Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilegalno klanje

Ministarstvo poljoprivrede prati potvrđene slučajeve bedrenice u Mađarskoj

krave
Dusko Marusic/PIXSELL
08.07.2014.
u 17:06

Iz Mađarske je u Hrvatsku tijekom 2013. godine uvezeno ukupno 7.518 goveda, a u 2014. godini do danas je uvezeno 4.756 goveda

Pomno pratimo vijesti o potvrđenim slučajevima bedrenice u susjednoj Mađarskoj. Važno je napomenuti da se potvrđeni slučajevi redom odnose na ilegalno klanje goveda, provedeno u neadekvatnim uvjetima i bez propisanih mjera veterinarskog nadzora, te su u takvim neprimjerenim uvjetima nažalost mogući i slučajevi oboljenja ljudi, putem kontakta ili konzumacije mesa zaraženih životinja, odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede, nakon što su mađarske veterinarske vlasti izvijestile o dva slučaja bedrenice u Mađarskoj.

Tvrde kako su pojedini slučajevi te opasne zoonoze - čije spore u tlu ostaju desetljećima i mogu se aktivirati i do 50 godina nakon posljednje pojave bolesti - u Mađarskoj zabilježeni i ranijih godina.

- U tom smislu posljednji slučajevi ne predstavljaju nikakvo povećanje rizika u odnosu na izvoz živih životinja ili goveđeg mesa u druge zemlje članice EU - tvrde u ministarstvu te ističu kako je rizik od ponovne pojave bedrenice na nekom području u kojem su zabilježeni slučajevi bolesti najveći je nakon poplava, kada voda može iznijeti spore na površinu i na taj ih način aktivirati.   

Iz Mađarske je u Hrvatsku tijekom 2013. godine uvezeno ukupno 7.518 goveda, a u 2014. godini do danas je uvezeno 4.756 goveda. Goveđe se meso iz Mađarske uvozi u vrlo malim količinama, nekoliko tisuća kilograma godišnje.

- U Hrvatskoj se bedrenica kontrolira putem obveznog cijepljenja domaćih životinja (goveda, konja, ovaca i koza) u tzv. ‘bedreničnim distriktima’, odnosno užim područjima na kojima je zabilježen slučaj pojave bedrenice u posljednjih 20 godina. Bolest je u potpunosti pod kontrolom te već dulji niz godina nije zabilježen slučaj pojave bedrenice u ljudi. Broj zabilježenih slučajeva kod domaćih životinja posljednjih godina kreće se u rasponu od 1 – 2 slučaja godišnje, isključivo na području ranije poznatih bedreničnih distrikata - kazali su iz ministarstva.

>> Uzrok pomora goveda u Sunji je parazitna bolest

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije