Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vice Vukojević svjedočio:

Mika Špiljak je mogao narediti likvidaciju Stjepana Đurekovića

Vice Vukojević
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
27.04.2015.
u 21:00

Svjedok Vukojević govorio je i kakva je u bivšoj Jugoslaviji bila procedura kada se odlučivalo o ubojstvima emigranata

Vrhovni operativac Čolak naredio je  Perkoviću da nabavi ključ Đurekovićeve  tiskare i tako je počelo. Franjo Vugrinec rekao je da je Mika Špiljak vikao na Zdravka Mustača pokazujući mu neke knjige –  rekao je Vice Vukojević, koji je danas nastavio svjedočiti u procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na Višem pokrajinskom sudu u Münchenu,  kako  prenosi  HRT. Dvojcu se sudi zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Načelnik 2. uprave SDS-a

Franjo Vugrinec  bio  je visokopozicioniran u jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti, bio je načelnik Udbe u Zagrebu u vrijeme kad je Perković  bio načelnik 2. odjela zaduženog za emigrante, a kasnije u samostalnoj  Hrvatskoj  bio  je savjetnik šefa SZUP-a. Umro je prije godinu dana, krajem svibnja 2014., a spominjalo se da je bio aktivan i u slučaju Stjepana Đurekovića te da bi i sam mogao biti optužen u Münchenu. Čolak koga spominje Vukojević jest Stanko Čolak, koji je bio na  čelu 2. uprave savezne Udbe i savjetnik ministra policije Stane Dolanca.

Vukojević je govorio o saznanjima Komisije za utvrđivanje žrtava rata i poraća koja je o ubojstvima emigranata 1993. godine predala izvještaj tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

– Udba je ubila 69 emigranata, neki su oteti ili nestali – rekao je.

Odobrenje za likvidaciju

Govorio je i o tome kako se u bivšoj Jugoslaviji odlučivalo o ubojstvima emigranata, kakva je bila procedura, kaže da je Udba izvršavala naloge Saveza komunista Jugoslavije, republička Udba nakon odluke tražila je odobrenje za likvidaciju od Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, zatim se čekalo odobrenje Beograda, odnosno Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka.

Mika Špiljak mogao je narediti likvidaciju Đurekovića, na televiziji je javno govorio kako je ubio pozornika u 2. svjetskom ratu – rekao je Vukojević dodajući da se o papirima vezanim za Đurekovića u Udbi brinuo Goran Ljubičić.

>>Krmpotić 11 puta pisao Ostojiću da mu prijete

>>'Perkovića i Mustača ne poznajem, za razliku od Karamarka i sličnih'

Komentara 86

TV
tv5378
20:07 27.04.2015.

Silvana Perica dali jos stojite iza tvrdnji da je Vice Vukojevic silovatelj?Necete me valjda izbrisati zbog konkretnog pitanja.

DU
Deleted user
20:03 27.04.2015.

svi su sve mogli ali na žalost nije niš bolje ni danas

CI
cicibela
20:02 27.04.2015.

Ma nije moguće da je naloge za ubojstva izdavao Saveza komunista Jugoslavije. To su sve antifašisti koji se groze svih zločina, i svih totalitarnih režima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije