Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od srijede

Švicarska zbog afričke svinjske kuge zabranjuje uvoz iz dijelova Hrvatske

svinja,svinje
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
08.07.2014.
u 23:02

Zabrana švicarskih sanitarnih vlasti odnosi se na svinje i divlje svinje, na njihovo meso, spermu te jajne stanice i zametke.

Zbog nekoliko zabilježenih slučajeva afričke svinjske kuge Švicarska će od sutra zabraniti uvoz živih svinja i svinjetine iz Bugarske i Rumunjske te iz nekih dijelova Latvije i Hrvatske, javlja Medicalxpress.com.

Zabrana švicarskih sanitarnih vlasti odnosi se na svinje i divlje svinje, na njihovo meso, spermu te jajne stanice i zametke. Ova svinjska bolest pojavila se 2007.na Balkanu nakon čega se proširila sve do Rusije, a u nekim dijelovima Afrike je endemska, prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu.

Latvija je donijela odluku o ubijanju divljih svinja nakon što su prošlog mjeseca pronađene tri mrtve divlje svinje. Na području Europske unije od siječnja je zabilježeno nekoliko slučajeve afričke svinjske kuge i to samo kod divljih svinja uz granicu s Bjelorusijom.

>> Ministarstvo poljoprivrede prati potvrđene slučajeve bedrenice u Mađarskoj

Komentara 4

DU
Deleted user
07:36 09.07.2014.

Naša vlast trebala bi donijeti odluku o odstrelu divljih svinja (novinar napisa ubijanju jer vjerovatno ne poznaje dobro jezik države u kojoj radi) jer se toga namnožilo toliko da će uskoro po dvorištima šetati.

MU
Mućanin
08:46 09.07.2014.

Samo mi nije jasno na osnovi čega je zabranjen uvoz iz Hrvatske ako tu kod nas nije zabilježen ni jedan slućaj te kuge. Ja bi zabranio uvoz švicarskih satova radi švicarskog ludila!!!

ZA
zahira45
11:12 09.07.2014.

Tko pametan još jede svinjetinu? Nezdravo svakako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije