ali i njegov prethodnik na visokoj poziciji u Službi državne sigurnosti (u narodu poznatoj kao Udba) Stanko Čolak.

Odvjetnica Dalipagić istaknula je jučer kako Lasić ima status svjedoka te je pristao svjedočiti videolinkom. – Gospodin Lasić je dobio informacije kada i na koje okolnosti će ga saslušati. Pristao je svjedočiti videolinkom. Dogovoreno je to temeljen molbe o međunarodnoj pomoći koja je išla preko Ministarstva pravosuđa BiH. Vrhovni pokrajinski sud u Münchenu zamolio je da se organizira saslušanje svjedoka Ivana Lasića Gorankića – objasnila je odvjetnica.

Taj bivši službenik SDS-a u Mostaru, a zatim i u Beogradu, jučer je došao neformalno odjeven, a u Njemačku nije mogao putovati zbog zdravstvenog stanja. On je o ovome slučaju iznio dosta detalja u svome svjedočanstvu koje je objavio i Bože Vukušić u knjizi "Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva".

On je u Beogradu na čelo II. savezne uprave zadužene za unutarnjeg neprijatelja došao upravo u vrijeme kada je Đureković likvidiran, o čemu su ga izvijestili kolege s kojima je radio. Bio je iznenađen što se o tim slučajevima otvoreno govorilo. Njega je o likvidaciji izvijestio kolega Sreten Aleksić.

"Jutros ti je jedan manje, jedan je pronađen mrtav", posvjedočio je Lasić o sadržaju telefonskog razgovora. Nakon toga je upitao o komu je riječ, a Aleksić je samo rekao "INA direktor".

Nakon toga je po vlastitu svjedočenju o tome razgovarao sa Srđanom Andrejevićem, koji je bio podtajnik Stane Dolanca, tadašnjeg državnog tajnika (ministra) koji je znao i koordinirao sve likvidacije emigranata. Posvjedočio je kako je na sastanku bio i Stanko Čolak kojega je Andrejević upitao 'kako je prošla ekipa', a kasnije je povezao da se radilo o ljudima koji su likvidirali Đurekovića u njegovoj tiskari u Münchenu.

Čolak je znao te detalje te je nakon toga samo rekao da će zvati Perkovića u Zagreb koji je u tamošnjem republičkom MUP-u bio zadužen za borbu protiv emigracije. Nakon izvjesnog vremena, Čolak je doznao kako se Željko Ražnatović Arkan hvalio time da je likvidirao Đurekovića u njegovoj garaži.

Požalio se ponovno Čolaku, koji je već tada bio posebni savjetnik Dolanca za pitanja emigracije, a on ga je 'umirio' te je praktično potvrdio navode da je ovoga kriminalca angažirao SDS za likvidaciju u Münchenu.

Videolinkom prvi put u BiH

"Ne beri brige. Arkan je takav čovjek. To je poseban tip. To je skupina koja je završila Šiptare, sad ti je jasno", tada je Lasiću rekao Čolak. Lasić je govorio o svome susretu s Perkovićem u Zagrebu, koji mu se žalio na Vinka Sindičića zbog ispada koji bi mogli kompromitirati rad službe i njihove akcije.

Lasić je posvjedočio i kako je ubojstvo Đurekovića uvelike pokolebalo hrvatske emigrantske krugove. Lasić je posvjedočio i kako su visoki službenici SDS-a Božidar Spasić i Predrag Đorđević izradili lažni intervju Stjepana Đurekovića u kojemu su nastojali ocrniti njegovu obitelj u hrvatskoj emigraciji s fotografijom u partizanskoj odori.

Oni su taj intervju objavili preko lažne 'emigrantske tiskovine'. Upravo zbog amaterski napravljene montaže njihov je rad u emigraciji kompromitiran. Glavni županijski tužitelj Mladen Jurišić potvrdio je za Večernji list kako će praktično u Mostaru prvi put u Bosni i Hercegovini jedan svjedok govoriti na temelju zahtjeva stranog suda.

Prema njegovim riječima, radi se o prostoriji u kojoj se uspostavlja videolink s jako osjetljivim mikrofonima, zbog čega je važno osigurati tišinu.

– Ovo je prvi put da ćemo mi po međunarodnoj pravnoj molbi suda u Münchenu u slučaju Perković - Mustač organizirati saslušanje videolinkom. To je tehnička novost koju dopušta europsko pravo, ali i naš Zakon o kaznenom postupku. Time bi se, po meni, trebalo sve više koristiti – rekao je tužitelj Jurišić.

Komentara 129

ZD
zdepar
10:02 09.05.2015.

izgleda da su se razvezale kese, počelo je "svjedočenje" po narudžbi, sada će se redati mrtvi krivci, dakle ,u stilu pojeo vuk magare

Avatar feudalac
feudalac
10:19 09.05.2015.

...halo večernji, zašto "bivši" Udbin agent!?

DP
Dule Pacoov
10:07 09.05.2015.

Mrtva usta ne govore...Možda je Arkan ubio i Klicu,heroja i biznismena?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije