Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINHENSKI PROCES

Sudac Dauster: O funkcioniranju Udbe govorit će povjesničari

Perković i Mustač
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
1/2
25.02.2015.
u 22:05

Vukušić: Među dokumentima nema ništa o tome da bi Perković sudjelovao u organizaciji likvidacija emigranata

O tome kako je funkcionirala jugoslavenska Služba državne sigurnosti danas je u nastavku svog iskaza pred minhenskim sudom u procesu Perkoviću i Mustaču svjedočio nekadašnji emigrant Bože Vukušić. Govorio je o tome kako su se donosile odluke o likvidacijama emigranata, rekao da se odluka donosila na saveznoj razini, u Beogradu, ali da su u tome sudjelovale i republičke tajne službe.

Obrana je svjedoka detaljno ispitivala o tome koji su izvori njegovih saznanja, a sudsko vijeće nakon stanke je razjasnilo kakav će stav zauzeti prema Vukušićevom iskazu. Sudac Manfred Dauster rekao je da je Vukušić publicist, a ne znanstvenik ni stručnjak, pa će obrana imati priliku ispitivati dvojicu povjesničara koji se bave Jugoslavijom, Bernda Robioneka i Christiana Nielsena, koje je angažirao sud.

Osim toga, Vukušić se u svojim iskazima poziva i na ono što su mu rekli drugi ljudi, pa će se i te osobe pozvati da daju iskaz pred sudom. Izjavio je tako da mu je Ivan Lasić, mostarski Udbaš, rekao da je Perković dobio ključ garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković. Međutim, Perkovićev branitelj Anto Nobilo predočio mu je zapisnik Vukušićeva razgovora s Lasićem, u kojem Lasić kaže da ne zna ništa o ključu.

Vukušić je rekao da je pregledao 200 tisuća dokumenata u slovenskom arhivu, no na pitanje obrane rekao je i da među tim dokumentima nema ništa o tome da bi Perković sudjelovao u organizaciji likvidacija emigranata, te da tamo, kao ni u hrvatskom arhivu, nema ništa o ubojstvu Stjepana Đurekovića. Vukušić svoj iskaz završava sutra.

>> Vukušić: Vukojević mi je rekao da je Špiljak inicirao ubojstvo Đurekovića

>> 'Perković bi mogao u pritvoru ostati dulje od dvije godine'

Komentara 14

BA
bakulušić
22:47 25.02.2015.

...Jakovina, Klasić, Markovina, Goldstein i onaj intelektualac sa srednjom školom. Valjda nam Njemci neće to priuštiti.

PO
pozornik66
22:38 25.02.2015.

Normalno da nema,Saša i slični su ih uništili

GU
gustirna
22:51 25.02.2015.

pa naravno da nema dokumenata o koljacima....sve je to bratija na vlasti procistila......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije