Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruralni razvoj

Stigli zahtjevi za 2,7 milijardi kuna potpora iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

10.10.2014., Varazdin - U varazdinskoj Areni otvoren je 19. medjunarodni sajam lova, ribolova, prirode i turizma
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
28.04.2015.
u 13:12

Toliki broj zahtjeva i potpore za prvi natječaj iz programa ruralnog razvoja ravni su zatraženom iznosu u svih šest godina IPARD-a

Čak 1280 zahtjeva za potpore u iznosu od 2,7 milijardi kuna te projekte ukupne vrijednosti 3,9 milijardi kuna zaprimljeno je na prvom natječaju iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. do 2020.

– Toliki broj zahtjeva i potpore koje su poljoprivrednici zatražili u prvom natječaju za mjeru 4 jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere tijekom šest godina njegove provedbe i 21 natječaja u tom programu – kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističući kako je riječ o potporama za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Za IPARD je pak u svim raspisanim natječajima stiglo 1338 prijava za 2,3 milijarde kuna potpora, a isplaćeno 386 projekata za 545 milijuna kuna. Ministar tvrdi da su se za natječaj za mjere ruralnog razvoja najviše javljali OPG-i i obrti koji čine čak tri četvrtine ukupnih prijava. Oko 60% toga novca gospodarstva traže za izgradnju, 27% za opremanje i mehanizaciju te 13% za podizanje novih nasada.

– Unatoč brojnim opstrukcijama raznih političkih i interesnih skupina te pojedinih europarlamentaraca koji su javno širili negativne informacije, rezultati pokazuju da je hrvatski Program ruralnog razvoja dobar te da smo donijeli ispravnu odluku kada smo krenuli u raspisivanje natječaja prije nego je program i službeno usvojen – izjavio je Jakovina koji usvajanje programa od EK očekuje u svibnju.

Na prozivke HSS-a kako se državnom zemljom pogoduje velikima, Jakovina je odgovorio kako su interes proizvodnja i stočari, za koje HSS godinama tvrdi da ih se sustavno uništava, ali im od 2001. nije osigurao dovoljno zemlje da bi na njoj proizvodili hranu.

>> EK: Odobrit ćemo Jakovinin program, počnite dijeliti novac seljacima

>> Josip Vrbanek: Na strminama grožđe moramo brati i sjedeći

Komentara 2

VI
viluk007
14:18 28.04.2015.

Buljagina naknadna pamet

UZ
uzor10
14:52 28.04.2015.

Ovaj Jakovina je dno dna sramota za državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije